夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

生命是屬於自己的, 不要在他走後還繼續在無形中被他操控。別讓他永遠成為心上的一個缺口, 請用遺忘來讓傷口癒合。

許多痛苦, 都來自執著, 沒有放下, 等於跟自己的傷心過不去,忘了曾有的承諾, 別再執著, 才有機會過更好的生活。

與姊妹們共勉之 。

別墅

POOTH,

在這數天都有看妳的文章, 希望妳在未來的日子過得更好, 要活得比他好!

原帖由 pooth 於 09-10-24 23:53 發表
生命是屬於自己的, 不要在他走後還繼續在無形中被他操控。別讓他永遠成為心上的一個缺口, 請用遺忘來讓傷口癒合。

許多痛苦, 都來自執著, 沒有放下, 等於跟自己的傷心過不去,忘了曾有的承諾, 別再執著, 才有機會過 ...

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-24 23:53 發表

許多痛苦, 都來自執著, 沒有放下, 等於跟自己的傷心過不去,忘了曾有的承諾, 別再執著, 才有機會過 ...

pooth:
講真我真係覺得你好堅强,好勇敢.
我都好希望快d可以做你咁......

大宅

eee9361,

謝謝妳 !
我只知無論任何情況,
為著孩子我也要撐下去,
一定要好好地活下去 !

大宅

lavinacat,

講真, 我真係好冇用,
明知要對佢死心,
但仍好在意佢,
眼淚已流乾, 佢也不會憐惜啊 !

我呢篇post 是來提醒自己, 不要再執著啦 !
希望我可以做到啦 !

複式洋房

回覆 1# pooth 的文章

pooth,

我覺得妳比我快放低,而我真的比較軟弱,由發現至今已21個月,但仍然未能放低呢?真不知幾時才對這個人死心!

子爵府

原帖由 pooth 於 25-10-2009 01:00 發表
lavinacat,

講真, 我真係好冇用,
明知要對佢死心,
但仍好在意佢,
眼淚已流乾, 佢也不會憐惜啊 !

我呢篇post 是來提醒自己, 不要再執著啦 !
希望我可以做到啦 ! ...

POOTH,
由這篇文章可見,你已經開始學懂"愛自己多一點",仲好有進步TIM,繼續努力,人生不是為誰而活,努力行出自己美好人生,沒有一個人可以操縱我的喜怒衷樂,自己才是操控者...!

大宅

qc1995cheung,

女人的忍耐力真犀利, 21 個月裡相信你一定好難受,
我在過往的半年裡, 我覺得比死更難受, 每日都活在
猜疑, 不信任當中, 唔食得, 唔瞓得..............................
度日如年啊 !

依家雖然都好痛, 但起碼不用日日猜想他又去了哪裡 ?
他又用什麼謊言來呃自己, 那種難受和心痛, 旁人是
不會懂的。

什麼時候我可以放低 ? 我真係唔知, 我只知若然選擇了
要活下去, 我就一定要堅強起來 。

講真, 我個心依然好痛苦! 但又可以怎樣 ? 我只可以控
制自己的想法, 不可以控制任何人, C 6 要怎樣就尤他吧 !

大宅

wife,

從前的我, 只懂盡心盡力地去愛c6, 愛孩子,
愛呢個家, 從沒想過自己, 重今以後我一定
要愛自己, 若然自己也不愛自己, 還有誰愛?
有誰憐 ?

C6 及狐狸精可以為一己私慾而不顧及其他人
的感受, 傷害彼此的孩子, 傷害彼此的枕邊人,
傷害彼此的家庭。

我要多謝他們教我學懂愛自己啊 !

別墅

POOT
我做左第一步,25号同好多媽咪見面,真感覺到佢哋放手后生活,好開心好愉快,佢地話一至二年時間,我同你都過了半年唔開心生活,應向外望一望,參加活動,真可以放鬆一下自己,多点其它東西想,不要老是想他,時間過得好快,我現在又想着8号節目....
佢己經冇位置:;pppp:
POOT你得,我哋開心日子快來!

等待驗證會員

原帖由 美瑩 於 09-10-27 14:45 發表
POOT
我做左第一步,25号同好多媽咪見面,真感覺到佢哋放手后生活,好開心好愉快,佢地話一至二年時間,我同你都過了半年唔開心生活,應向外望一望,參加活動,真可以放鬆一下自己,多点其它東西想,不要老是想他,時間過得好快 ...

8號,有什麼活動呀?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Pooth..

我從前受過既苦不比你少,但我知道做人應該懂放手,咁先有從生既機會,而且我地應該為自己和我地既寶具而活活..嘗試下參加其他過來人既活動呀,同大家分享下會好點既,堅強喔,但我見到你的確比以前堅強...don't worry..i supporting you..

uote]原帖由 pooth 於 09-10-26 00:32 發表
qc1995cheung,

女人的忍耐力真犀利, 21 個月裡相信你一定好難受,
我在過往的半年裡, 我覺得比死更難受, 每日都活在
猜疑, 不信任當中, 唔食得, 唔瞓得..............................
度日如年啊 !

依家雖然都好痛 ... [/quote]

大宅

美塋,

我都好想可以向其他媽咪多多學習,
我都要堅強做人, 我都要開心快樂,
我唔想被人家牽著鼻子走, 可是有時
我又好唔爭氣, 情緒仲係好似過山車咁樣。

大宅

原帖由 veronica0731 於 09-10-27 17:08 發表

8號,有什麼活動呀?

之唔係呢個節目囉 !
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2691253&pid=38452769&page=1&extra=page%3D1#pid38452769

複式洋房

講得對,可能我結婚後,將所有的放在自己的家庭上,第一位最重要都是自己的家人,而第二位便是老公的家人,最後才到自己的家人,無唸過這兩句"溝通唔到","同距離越來越遠",就可以把我一心打碎還要離婚。回想當年未生仔時,即十五年前,我的人工已過萬,從沒有對身邊的老公有要求,他只是一個電器舖售貨員,人工比我低,他想我不工作在家揍仔,我便成為家庭主婦了,日子久了對科技一日千里的發展,我追不上潮流,日日都是揍仔返學放學,買餸做家務,間中都會去約自己的朋友打波做運動,我做人好簡單只是做好自己的工作,照顧好家人的吃喝玩樂,做任何事我都是為別人想先,永遠都是把自己放到最後,而今日的我便要離婚了,做好人真係好難做,無論甚樣都已成定局,為有努力將來,希望他的離開會比我們一個好大的挑戰,面對將來的日子我會更加努力揍大兩個孩子。

大宅

Moon Moon,

其實我唔係堅強左, 我係肯去面對現實姐,
以往一路都在 逃避, 哎呀 ! 既已是事實,
我可以點樣 ? 孩子見到我唔開心, 痛苦 !
他們也會唔開心, 所以就算唔開心, 我依家只會收埋自己在房間痛哭一場就算吧 !

我真唔忍心見到他們痛苦的樣子呀 !

講真, 要放低真不是一時三刻的事,
但我相信時間可以幫助我,
各位樓主也在幫助我,
所以我一定要加倍努力 !

大宅

原帖由 Appleyue1026 於 09-10-28 00:00 發表
講得對,可能我結婚後,將所有的放在自己的家庭上,第一位最重要都是自己的家人,而第二位便是老公的家人,最後才到自己的家人,無唸過這兩句"溝通唔到","同距離越來越遠",就可以把我一心打碎還要離婚。回想當年未生仔時, ...

//"溝通唔到","同距離越來越遠"//
c6 也是這樣跟我說, 他還說跟我分開跟第三者無關,
哎呀 ! 佢當我是 3 歲嗎 ?
單親家庭條路真係唔易行, 但我們又可以點 ?
盡心盡力為他, 到頭來落得如此下場,
以後一定要錫自己多d 啦, 不要再做蠢人啦 !
同是天涯淪落人~

複式洋房

原帖由 pooth 於 09-10-27 23:48 發表
美塋,

我都好想可以向其他媽咪多多學習,
我都要堅強做人, 我都要開心快樂,
我唔想被人家牽著鼻子走, 可是有時
我又好唔爭氣, 情緒仲係好似過山車咁樣。 ...

pooth:
我諗個個初頭都係咁,包括我現在都係咁.
所以有時真係好辛苦呀......

大宅

lavinacat,

辛苦都要過日子,
大家一起加油 ,
我地的情緒不要再被人牽著,
開心唔開心要自己控制呀 !

I have to wake up early tomorrow and go to work.
Good night la !

複式洋房

DELETE

首頁

尾頁

跳至