懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今次我第一胎, 因上網見DR. LO COMMENT 好好, 加上佢醫務所0係我家附近, SO 我都BOOK 左~

早幾日終於睇第一次, 唉~~ 由9點幾等電話到最後12點幾先入去見醫生, 入到去見到醫生好似好攰"合"緊眼瞓咁, 又唔係好出聲, 反而係個姑娘好醒目咁協助我地~~

照U/S 時, DR. LO 都無詳細講我個BB 既SIZE, 位置正唔正常, 只係話有心跳...都係個姑娘指比我地睇.......加上太夜既關係, 姑娘都趕住走, SO 所有野都好快好快咁就睇完~~

想問DR. LO 一向都係咁定係佢果日太攰所以咁JA?
可以分享下MA?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我估佢太倦啦..不過你要預咗佢唔係一個好commercial/social嘅醫生, 同埋初初係無咁緊張架

別墅

Care_Bears,
我都係睇Dr. Lo, 我第一次睇都係安排係夜晚, 當時我眼見佢雙眼通紅好攰咁。當時佢都係無咩點講, 只係話bb正常有心跳, 之後就問我身體身狀況咁, 然後佢就會話下次覆診時至講入院費用。仲有佢會提我政府有無得做oscar, 如果有就唔好"side"錢, 去政府到做, 如果政府真係無得提供oscar, 咁就要係幾時打返去book 做oscar喇!!! 前幾日再去覆診, 你問佢野佢都好詳細答你而且會話比你知幾時要做d咩test咁!!!

放心啦, 佢係一個好有經驗既醫生, 就係因為咁至有咁多人去睇佢, 診所d姑娘都話好多人等佢, 等到夜晚11點都仲有人等!!! 其實咁講呀, 你試諗吓呀佢每一日都有咁多証要睇, 仲要睇到半夜 ...... 都真係幾攰架!!! 下次再去覆診時, 你可以問佢問題(我都係咁)。

子爵府

leung-baby (謙謙媽) & popeye_4488 (AC) ,

多謝你地既意見ar, 聽你地咁講, 我對dr. lo 又有返好多信心啦~~ ~o~ 睇醫生最緊要係醫生有醫德ar

可能真係太早, 都無咩好特別講啦~
係ar, 佢聽我老公話我嘔得厲害, 建議我打止嘔針+開藥比我, so far lee 幾日精神都好返好多lu~~

別墅

我都係睇緊PETER LO...其實佢係一個好好的醫生....佢每日WORKING HOUR over 12個鐘架...睇到咁夜....係人都會tired啦!!!佢由朝7點做到成半夜.....你估佢唔辛苦咩....
我次次都係諗定d問題問佢...一個醫生日日都咁多人睇佢....你自己諗啦....如果佢唔好...就唔會日日咁多媽媽排隊睇佢啦!!
佢唔會好似其他醫生咁緊張.....只會叫我地放鬆心情!!!!佢ok架....你放心睇佢啦!!!

別墅

我都係睇Dr. Lo, 我覺得佢好好, 政府醫院幫我做oscar, 照結構, 驗血等, 佢都話係政府做就得, 淨係寫紙叫醫院比返份報告佢, 又提我糖尿bb around36週要聽胎動, 佢又好主張自然分娩, 相比嗰d係唔係都想你開刀生, 我覺得佢有醫德好多!!!

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章

Hi Care_Bears2009,

我係睇盧醫生嘅.. 而且我在上個月27號在港安醫院搵佢接生咗BB ^_^

我覺得Dr. Lo好細心, 好專業而且是一個好有醫德嘅醫生.. 不過佢真的很多人睇佢所以在診所等睇佢嘅人, 實在太多了, 我通常會book朝早或下午嘅時間睇佢..咁會無咁多人架! 您都試吓啦!

原帖由 Care_Bears2009 於 09-10-24 15:43 發表
leung-baby (謙謙媽) & popeye_4488 (AC) ,

多謝你地既意見ar, 聽你地咁講, 我對dr. lo 又有返好多信心啦~~ ~o~ 睇醫生最緊要係醫生有醫德ar

可能真係太早, 都無咩好特別講啦~
係ar, 佢聽我老公話我嘔得厲害, 建議 ...

子爵府

原帖由 joeyhui622 於 09-10-24 18:33 發表
Hi Care_Bears2009,

我係睇盧醫生嘅.. 而且我在上個月27號在港安醫院搵佢接生咗BB ^_^

我覺得Dr. Lo好細心, 好專業而且是一個好有醫德嘅醫生.. 不過佢真的很多人睇佢所以在診所等睇佢嘅人, 實在太多了, 我通常會b ...

HI JOEYHUI,

恭喜你呀~~ 生左個bb 仔定bb 女呢?
你book dr. lo上午同中午係0係邊間診所睇ga? 係唔係tst? 因我近6楊果間, so 我只係book 果處睇ja, 開診時間最早都5點~

另外想問下你港安生bb 既環境好唔好?? 之前聽人講唔比影合家歡, 係唔係呢? 我都考慮緊港安, 因為近屋企 ~o~

祝你bb 健康+快高長大~大

子爵府

原帖由 @kelly@ 於 09-10-24 18:00 發表
我都係睇緊PETER LO...其實佢係一個好好的醫生....佢每日WORKING HOUR over 12個鐘架...睇到咁夜....係人都會tired啦!!!佢由朝7點做到成半夜.....你估佢唔辛苦咩....
我次次都係諗定d問題問佢...一個醫生日日都咁多 ...

我都明, dr. lo 一日睇咁多症, 做到咁夜, 超人都會攰, 不過我第一次睇, 加上上次真係睇得好趕, dr. lo 又無咩點出聲, so 果下都有少少擔心~ 不過睇完咁多位意見, 我對佢好有信心ar ^o^

大宅

其實只要你有問題問醫生, 佢都會好樂意解答, 唔使擔心

我成日都唔明點解Dr. Lo到今時今日都咁搏, 如果我係佢, 我一定唔會睇症睇到12點, 更加唔會接順產....所以佢真係一個好難得o既醫生

別墅

好媽媽勳章

無錯, 盧醫生真係好好人, 我太太睇開靳醫生, 復活節個幾日假期, 靳醫生放大假去左外遊, 加上公眾假期6楊間診所係無婦產科睇的, 點知有日我太太去完廁所後突然見紅, 佢即時打去診所問姑娘有無醫生睇, 姑娘答話盧醫生係港安做緊野, 要打電話去問佢會唔會專登返黎幫你睇啦, 點知盧醫生真係好好, 雖然我太太唔係睇開佢, 但佢都專登返黎睇我太太同另一個mami, 我唸好多醫生都唔會咁做, 只係會叫你去睇急症室,
而且入到去佢仲解釋得好詳細, 因當時我同我媽媽都已經好驚, 又問好多好白痴的問題, 但盧醫生都解釋得好耐心, 叫我地唔駛咁緊張, 我覺得佢真係一個好有醫德的醫生, 見到你呢個標題, 忍唔住要係度再多謝佢!!

複式洋房

我而家都睇緊佢架,未見佢之前,我都係諗定有咩想問,
佢好好家,又有耐性,我同老公都好鍾意DR.LO的

大宅

我也是看了一次Dr. Lo, 他也是沒有太多說話, 可能我也是太早期吧! 但他說第二次看他時, 要book 訂醫院. 護士說可以選擇港安 or 浸會. 因為deposit 收費不一樣, 請問邊一間醫院比較平d呢?謝!

子爵府

原帖由 dalew 於 09-10-26 18:52 發表
我也是看了一次Dr. Lo, 他也是沒有太多說話, 可能我也是太早期吧! 但他說第二次看他時, 要book 訂醫院. 護士說可以選擇港安 or 浸會. 因為deposit 收費不一樣, 請問邊一間醫院比較平d呢?謝! ...

Dalew,

你而家幾多wk ar? 打算順產定港安?? 我上次問定dr. lo 仲接唔接生, 佢話接, 打算問定佢d price, 點之dr. lo 話而家言之尚早.....hehehe.....可能我太心急了~

大宅

Hi Care_Bears,

我都唔係好識計,因第一胎呀! 我下次見佢應該8 week 左右. 你呢?

子爵府

原帖由 dalew 於 09-10-26 20:18 發表
Hi Care_Bears,

我都唔係好識計,因第一胎呀! 我下次見佢應該8 week 左右. 你呢?

如果係m 準既, 一般就由你最後一次m come 既第一日來計~好似我last m 係5/9, so 今日就有7wk, 2 星期後再去覆診~

大宅

Haha, 我last m 遲你2日, 係7/9, 打算開刀 instead of 順產. 因怕順產會好痛!

子爵府

原帖由 dalew 於 09-10-26 21:32 發表
Haha, 我last m 遲你2日, 係7/9, 打算開刀 instead of 順產. 因怕順產會好痛!

哈哈~~ 咁我地預產期都好近~ 我都打算開刀, 真係驚痛~~ 聽人講順產完傷口都會痛, 開刀個傷口都係痛, 但起碼開刀少左陣痛果PART先啦~~  

而家都諗緊0係港安定浸會生~ 你呢?

侯爵府

好媽媽勳章

除左等佢好好好耐 even你book左之外 對佢真係冇話可說甘
原帖由 Care_Bears2009 於 09-10-27 14:53 發表

哈哈~~ 咁我地預產期都好近~ 我都打算開刀, 真係驚痛~~ 聽人講順產完傷口都會痛, 開刀個傷口都係痛, 但起碼開刀少左陣痛果PART先啦~~  

而家都諗緊0係港安定浸會生~ 你呢? ...

子爵府

見到你地個個咁好COMMENT, 我好開心自己無揀錯醫生~~

首頁

尾頁

跳至