單親天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

單親媽咪之節衣縮食, 有無好辦法, 好想大家分享下:

我呢就....
1. 不用洗衣機, 全部衫手洗
2. 每餐平均不可超過40元
3. 中午我自己返工會帶飯, 不過是無送, 當減肥
4. 晚上只開一個鐘冷氣, 其餘要用風扇
5. 用電都要好慳, 如非必要, 不用電燈

複式洋房

你小朋友現在幾大﹖依家邊個湊佢﹖晏晝食飯唔帶餸,咁咪即係食白飯…

別墅

原帖由 catfitfit 於 09-10-24 12:27 發表
我呢就....
5. 用電都 ...

你要返工還用手洗衫,
帶反唔帶送,當減肥,身体有冇事
只開一個鐘冷氣,又唔開燈
還有冇好小小節衣縮食方法

珍珠宮

原帖由 catfitfit 於 09-10-24 12:27 發表

我呢就....
5. 用電都 ...

2. 我讚成.

其他, 唔駛咁樣刻薄自己呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我只係做到4
原帖由 KiuShaBB 於 09-10-27 16:34 發表

2. 我讚成.

其他, 唔駛咁樣刻薄自己呀?

公爵府

唔係刻薄

唉...我搵得小, 無計啦....
魚尾一條... $10, 莞西... $2, 荳付...$3 (滾湯)
絞豬肉...$10(分3餐)加蛋3隻...$3, 煎蛋角
生果... $10木瓜(有3隻) 同呀仔分2餐
以上是本人今日的晚餐, 都有湯, 有蛋, 有生果

明天的早餐
方包.... $4(有4塊)分兩份
呀仔個份有火腿夾, 自己食齋包, 返到公司沖野飲.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

都幾豐富呀.....平時我都得.....不過一放假同仔仔出街食野....有時就慳唔到.....
原帖由 catfitfit 於 09-10-27 16:50 發表
魚尾一條... $10, 莞西... $2, 荳付...$3 (滾湯)

明天的早 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

原帖由 catfitfit 於 09-10-27 16:50 發表

明天的早 ...

如果真係搵得小, 都無辦法啦, 我已前無錢, 直情係早餐午餐夾埋一餐食個包就算!

不過我覺得你地啲餸, 肉真係太小啦, 小朋友要食多啲肉先得架!
好好過每一天......

禁止訪問

洋房

明天的早 ...

你真係一個值得尊敬既媽咪,,我睇到你偉大,白面包仔仔個份有火退,,,你個份無,,我睇到有小小眼濕濕,不過慳還慳,你自己都要注意健康呀,,,,加油,,,

黃bb 7w6d-2.10cm

禁止訪問

男爵府

我一年4季都係自己洗衫/.\食就..同你差唔多,不過我自己本身都習慣食素D...平時食野都係就個囡來買,我自己就好求期,呢D我覺得無咩問題...希望越來越好喇,起碼個女過得開心D 好D 大家一起加油!冷氣就好少開,因為天氣都唔係好熱,開冷氣個女話我唔環保-.-(其實我習慣開住冷氣)不過不辦法啦..要慳,加上個女會阻止我!除非超熱個女叫開先開

民房

I would like to give away some used clothes for free. They are good to wear.... some of them are made in Italy, from last Winter/Summer.
I used to give them to my sister, but now she has gained weight & cannot fit in some of the clothes.
Most of the clothes are in M size, can fit breast under 36" and waist under 27".
Some other used shoes from my daughter and myself given for free: adult's shoes size 6.5-7
girl's used shoes for 1 year to 2 years old
boy's used shoes size for 6 months old
Clothes will be passed to the interested mommy at Central or Admiralty MTR station.

Drop me a note if you are interested.
:)

珍珠宮

原帖由 littlecar 於 09-10-27 04:45 PM 發表
我只係做到4

我只係勉強做到2 & 4.
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

原帖由 catfitfit 於 09-10-27 04:50 PM 發表

明天的早 ...

嘩!妳好犀利呀!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

堅強的媽媽(包括我 ),加油!

公爵府

哈哈... 好多謝大家"錦"肉緊我呀

真係唔好意思呀, 但係真係好多謝大家錦肉緊我呀, 我開里個post嘅目的, 只係想如果有其他慳家的好辦法, 大可以做過交流平台, 唉.... 其實我都真係幾慳家架, 我只係想鋪一條比較易行的路比個仔, 不過, 錦多年來我真係好感恩, 總之就係"多謝"啦.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

原帖由 catfitfit 於 09-10-28 12:20 發表
真係唔好意思呀, 但係真係好多謝大家錦肉緊我呀, 我開里個post嘅目的, 只係想如果有其他慳家的好辦法, 大可以做過交流平台, 唉.... 其實我都真係幾慳家架, 我只係想鋪一條比較易行的路比個仔, 不過, 錦多年來我真係 ...

慳還慳, 有時都要食好D, 個人開心D, 身體唔好, 又點照顧小朋友呀.

首頁

尾頁

跳至