懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去左贊育登記, 同埋預約唐氏測試既consultation。我知有唔同option揀, 但姑娘要下次consultation先會講, 有冇高齡媽咪試過响贊育做唐氏測試可以分享下有咩option可以揀?

Thank you!!!

大宅

有冇mami可以分享下呀? 因為我又book左中大, 諗緊去做邊個好, 想早d知道有咩option. Thanks!!!

男爵府

OSCAR好似有兩隻, 1隻係早期測試, 13WK前度頸皮&驗血
另1隻係13WK前度頸皮, 中期驗血...........
唔知有無錯...

後者應該會準D, 你可以問下醫生...........

大宅

姑娘講贊育有兩種option, 一種係$400幾, 一種$800幾, 但係details話下次consultation先至講。我想早d知, 睇下要唔要cancel中大既booking。

唔知有冇响贊育做過檢查既高齡mami可以share? thanks!
原帖由 misstsangivy 於 09-10-29 10:16 發表
OSCAR好似有兩隻, 1隻係早期測試, 13WK前度頸皮&驗血
另1隻係13WK前度頸皮, 中期驗血...........
唔知有無錯...

後者應該會準D, 你可以問下醫生........... ...

大宅

雖然我唔係贊育refer我去做唐氏測試(因為唔係高齡), 但我係樓上胡寶星夫人到做test, 我做早期測試(11wk - 13wk), 驗血同度頸皮, 一個星期之內會有result,如果係高風險,姑娘會係兩,三日後打電話約你見e生,我當期時就係咁, 跟住佢地refer我返贊育抽胎水(16wk).
我知道有一個中期測試, 好似都係16wk做
或者你睇下呢條link
http://www.hku.hk/obsgyn/clinicalServ/lhww/main-c.htm

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

thank you so much! 咁你知唔知早期測試同中大既oscar係唔係一樣?
原帖由 joycebaby06 於 09-10-29 10:50 發表
雖然我唔係贊育refer我去做唐氏測試(因為唔係高齡), 但我係樓上胡寶星夫人到做test, 我做早期測試(11wk - 13wk), 驗血同度頸皮, 一個星期之內會有result,如果係高風險,姑娘會係兩,三日後打電話約你見e生,我當期時就 ...

首頁

尾頁

跳至