想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

check到絨毛有唐氏問題...係唔係下次就要直接抽絨毛??檢oscar也沒有呢?

大宅

回覆 1# Be_Strong 的文章

如果有record 做oscar 可能點計都係高危,
但照頸皮會清楚機會率多d , 抽絨毛係sure d 同早d有result , bingo 後再問下醫生啦 !
另外,到時任何醫生必會同check緊d , 如果係去排政府吾係高齡應該都會安排同你 check , 記得登記要快, 免錯過時限 !

祝好孕 !

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 Be_Strong 於 09-10-23 23:01 發表
絨毛係準過oscar 喎

複式洋房

原帖由 kkjim2009 於 09-10-24 12:23 發表
如果有record 做oscar 可能點計都係高危,
但照頸皮會清楚機會率多d , 抽絨毛係sure d 同早d有result , bingo 後再問下醫生啦 !
另外,到時任何醫生必會同check緊d , 如果係去排政府吾係高齡應該都會安排同你 check ...

是啊....醫生都話係唔係都計到高危...但係其實都唔係好想再抽...不過又唔明點解會點計都係高危.....又話再生有問題bb的機會率不高..都唔知係唔係偏人的....

複式洋房

請問還有其他人有這方面的資料嗎?

公爵府

樓主, 我唔係好明你條問題....
你係咪指 "前一胎抽絨毛 check 到唐氏高危, 下一胎時仲要唔要 check OSCAR, 定直接抽絨毛 " 咁o既意思?

OSCAR 係邊過抽血、度頸皮、年齡 去計出一個指數顯示是否唐氏高危, 而抽絨毛係直接將 DNA排序, 以確定是否多出一條染色體(第21條), 所以抽絨毛(100%確定) 係準過OSCAR(9x%確定)

之前睇 bk, 有媽咪話 bb check OSCAR 屬高危, 到抽絨毛後確定為 DNA 無事~~~好似我個 fd咁, OSCAR話高危, 因為度頸皮厚 (3.x), 抽絨毛後無事, 醫生話可能度頸皮時 bb 縮埋條頸所以厚喎......

成因
唐氏綜合症的成因主要是患者的母親的卵子在細胞分裂期間發生問題,導致產生了載有過多條染色體的胚胎。母親的年齡越大,胎兒患有唐氏綜合症的機會就越高。只有少於5%的唐氏綜合症是透過父母遣傳。

細胞分裂期間發生問題 --> 所以今胎 bb 有事, 唔代表下胎都會有事, 因為未必次次細胞分裂都會有問題, 所以你個醫生無扼你

複式洋房

謝謝你的回應...我第一個b有唐氏...所以抽了絨毛後便流產了...但係我好唔明...因為醫生同我講....若我下次再有bb....便不用做oscar...要直接抽絨毛...因為oscar點計我都會係高危的....

所以我好唔明....又話係細胞分裂....咁點解下次要在基數加0.7呢.....咁係唔係代表...我再生有問題的機會會高點....但係毎個醫生都話第二次都係的機會很低....若真的低又點解要加一個0.7的基數呢....所以好唔明....唔知有沒有有經驗的朋友可以分享下....呢???

原帖由 mymarigold 於 09-10-30 09:29 發表
樓主, 我唔係好明你條問題....
你係咪指 "前一胎抽絨毛 check 到唐氏高危, 下一胎時仲要唔要 check OSCAR, 定直接抽絨毛 " 咁o既意思?

OSCAR 係邊過抽血、度頸皮、年齡 去計出一個指數顯示是否唐氏高危, 而抽絨毛係 ...

公爵府

原帖由 Be_Strong 於 09-10-30 18:36 發表
謝謝你的回應...我第一個b有唐氏...所以抽了絨毛後便流產了...但係我好唔明...因為醫生同我講....若我下次再有bb....便不用做oscar...要直接抽絨毛...因為oscar點計我都會係高危的....

所以我好唔明....又話係細胞 ...

我上一胎 bb 都o係 oscar 高危, 未到抽絨毛 bb 已經無心跳, 政府醫院同私家醫生2個都話, 一胎還一胎, 下一胎照做 oscar check 清楚就 ok

點解你個醫生話 "點計都會係高危的", 但又 "毎個醫生都話第二次都係的機會很低" ? 究竟你睇o左幾多個醫生呢 ? 如果係我, 我會聽多醫生講果個 answer ......"

如果清楚 oscar 係由抽血、度頸皮、年齡去計, 咁其實無次懷孕o既變數都會唔同(我個醫生同我講), 咁佢有無話 "點計都會係高危的" 係咩原因??

子爵府

我第一胎無做oscar,只度頸皮,嬰兒無問題,第二胎已屆高齡,原本醫生建議先驗血,唔知點解自己當時堅持直接抽胎水,結果嬰兒是唐氏,做了流產.過程極痛苦,因已懷孕四個月.
到再懷孕時,醫生也是建議直接做抽絨毛,因可以早些知道,萬一要流產,過程不會像上次咁痛苦,我當時上網找資料,曾懷唐氏胎,數據上的確較大機會再中,由於抽絨毛風險大,當時也感兩難,抽完幾日曾下體出血,還以為小產,喊餐死.幸好最好一切平安,所以我明白樓主的憂慮
但我建議樓主再懷孕都是做絨毛,因明知oscar不是百分百準確,就算話低危,我相信自已仍會擔心,實在不願揣測到生的一刻才揭曉.

伯爵府

但係而家唔係話比9千幾蚊就可以直接抽血驗咩??

同埋度頸皮唔止可check 唐氏問題,
心仔的健康都可反映,
所以,我認為,oscar照做,
高危的就去驗血,
低危的就唔好理先,
因為照結構都照到好多野啦,
無謂冇啦啦去抽纖毛先,
因為唔係個個咁易bingo架
如果bb是健康的,抽完x左咪好唔抵????

公爵府

原帖由 sasatt 於 09-10-30 21:38 發表
但係而家唔係話比9千幾蚊就可以直接抽血驗咩??

同埋度頸皮唔止可check 唐氏問題,
心仔的健康都可反映,
所以,我認為,oscar照做,
高危的就去驗血,
低危的就唔好理先,
因為照結構都照到好多野啦,
無謂冇啦啦去抽纖毛先 ...

oscar 係針對唐氏, 必須於11-14 wk 做, 抽血 + 度頸皮 2樣都做, 抽血驗 PAPP-A 及 free-beta hCG 化驗, 同量度胎兒後頸皮下透明層的厚度, 而得出一個數據, 如數據出現高危可考慮抽絨毛球或者抽羊水......

而照結構主要係睇 bb 器官生長發展如何, 一般o係18-22 wk 做, 所以照結構係睇唔到唐氏問題.....

可以睇返呢個網址參考:
http://www.fetalmedicine.hk/tr/oscardetails.asp

複式洋房

原帖由 mymarigold 於 09-10-30 19:09 發表

我上一胎 bb 都o係 oscar 高危, 未到抽絨毛 bb 已經無心跳, 政府醫院同私家醫生2個都話, 一胎還一胎, 下一胎照做 oscar check 清楚就 ok

點解你個醫生話 "點計都會係高危的", 但又 "毎個醫生都話第二次都係的機會 ...

我剛在威記取了....絨毛報告....醫生話...我每次做oscar時都要在基數加0.7....所以....佢話...好大機會做oscar時會計出高危...到時又要抽絨毛....所以佢建議我一開始就抽....可以省點錢....比亞b買衫好.過....

複式洋房

原帖由 MC1128 於 09-10-30 20:15 發表
我第一胎無做oscar,只度頸皮,嬰兒無問題,第二胎已屆高齡,原本醫生建議先驗血,唔知點解自己當時堅持直接抽胎水,結果嬰兒是唐氏,做了流產.過程極痛苦,因已懷孕四個月.
到再懷孕時,醫生也是建議直接做抽絨毛,因可以早些 ...

MC1128 ....謝謝你....的意見....因為抽過一次....雖然比起人工流產.....不算痛...因為佢會打麻醉針...但係....想起要多一針...就很不開心了....

不過多謝你的意見....你講得好啱....

子爵府

Be_strong,

放心,一定無事!
忘記告訴你,我生完第二個後,再生第三個,都是健康的嬰兒,不要存有陰影呀!!

祝身體健康!

複式洋房

原帖由 MC1128 於 09-11-1 15:46 發表
Be_strong,

放心,一定無事!
忘記告訴你,我生完第二個後,再生第三個,都是健康的嬰兒,不要存有陰影呀!!

祝身體健康!

那你第三個是不是也做了絨毛呢?還是先做oscar?

子爵府

be_strong

説來奇怪,第三胎時醫生建議抽胎水,當時我都諗,萬一有事,豈不重蹈當年懷孕四個月才流產的苦處?但想既然醫生如此提議,而當年懷唐氏胎的不好經驗已被第二個健康嬰兒沖淡,信心多了,自覺不會咁橋,因此做了抽胎水.

子爵府

be_strong
我第三胎沒有做Oscar,直接做抽胎水.
其實,到底盡信Oscar,抽絨毛,或抽胎水,真是好難一句講晒,每個人的背後原因都不同.
我有個朋友,高齡首胎,oscar 極高危,問我的意見,我先後幫她問過兩名醫生,一個說寧抽絨毛,速戰速決,以免憂心忡忡,另一個說為免流產風險較高,建議抽胎水.
我最後建議她抽胎水,因為她屬較難懷孕,如果非唐氏,卻因抽絨毛而小產,真是慘到暈,另一個原因是大部分例子顯示,oscar高危最後都無事.
結果朋友聽了我的勸告,但我期間都好擔心,如果她有事,此階段才流產對一個沒有生育經驗的女性十分痛苦
,幸好一切平安,我也抹了一額汗.

公爵府

如果以Oscar,抽絨毛,或抽胎水 三樣o黎計, Oscar準確度一定不及抽絨毛同抽胎水, 抽絨毛同抽胎水準確度都係100%, 因為兩者都係將 DNA排列搵出有無多出第21條染色體, 分別在於流產風險唔同.....

我上次高危, o係 bk 呢度問o左大約20個同樣係唐氏高危o既媽媽, 大部份抽絨毛/抽胎水後都無事, 仲話如果再生都唔會做 oscar, 直接抽絨毛/胎水仲無咁驚, 佢地覺得 oscar 唔準確......我印象中, 抽絨毛o既比抽胎水多, 因為佢地想快 d 知道結果.....

複式洋房

好多謝大家的回應,當內心不安時,真係好需要一些過來人的意見!!現在清楚多了,安心多了!希望大家現在的,將來的寶寶都健康,相信這是媽媽們最大的希望!

公爵府

原帖由 Be_Strong 於 09-11-2 15:12 發表
好多謝大家的回應,當內心不安時,真係好需要一些過來人的意見!!現在清楚多了,安心多了!希望大家現在的,將來的寶寶都健康,相信這是媽媽們最大的希望! ...

唔好太憂心, 保重身體!

首頁

尾頁

跳至