懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我太太琴日到港安照oscar, bb頸皮度到有3.2mm, 要等埋今日出驗血報告同風險比例, 依家心緒不寧, 好擔心, 太太都喊左幾次 , 唉~~

想問大家有無類似既case?最後bb都正常架??
除左唐氏之外, 有無其他病會令到頸皮厚呢??

別墅

唔使咁擔心,我都係度到話厚,驗完血就話無事, 就算驗血個比例高都未必有事, 仲要抽絨毛再驗...

大宅

so far我無見到d mama話抽完絨毛or羊水係有事既.

我聽過人講頸皮厚或許會影響心臟, 詳細你當然問e生.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

等埋驗血報告+風險報告比例先啦, 如果再有問題, 進一步做抽羊水 + 埋毧毛測試

太太都要保持心境開朗呀, 成日喊只會影響bb,你都要多d安慰令太太安心.

洋房

原帖由 jade_h 於 09-10-30 11:51 發表
唔使咁擔心,我都係度到話厚,驗完血就話無事, 就算驗血個比例高都未必有事, 仲要抽絨毛再驗...

我驚就算唔係唐氏, 都會係其他既病因....
琴日醫生同我太太講除左唐氏可能係心臟或其他原因都會導致頸皮厚......

洋房

原帖由 yslgirl 於 09-10-30 11:56 發表
so far我無見到d mama話抽完絨毛or羊水係有事既.

我聽過人講頸皮厚或許會影響心臟, 詳細你當然問e生.

係呀, 醫生就係咁講..... 所以依家好無奈......

洋房

原帖由 細芝麻 於 09-10-30 11:58 發表
等埋驗血報告+風險報告比例先啦, 如果再有問題, 進一步做抽羊水 + 埋毧毛測試

太太都要保持心境開朗呀, 成日喊只會影響bb,你都要多d安慰令太太安心. ...

我當然會安慰佢啦, 但我自己都擔心緊.....

男爵府

我昨日都係check oscar, 2.3mm, 醫生都話我擲界, 要等驗血報告先
我昨日都喊到收唔到聲~老公都好擔心,佢仲憂心過我, 成日唔出聲, 又唔敢再同bb傾計...
不過諗諗下, bb係點係定左既, 只係自己知唔知0者~~好多mami 3mm以上, 抽左毛之後都係冇事~!!!

洋房

原帖由 ddaa 於 09-10-30 13:45 發表
我昨日都係check oscar, 2.3mm, 醫生都話我擲界, 要等驗血報告先
我昨日都喊到收唔到聲~老公都好擔心,佢仲憂心過我, 成日唔出聲, 又唔敢再同bb傾計...
不過諗諗下, bb係點係定左既, 只係自己知唔知0者~~好多mami 3mm ...

希望大家既bb都吉人天相, 平安無事啦~~
過一陣醫院就會打黎講番個報告, 好驚好緊張 ......

子爵府

希望你個bb冇事啦。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

希望你bb吉人天相

add oil

大宅

唔駛擔心...oscar唔係咁準架....好多媽咪都比個result嚇親....
我之前有bb check oscar都係high risk...要抽羊水再驗...最後result都無事...

別墅

好媽媽勳章

唔好咁擔心, 有時醫生個手勢都好緊要, 因bb而家個size仲好細, 有時醫生劃個size黎度頸皮時攞多小小, 個結果已經差好遠!!

複式洋房

原帖由 hsken727 於 09-10-30 11:47 發表
我太太琴日到港安照oscar, bb頸皮度到有3.2mm, 要等埋今日出驗血報告同風險比例, 依家心緒不寧, 好擔心, 太太都喊左幾次 , 唉~~

除左唐氏之外, 有無其他病會令到 ...

頸皮其實係類似水嘅液體,喱d液體係隨住BB成長靠心臟抽走,唐氏其中一個毛病就係心臟比較弱,以同期嘅BB嚟講一個唐氏BB抽水速度會比一個正常BB為慢,以致俗稱頸皮會比較厚,所以量度頸皮係間接反映心臟問題。

不過你同你太太真係唔使太擔心,頸皮某程度上都幾主觀,醫生手勢都有一定影響,等埋驗血報告先啦。

大宅

既然咁唔準, 有冇需要去做呢個test呢? results出o黎唔好又驚餐死.... 其實我c6都唔係幾想我去做, 只不過係我話要做..... book咗11月o向pwh做, 希望一切順利啦....

原帖由 suyeken 於 09-10-31 11:00 發表

頸皮其實係類似水嘅液體,喱d液體係隨住BB成長靠心臟抽走,唐氏其中一個毛病就係心臟比較弱,以同期嘅BB嚟講一個唐氏BB抽水速度會比一個正常BB為慢,以致俗稱頸皮會比較厚,所以量度頸皮係間接反映心臟問題。

不過你同你太太 ...

複式洋房

原帖由 dicksonon 於 09-10-31 11:42 發表
既然咁唔準, 有冇需要去做呢個test呢? results出o黎唔好又驚餐死.... 其實我c6都唔係幾想我去做, 只不過係我話要做..... book咗11月o向pwh做, 希望一切順利啦....

...

其實真係有唔少人有你喱個想法,為咗要一個準確嘅答案,所以就skip咗OSCAR直接抽羊水,不過抽羊水喱個方法始終都係屬於入侵性,我個人就有所顧忌 ,如非必要都唔想做。

至於一個完整嘅OSCAR應該係度頸皮+驗血,度頸皮可以即時知道,而驗血報告最快都要一日後先有結果,倘若度頸皮唔係太理想,等待驗血結果喱個期間嘅心理負擔真係幾大。Anyway 祝一切順利

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我生第1胎..2.4mm...第2胎...2.8mm...最後要抽絨毛..但都無事.我果時都喊左好耐...你快d Book抽絨毛啦.唔好唔開心..多數人都無事..真係好少聽會有問題..頭皮只係一個估計數字...

你太太幾多歲 ?? 如果係高齡就更加 Suggest快d抽絨毛!!

原帖由 hsken727 於 09-10-30 11:47 發表

除左唐氏之外, 有無其他病會令到 ...

子爵府

樓主,

希望你快d 出result啦...!!!! 咁就可以快d 放心..或者安排其他o既test!!! 祝福你..

大宅

吾好太擔心,甘有無問醫生意見,下一步會抽羊水定係點?
我自己之前都係oscar high risk,又係low risk,因為我去左廣華and威院做,結果一高一低危,我之後去左C+抽羊水,快速測試不是唐氏,full report 要下星期先有,希望一切都OK.

你去問下自己醫生意見,睇下可以點做,不要太悲觀呀.

大宅

原帖由 hsken727 於 09-10-30 12:03 發表

係呀, 醫生就係咁講..... 所以依家好無奈......

20wk照結構, 可以睇下心臟有無事, 唔好咁擔心住.

首頁

尾頁

跳至