樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想買海欣花園或藍澄灣.
有無人住响嚟2個屋苑度, 可以講下嚟聽或比下意見.
呎價就藍澄灣平D. 但海欣花園就近港鐵站好多, 不過藍澄灣就靚D....好難選擇 心大心細, 唔知邊個屋苑好.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

大宅

原帖由 mrsdoh 於 09-10-28 14:13 發表
我想買海欣花園或藍澄灣.
有無人住响嚟2個屋苑度, 可以講下嚟聽或比下意見.
呎價就藍澄灣平D. 但海欣花園就近港鐵站好多, 不過藍澄灣就靚D....好難選擇 心大心細, 唔知邊個屋苑好. ...

我以前住海欣﹕
1. 啟勝公司管理得好好,管理員好有禮貌。
2. 行海賓長廊去mtr都要行成十幾分鐘,仲要好天曬,落雨淋,夏天早上返工,行到去妝都溶埋。
3. 我住6座單邊,但近工廠條馬路貨車經過都幾嘈,早上四點幾開始有貨車經過一定吵醒。
4. 房大廳細,廚房唔好用,啲廚櫃太少,放唔到嘢。
5. 用料實而不華,冇漏水。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果住藍澄灣, 就要搭小巴去mtr站, 同埋個屋苑的泳池好似同隔離間酒店共用架, 妳最好check清楚先.
另外, 近貸櫃碼頭唔知會唔會好嘈.

至於海欣花園, 雖然近mtr, 但當落大雨時行過去, 都幾慘架, 因為沿途都係無瓦遮頭.

男爵府

唉....照你地咁講.....2個屋苑都各有缺點

未住過真係唔知會係點. mouth:

願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

大宅

畀面勳章

1) 有朋友住3座向海, 好靜, 但多塵, 可能係工廠區飛過來
2) 其實星期一至六早上返工時間, 係有特別車(小巴)去青衣城 (好似係$2.7). 大約有1-2架小巴, 早上好多時是人等車, 但大約等5分鐘, 連車程3-5分鐘, 同行路(10分鐘)差不多

不過, 藍澄灣高層向海半夜都慘, 好嘈, 同好光, 因為貨櫃碼頭是24小時運作, 如果住低層, 有一d向酒店, 無view, 最好就向長青村, 有山景(向西南同西北).

大宅

我家姐之前住海欣,幾好呀!!又可以選擇偉景花園,唔平架!!

大宅

藍澄灣好嘈架,無論向邊個方向都嘈,因太多重型車出入。仲有光污染,交通又唔方便,買嘢食嘢都唔方便,有小朋友真係唔好考慮。仲有我知道佢既質素亦係.....

男爵府

你點解唔考慮宏福花園? 地點好又實用.
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

男爵府

原帖由 PinguLinusLee 於 09-10-29 11:45 發表
藍澄灣好嘈架,無論向邊個方向都嘈,因太多重型車出入。仲有光污染,交通又唔方便,買嘢食嘢都唔方便,有小朋友真係唔好考慮。仲有我知道佢既質素亦係..... ...

我睇中原地産的網址D短片, 講到藍澄灣好好, 外觀又好靚喎. 仲以為......好在睇到你嚟段野.
我仲唸住要坐車入去咁遠, 應該好清幽, 環境好靚, 好彩你地同我講果度有24小時運作的碼頭, 光污染等等.....我唔係果區的人, 所以真係唔知道.

男爵府

原帖由 lo2heiyan 於 09-10-29 10:32 發表

偉景花園, 宏福花園.....等我上中原網站CHECK下先

男爵府

原帖由 lo2heiyan 於 09-10-29 10:32 發表

偉景花園係自由巿場居屋, 即係點解?
係咪我第時要賣出去要補返地價比政府?

大宅

好媽媽勳章

偉景/宏福都是夾屋, 成交價都已補地價了. 不過, 都唔平
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

大宅

海欣唔知
藍澄灣出入唔方便,買嘢食嘢都冇乜選擇,重有大量國內同袍遊客,等小巴時就知有乜影响.所以樓價跟到5大市同步上升,但跌市就同步

禁止訪問

禁止發言

珍珠宮

我住緊藍澄灣向青衣村, 我唔覺得嘈喎...聽講泳池係可以比酒店住客用但佢地要比$100所以無乜人用..就算係藍澄住戶都少用...返工時如果酒店多人搭小巴, d secure會要佢地排另一條隊, 但係又唔會delay咗好多我地住戶既時間...我返中環由我出門口計, 60分鐘內一定返到..
其餘時間d 自由行我覺得對我無影嚮...長青村有個街市,雖然唔多舖唔係好旺但係基本3餐既餸都買到..有時你又可以係葵芳百佳買咗先返去...+ 我有工人所以食方便係無問題..
唔好計升值問題只係講住我自己越住越鐘意, 因為葵芳好旺但係搭一呈小巴10分鐘內又返到屋企好寧靜...因為個度好有渡假feel...
我覺得選地方除咗你睇自己budget, 係睇下你鐘意咩環境同自己係咩生活模式..

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-30 10:36 發表
我住緊藍澄灣向青衣村, 我唔覺得嘈喎...聽講泳池係可以比酒店住客用但佢地要比$100所以無乜人用..就算係藍澄住戶都少用...返工時如果酒店多人搭小巴, d secure會要佢地排另一條隊, 但係又唔會delay咗好多我地住戶既 ...

咁我想問藍澄會唔會夜晚好光, 因為附近有碼頭24小時運作.
另外邊一座比較好, 我想揾D可以望海景, 唔想比酒店遮晒.

男爵府

原帖由 kenwow 於 09-10-30 09:42 發表
點解唔考慮盈翠??

我先生想揾D樓齡10年以內的.
灝景灣全部要過300萬以上對我地嚟講又太貴亦唔值, 我又唔鐘意曉峰得一幢, 感覺好孤獨.
我自己睇中青衣的海欣花園及藍澄灣. 鐘意海欣近地鐵站D, 睇網站屋苑都幾新....而藍澄本來係我第一心水的, 但後來又因為交通唔方便. 但藍澄真係好靚, 住落可能會好舒服, 衰就衰暂交通唔方便.

我而家好芧盾, 同中原地産AGENT講, 佢地話2個屋苑相反方向. 我係咪應該睇晒2個屋苑先再作決定?

人生第1次買樓, 好多野唔識.

珍珠宮

原帖由 mrsdoh 於 09-10-30 10:41 發表

咁我想問藍澄會唔會夜晚好光, 因為附近有碼頭24小時運作.
另外邊一座比較好, 我想揾D可以望海景, 唔想比酒店遮晒.

如果你要向海就係要C & D單位要42樓以上先睇到海.個度5座我估每一座既放向有d唔同未必成個窗都向晒碼頭...但係一座我估無咁好因為個度有條highway好似就黎通車...同理你42樓以上我估除非你伸個頭出去否則又未必係屋見到佢射入來..你最好夜晚去睇一次樓...如果你覺得大光你唔接受就focus係G & F單位啦...因為係向長青村低層都好開揚..F好d, 因為G既細房係向酒店..
我個時睇過一個6座唔記得A 定H(638 sf)雖然低層但睇到半個海好舒服但係我想買683sf既size...
我自己覺得藍澄好似睇落交通唔好但係因為佢係小巴總站所以我覺得好方便唔必中途站上唔到車, 係葵芳一出地鐵就係, 去荃灣既亡命小巴都會經葵芳, 晚上過咗peak hour可以半個鐘返到屋企, 係長青個度又有bus..海欣我上星期行過係近地鐵d..但係鑽石廳我覺得唔好...同埋佢向海個d唔知睇唔睇到山墳, 你要睇清楚..

男爵府

原帖由 jojoplanet 於 09-10-30 11:27 發表

如果你要向海就係要C & D單位要42樓以上先睇到海.個度5座我估每一座既放向有d唔同未必成個窗都向晒碼頭...但係一座我估無咁好因為個度有條highway好似就黎通車...同理你42樓以上我估除非你伸個頭出去否則又未必係 ...

多謝你咁詳細的說明.
即係話第1座無咁好....而要睇海景就C,D.....睇山景就F及G的高層, 我都係想揾683呎.
另想問高層係指幾多樓以上? 2X樓算唔算高層?

首頁

尾頁

跳至