單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為c6要爭,來緊12月會上庭
律師話要比對方律師問話,情況就好似睇電視咁
對方會問一d令你難堪or搵說話攻擊你
有無人試過,係咪真係咁ga,我係一個小女人,驚萬一比人言語攻擊令我失控,怕會失去仔仔呀

大宅

你個小朋友幾大呀,

我個前夫都要同我爭女, 但係我律師話其實社工比個REPORT先係最主要架. 佢會睇邊個真係可以照顧到個小朋友.

原帖由 ms0665 於 09-10-23 22:09 發表
有無人試過,係咪真係咁ga,我係一個小女人,驚萬一比人言語攻擊令我失控,怕會失去仔仔呀 ...
感謝上天賜了一個錫我、愛我嘅小女孩(希希)給我

大宅

原帖由 unhappy1104 於 09-10-26 00:49 發表
你個小朋友幾大呀,

我個前夫都要同我爭女, 但係我律師話其實社工比個REPORT先係最主要架. 佢會睇邊個真係可以照顧到個小朋友.
囝囝5歲
上次上庭社工報告已出,都係建議交比我撫養
但係個官竟然無理會,淨係聽個c6要求比多好多日佢見,同社工建議既見面次數同過夜提議完全唔同....所以我好驚呀

大宅

ms0665,

加油 呀 ! 唔駛驚, 我聽社工講如果孩子年紀細多數判比媽媽架 !

大宅

原帖由 pooth 於 09-10-30 23:54 發表
ms0665,

加油 呀 ! 唔駛驚, 我聽社工講如果孩子年紀細多數判比媽媽架 !
唉...我真係好驚,佢依家出盡法寶令個仔鍾意佢,又成日要見阿仔令我好辛苦.....我唔想佢見咁多,真係好煩好辛苦low

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 ms0665 於 09-10-31 11:21 發表
唉...我真係好驚,佢依家出盡法寶令個仔鍾意佢,又成日要見阿仔令我好辛苦.....我唔想佢見咁多,真係好煩好辛苦low

我都唔想我個c 6 成日話要見d 囝, 我見到佢就會好辛苦 !

大宅

唔使惊,如果個小朋友一直系你照顧既,你機會大好多好多.
如果佢要見個小朋友既,咪比佢見羅,心平氣和,對自己最好,唔使理佢,多啲同朋友傾下,會放得開啲家.擔心,憂慮對個肝唔好.

大宅

原帖由 maymay.choi 於 09-11-1 12:59 發表
唔使惊,如果個小朋友一直系你照顧既,你機會大好多好多.
如果佢要見個小朋友既,咪比佢見羅,心平氣和,對自己最好,唔使理佢,多啲同朋友傾下,會放得開啲家.擔心,憂慮對個肝唔好. ...
只係佢既態度惡劣...
本來都無所謂比佢見,但佢不停出言攻擊我,誣衊我無理個仔,又話個仔想同佢住等等來傷害我..仲要斤斤計較見既時間令到我同個仔都好辛苦....佢個人格真係好卑鄙
唔想個仔比佢教壞

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

哎!我就啱啱相反,唔想影響對仔女我唔爭撫養權。盡咗爸爸既責任,仔女擋咗我係衰人我都接受。唯有現在用行動去証明,我始終咁鍚佢地。

原帖由 ms0665 於 09-11-1 15:12 發表
只係佢既態度惡劣...
本來都無所謂比佢見,但佢不停出言攻擊我,誣衊我無理個仔,又話個仔想同佢住等等來傷害我..仲要斤斤計較見既時間令到我同個仔都好辛苦....佢個人格真係好卑鄙
唔想個仔比佢教壞 ...
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

原帖由 alfreday 於 09-11-1 15:40 發表
哎!我就啱啱相反,唔想影響對仔女我唔爭撫養權。盡咗爸爸既責任,仔女擋咗我係衰人我都接受。唯有現在用行動去証明,我始終咁鍚佢地。

...
唉...岩岩佢又提出下次過夜時帶阿仔返大陸過夜....
我唔想,可以點樣阻止呀?佢又再用兇惡態度問我,話點解我帶阿仔返大陸旅就得,佢就唔得....佢以前返大陸都係滾,又搵女人又飲酒,阿仔得5歲,佢帶返去有咩意義呀...?
我次次同阿仔去旅行都係一大班自己人,仲要跟團去,佢夜麻麻自己帶阿仔上去過夜做咩先...比証件佢一陣帶阿仔返上去搵佢d女友睇住唔帶番比我點算
佢依家有工人,但帶埋工人同阿仔返大陸我都覺得唔妥,你地話我可以點呀

大宅

原帖由 ms0665 於 09-11-1 18:27 發表
唉...岩岩佢又提出下次過夜時帶阿仔返大陸過夜....
我唔想,可以點樣阻止呀?佢又再用兇惡態度問我,話點解我帶阿仔返大陸旅就得,佢就唔得....佢以前返大陸都係滾,又搵女人又飲酒,阿仔得5歲,佢帶返去有咩意義呀...?
我 ...

話亞仔病左唔好比佢帶走 ,
千奇唔好比佢帶返大陸, 一陣一去無回頭。

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 alfreday 於 09-11-1 15:40 發表

...
唉...如果對方都識得好似你咁諗,我估我地都唔會搞成咁
就係因為佢太自私同大男人,只顧自己私慾,又唔輸得...令到我好辛苦,同埋阿仔頻頻撲撲都唔係好事呀

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-2 14:18 發表
ar仔返左學?
你有時間上網既?

尋日點ar?代我同仔仔補返聲"生日快樂"
佢睇緊tv,上網都唔係可以坐定定咁上,間唔時望吓咁啦
尋日接完個仔返來見佢都好倦,又無胃口,我買咗個小蛋糕都無食,等今晚先食啦

男爵府

原帖由 ms0665 於 09-10-23 22:09 發表
有無人試過,係咪真係咁ga,我係一個小女人,驚萬一比人言語攻擊令我失控,怕會失去仔仔呀 ...

我有個朋友同老公爭小朋友,
打左兩年,
佢老公一蚊善養費都唔比,
但係可以打左兩年比左幾十萬律師費,
男人係真可以為爭氣,什麼都做得出。

点解可以唔比,因有律師幫佢調走了錢。
話請律師的錢是她姐姐的。

所以,希望樓主會唔會知道前夫想點,
有個共識。大家退一步。
(我知道好難,都要試試)

因我想你知道我朋友的結果。

如你地所想勝了,爭返個小朋友。
兩年間,令我一個outlook都OK的朋友,
變成一個怪人,口中說話含有哲學,天主教,佛教。
我想她可能已經有精神病。

她的小朋友從名校的第一至三名。
變成普通小學,初中都跟唔上,
之後,更停學兩年,在家打電腦。

從一個有禮的小朋友,
變成一個有膽還手打媽的兒童。

回想,如果當年我朋友比返個仔老公。
佢自己可以找回第二個愛她的人。
男人要面,可能已經送左個小朋友去外國讀書,
個小朋友不至隔在中間,左右做人難。

樓主,我十分支持你爭回小朋友。
你老公有錢,法律遊戲全部都係錢。

可唔可以退一步,取得共識,
例如找第三者幫手,雙方爸媽,朋友之類。
我其實擔心你,
上到庭,什麼都要講,
精神壓力好大架。

如上題,我個朋友忘記左講大陸有間屋,
佢前夫律師出信及上庭,告佢唔誠實。

大宅

原帖由 eric5354 於 09-11-2 18:12 發表

我有個朋友同老公爭小朋友,
打左兩年,
佢老公一蚊善養費都唔比,
但係可以打左兩年比左幾十萬律師費,
男人係真可以為爭氣,什麼都做得出。

点解可以唔比,因有律師幫佢調走了錢。
話請律師的錢是她姐姐的。

所以,希望樓主 ...

我明白你的好意,講真我反而唔明我老公點解要我爭個仔,除咗知佢係要面之外
我都想可以同佢和平洽談,而我今日都搵咗家事調解,因為我地既所謂並同朋友佢都唔肯同人地講野啦
不過我就係怕佢送個仔出國,佢以前都成日用個仔來威脅我屈服於佢,而家我帶走阿仔佢變成被動所以誓不罷休je...
就算真係要打好長官司我都唔可以放阿仔比佢,因為佢本身性格真係好有問題,眼見佢既教導我怕阿仔比佢教到目中無人......
我要阿仔撫養權唔係為咗報復佢d咩野,係我真係好愛我個仔,佢係我一手一腳湊大,佢從來都無幫我手,就算我坐月或者我病既時候都係唔理我地,佢仲要經常返大陸滾,又酗酒,個仔咁細跟住佢咪仲衰,佢返輪班又無屋企人幫手,佢根本無理個仔既最適合照顧,淨係為佢自己唔輸得....唉!

伯爵府

畀面勳章

ms0665,
無乜實質上可以幫到手, 但精神上全面支持, 先要冷靜, 再尋求律師的意見.

大宅

原帖由 Chunma8083 於 09-11-2 21:49 發表
ms0665,
無乜實質上可以幫到手, 但精神上全面支持, 先要冷靜, 再尋求律師的意見.
岩岩佢打電話黎,嚇親個仔,佢竟然send短訊問罪於我...仲話唔放過我
離譜

首頁

尾頁

跳至