跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我仔出世六日, 琴日我開始上奶, 可以全人奶了. 有無0905人奶媽? 大家交流下呀!!!

大宅

我係4月奶媽~~ 全人奶到e+就黎兩個月喇!! 餵人奶初頭係會好辛苦架,要堅持啊~~ 加油!!

別墅

我第三日已經上奶, 埋身喂左3日, 可惜已經俾亞b吮到損曬留曬血, 亞b 要飲血奶, 之後仲呵黑屎....勁谷奶, 我試過pump 又pump唔到, 人手渣又渣唔到, 最終被迫放棄, 依家每次見到亞b周圍搵我個奶頭, 好心嗡, 喊左好多次, 勁唔開心.....

男爵府

我由24/05/09day1開始到e+都唔須補奶粉

複式洋房

一半人奶一半奶粉...
因為阿b 成日食食下, 訓左...

柏曦5月19日出世喇

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我係全泵奶媽,頭3日全埋身呀仔磅數勁跌(由3.8kg去到3.47kg ),姑娘要我補奶粉,+埋出院後仲要照顧大仔,so轉左做全泵,一日都要補3-4次奶粉 而家佢第8日大,3個鐘一餐,飲100ml人奶

大宅

原帖由 cb_jackie 於 09-6-2 12:52 發表
一半人奶一半奶粉...
因為阿b 成日食食下, 訓左...

Me 2. 阿仔always 食15分鐘就瞓, 瞓半個鍾醒左又要食, 於是我只好補100ml奶粉!

大宅

不如返健康院叫姑娘指導下, 睇下個b食奶姿勢有咩可以改善, 防止吮到你損曬留曬血.
我第一胎都係出血奶,後來健康院姑娘幫我教我改善呀女食奶既口型, 我女食足一年人奶呀.
你唔好喊啦, 坐月子喊對隻眼唔好0架. 打電話去健康院叫姑娘指導下, 可能幫到手.

原帖由 走地豬 於 09-6-1 20:09 發表
我第三日已經上奶, 埋身喂左3日, 可惜已經俾亞b吮到損曬留曬血, 亞b 要飲血奶, 之後仲呵黑屎....勁谷奶, 我試過pump 又pump唔到, 人手渣又渣唔到, 最終被迫放棄, 依家每次見到亞b周圍搵我個奶頭, 好心嗡, 喊左好多次 ...

大宅

你好叻呀, 我補左幾日奶粉先上奶, 不過一上奶就多到可以俾埋大女食.好開心.

原帖由 焯楠仔 於 09-6-2 11:49 發表
我由24/05/09day1開始到e+都唔須補奶粉

大宅

我仔都會食食下訓覺, 我會不停"了"佢耳仔腳仔手仔, 佢就會醒過來再食. 有時食食下訓覺就同佢掃風+換片, 即刻醒曬, 再食過.

提下大家, 用奶樽的話, 最好用chu chu 隻人奶奶咀.因為我大女當時要補奶粉用左nuk 隻奶咀, 之後佢就混淆左奶咀同我既乳頭, 唔肯埋身食. 最後我要返健康院找姑娘教佢改.
我朋友四月生佢個B又係出現同一問題, 我介紹左佢用chu chu 隻人奶奶咀就即時改善左.

大宅

我都系喂人奶+奶粉,因為唔夠奶呀,所以要補奶粉,我唔明點解我食咁多野,飲咁多湯都會唔夠奶???

洋房

我都係全泵奶媽呀, 初初追奶追得好辛苦, 飲勁多水同湯, 一路pump一路飲, keep住兩三個鐘pump一次, even 半夜餵完bb食奶都pump, 成晚就係bb喊-->換片-->餵奶-->掃風--> pump奶-->消毒奶pump-->bb又差唔多喊-->....

過左一個月了, 而家奶量都keep得好好, 一日pump三次, 每次有8-9安士, 都足夠bb每日三至四個鐘一餐, 每餐3.5-4安士!

大家奶媽要努力呀!!!

大宅

我都係人奶媽ar~~
而家係day 9喇~~尋日開始試埋身餵, 想test下佢瞓到幾耐, 人手整出黎就好快15-20分鐘都有60-80ml~~我見佢呢兩餐都keep到3個鐘食一次, 應該都食得飽卦?
第一胎大仔冇餵, 我而家好後悔ar!!! 因為係天賜既食品, 一回左奶就要等到下一胎, 咁我plan定生兩胎, 所以阿女呢次我一定要餵人奶, 一定要!!!

大宅

另外, 我想問...係咪食人奶就餐餐都all屎ga???

大宅

我個仔暫時食人奶就餐餐都會all屎尿.屎唔算多但超多尿.

大宅

原帖由 ganda 於 09-6-2 15:20 發表

Me 2. 阿仔always 食15分鐘就瞓, 瞓半個鍾醒左又要食, 於是我只好補100ml奶粉!

我女女都係咁呀, 所以我時時都要補奶粉!

大宅

我女女29日大啦!!聽日滿月啦~我女女係5月6日出世~到依家為止都係全人奶唔洗補奶粉~我個女都係食3-4個字就飽~尋晚食個幾字到佢就訓左啦~之後3個鐘先醒要食奶~

複式洋房

我個仔是5月7日出世, 上2個星期可以全人奶, 不過昨晚頂唔順補咗2餐奶粉, 因為我個仔食咗12餐都唔夠飽,更甚係有2小時non-stop咁食, 我個人都dry晒, 亞b所以唔肯訓, 最後投降補奶粉lor!!

男爵府

我的小牛蛋, 5月4出世, 最初因為要同佢分開隔離, 我無餵, 之後, 都全人奶.

我都試過, non stop 2個鐘餵, 死頂落去. 不過, 現在滿左月, 就好好多. 晚上, 我都要起兩轉身餵架, 一定要堅持, keep 住呀, 唔放棄就ok 的.

我亦發覺, 無谷得好勁的feel, 可能同阿仔配合到, 身體適應過來, 如果, 阿仔唔夠, 都照俾佢啜, 真係會啜到好深層, 真係重有奶架.

我比較堅持, 唔補奶粉住, 不過, 遲d, 佢要食多d, 就唔肯定, 不過, 會keep 住先.

民房

我囡囡係4月21出世, 第一晚我就開始餵人奶, 一路到而家1個半月了都仲係全人奶, 餵完有時漲都會泵出來, 我個雪櫃都放左10幾包係度.

首頁
12345...10

尾頁

跳至