自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞女晚晚咳醒,請問可以食D乜野?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都想知, 而家響search 緊資料. 似乎係蘋果無花果南北杏湯最簡單又易煲, 蘋果雪梨湯都得? 我而家都係煲住呢d 俾個仔飲.

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陳皮煲水, 介口呀!

侯爵府

好媽媽勳章

我煲惡魚肉 / 花交比阿女飲 99教我得閒都煲下apple水 / 雪利水比阿女飲
原帖由 cy101 於 09-11-3 12:46 發表
陳皮煲水, 介口呀!

男爵府

燉果皮水,超有效,有效到難以想像!!

材料:1塊果皮 (1個果皮有3塊)、1売水 (以湯売計)
做法:將果皮浸軟,刮去內壁嘅囊,將以上兩樣嘢溝埋隔水燉半個鐘至9個字
服法:平均分兩份,早晚各一半
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

川貝燉木瓜, 要加無花果,
(唔好加冰糖, 唔好用雪梨)

大宅

好媽媽勳章

寒咳飲雪梨湯可能會不是太好,因為雪梨都是寒的生果!!我覺得陳皮最正氣,之前個媽咪教的陳皮水都好好,而我自己寒咳時都鐘意食d果皮干,當然是零食那款,不是煲湯那款,有時在車上寒咳起時,放一舊入口含住,好有效止咳的,但坦白講,唔好買d幾蚊一大包那種,因為那些只是得個"咸"字,去d老零食店舖(e.g. 么x,陳意x)買些中價的陳皮干,起碼好過食西藥!!

別墅

會唔會好難飲?亞女上次唔係飲川貝........

原帖由 嗅屎忽 於 09-11-3 13:39 發表

做法:將果皮浸軟,刮去內壁嘅囊,將以上兩樣嘢溝埋隔水燉半個鐘至9個字
服法:平均分兩份,早晚各一半 ...

伯爵府

原帖由 Nevada 於 09-11-3 14:16 發表

啲川貝要磨粉, 無花果剪碎, 用夏威夷木瓜仔, 會甜啲, 易入口啲, 我個囡每次咳我都燉比佢食, 佢都肯食.

別墅

Thanks

原帖由 idac_c 於 09-11-3 14:28 發表

啲川貝要磨粉, 無花果剪碎, 用夏威夷木瓜仔, 會甜啲, 易入口啲, 我個囡每次咳我都燉比佢食, 佢都肯食.

伯爵府

虎到金來勳章

我上次就係跟此方法燉俾囝飲,真係好得
d啖清得好快,好過佢食甘多藥啦.

原帖由 嗅屎忽 於 09-11-3 13:39 發表

服法:平均分兩份,早晚各一半 ...

別墅

有人教我用黑糖+檸檬沖水飲
我見咁簡單就去買包黑糖試下
我個囡尋晚臨訓前飲左一杯,真係半夜無咳

只要用2-3茶匙黑糖+一片檸檬+半杯熱水
攪溶d黑糖後,將檸檬攞走
再加返d凍水就飲得
http://img12.picsplace.to/img.php?file=img12/1/DSC02836.JPGhttp://ktzhk.com/file/avatar/a1/20050916114800_etQK.gif

侯爵府

點分寒咳O架?

男爵府

原帖由 Nevada 於 09-11-3 14:16 發表

飲嗰陣似飲緊水,只不過係有陣果皮味嘅水,飲完就會有少少甘甘哋喺喉嚨叮度,我個仔而家34個月大,佢肯飲囉!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好涷親條頸,試下用頸巾包住條頸訓,有幫助!

公爵府

原帖由 嗅屎忽 於 09-11-4 11:02 發表

飲嗰陣似飲緊水,只不過係有陣果皮味嘅水,飲完就會有少少甘甘哋喺喉嚨叮度,我個仔而家34個月大,佢肯飲囉!

我個囡仲攪笑, 我無話比佢聽係乜水, 佢飲水時同我講隻杯入面好臭, 我話比佢知果杯係麻麻平時飲果D茶黎, 因為我地唔比佢飲茶的, 佢就真係當茶咁飲, 仲飲得多過平時飲水

大宅

咁我想問要燉幾耐呀?無花果又要放幾多粒呢?thanks

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

川貝係熱咳先有效...寒咳飲咗會更嚴重..

男爵府

燉川貝好苦嫁! 我自己都飲唔落,何況咁細個嘅小朋友??

首頁

尾頁

跳至