自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

你覺得自己小朋友會唔會係資優兒童呢?
我果日睇蘋果曰報,見到一個媽媽知道左自己係資優兒童,就好用心機甘自己整左好多得意教材,俾仔仔,個仔仔呀,四歲就識背唐詩、三字經,數理邏輯又叻!
黎緊,果個鄭太有個分享會,11月7日
有興趣都一齊去啦!
資料我keep左份,可以俾你!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

果日我唔得閒去, 可否聽完講座後番嚟分享一下, 如有NOTES 可否SEND 一份俾我?!?! ANYWAY MUCH THX!!!

原帖由 8wing8 於 09-11-3 19:13 發表
你覺得自己小朋友會唔會係資優兒童呢?
我果日睇蘋果曰報,見到一個媽媽知道左自己係資優兒童,就好用心機甘自己整左好多得意教材,俾仔仔,個仔仔呀,四歲就識背唐詩、三字經,數理邏輯又叻!
黎緊,果個鄭太有個分享會,11月7日
有興 ...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

老老實實, 如果係資優, 我覺得都唔使咩特別教材, 佢叻果方面, 你求其教佢都已經勁吸收.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔想佢係資優,我只想佢係一個普通人

子爵府

醒目開學勳章

如果駁咁都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

水晶宮

如果我個小朋友係資優(雖然曾經有醫生笑言提議我帶女女去check),但我都決意唔會去,我零願佢睇落去較為好dd,而唔想因為要佢要去d咩資優班同叻人爭過,對家長同小朋友都無咁大壓力。

子爵府

醒目開學勳章

如果駁咀都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

唔會check 資唔資優唔緊要.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 粟米豆 於 3/11/2009 19:45 發表
如果駁咀都算係一科...咁我個仔一定係超資優囉

駁咀同玩我仔一定係超資優

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 w_y 於 09-11-3 19:27 發表
老老實實, 如果係資優, 我覺得都唔使咩特別教材, 佢叻果方面, 你求其教佢都已經勁吸收.

講得好!

我奶奶有兩個小朋友, 1個會考9A, 1個劍橋畢業, 相信是資優之人.

但奶奶只係小學畢業, 日日為口奔馳乜都無教過.....所以我很同意你所講, 唔駛用乜教材, 如果係叻, 日常返學甚至自學已經吸收到.

伯爵府

非常應同........

原帖由 jaycee_mami 於 09-11-3 20:58 發表

講得好!

我奶奶有兩個小朋友, 1個會考9A, 1個劍橋畢業, 相信是資優之人.

但奶奶只係小學畢業, 日日為口奔馳乜都無教過.....所以我很同意你所講, 唔駛用乜教材, 如果係叻, 日常返學甚至自學已經吸收到. ...

珍珠宮

好媽媽勳章

不如話好多家長都想將正常兒童訓練成資優級數既兒童自欺欺人.......

我自己果個一定唔係資優,亦都唔想係,資優有好有唔好,好既就讀書好叻,唔使家長擔心,但有d覺得自己比其他人叻就索性唔讀,上堂唔聽書掛住玩,老師又日日投訴佢掛住玩影響其他同學,我識家長個小朋友係咁,搞到佢頭都大.....

侯爵府

'生姿'就有
行到水窮處 坐看雲起時

洋房

資唔資優唔緊要, 平常心就得. 唔好俾太大pressure 小朋友,

子爵府

好媽媽勳章

我大女細個個個都話佢係資優, 好多人都叫我o地帶佢去CHECK(包括校長), 但佢冇咩特別問題, 所以覺得冇必要去, 而且我o地唔想佢比人訓練, 希望佢有一個快樂o既童年, 玩多d... 不過只要佢問, 我o地就會答...

結果, 今年暑期, 佢參加o左某大學一個研究, 係由出世開始已經有一路跟住, 關於血入面某d成份... 咁o岩今年連帶有PART係會CHECK IQ... 最後知道佢真係資優...

知道後, 我o地都冇打算要訓練佢或搵訓練班比佢... 因為曾經聽過一個跳過級o既大學生話... 如佢當年有得再揀, 佢想唔跳級, 因為可以玩多幾年, 打多幾年波, 應該會開心d...
我想要9999呀...

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Paris 於 09-11-3 21:28 發表
'生姿'就有

我個女玩就資優

伯爵府

虎到金來勳章

我個囝未夠3歲都識背三字經既頭2X句,因為嫲嫲由細念俾佢聽,佢咪識囉

首頁

尾頁

跳至