論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問你們的工人的手指頭有沒有龜裂 ?
在冬天或大風乾燥時, 特別嚴重
我已經買 Vasaline 及好多手套比她
清潔時一定要用
但她都說會疼痛
有沒有其他方法佢雙手情況好D?
當然要繼續佢原有的工作啦
Thank you

禁止訪問

別墅

we employers cannot be responsible for this kind of "cosmetic issues", it is not a kind of "illness" mah

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Agneschoi 於 09-11-5 14:27 發表
清潔時一定要用
但她都說會疼痛
Thank you ...

用Vasaline已好好架啦,我工人做左10幾年都未爆過手,佢都話好有用.您買d即棄手套,叫佢搽左cream後帶住手套整食物,唔好用熱水洗野.
嚇下佢如唔聽隻手爛左要cut,等佢知驚,保護下對手.

侯爵府

畀面勳章

我叫佢用 甘油+cream 搽law....煩c

原帖由 FA8866 於 09-11-5 23:35 發表

用Vasaline已好好架啦,我工人做左10幾年都未爆過手,佢都話好有用.您買d即棄手套,叫佢搽左cream後帶住手套整食物,唔好用熱水洗野.
嚇下佢如唔聽隻手爛左要cut,等佢知驚,保護下對手. ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

佢係咪對清潔劑或化學品有敏感?有時
貪方便唔帶手套洗一兩隻杯沾到洗潔精,或用手「畢」洗衣粉沾到少少都會有可能。要完全避免接觸先有可能康復。

我自己都有呢個問題,連徒手入洗衣盒攞個杯裝洗粉落個洗衣機都唔得。隻手一衰咗就好難好得返,尤其天氣開始凍。

複式洋房

hi,

我之前的工人都是這樣的, 龜裂及手的皮膚變深啡色, 開頭我都有買VASALINE, 但係唔得, 後來叫佢買左支娥羅納英, 佢話OK呀, 不過開始的時侯, 叫佢試少少TEST下先好D呢.

原帖由 Agneschoi 於 09-11-5 14:27 發表
清潔時一定要用
但她都說會疼痛
Thank you ...

首頁

尾頁

跳至