跳至

首頁

尾頁

複式洋房

my son was born on mid of Oct, really struggle ....pls share

大宅

不是很難決定,我大仔仔九月中,現在做大仔。
囡囡十月中,所以一定會做女!

「建立自信」是學習最重要的第一步!
遲一年讀書又有何問題呢?
若小朋友從小在失敗中成長,這樣他們一定不會再喜歡上學了!

其實一些老牌名校都只喜歡收大仔大女,當然有他們的原因的。

別墅

I also decide my son to be 大仔!

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 Belami 於 09-11-2 17:10 發表
I also decide my son to be 大仔!

我都15, 16都唔知點揀???

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

thx for all comments, if prefer him to be " 大仔" do we need to apply K1 for him next year? But he will be nearly 4 yrs old when starting k1

大宅

Some people said that it's better to repeat K1. What do you think?

別墅

可以既話大B, 因為我同老公都係10月出世, 我地都冇問題!!

大宅

睛靈勳章

我會細b, 差2個月唔係好多.

男爵府

我bb9月尾出世, 差得仲少, 我都想佢做細b. 又留多一年係屋企唔知做乜好, 好似好無聊咁... 不如俾佢返學, 早啲投入社會! :)

大宅

我仔仔就快3歲,好快會去interview kg,我覺得同半年前或年頭的佢比較都差非常遠,無論自理力和其他方面,都進步好多,幾個月前o既佢真係好bb,幾個月分別好大,囡囡仲係好細,要觀察耐d,人o地話第二個b會學野快d,如果妹妹真係比哥哥進步d,我o地都可能考慮俾佢做細女。我有個朋友都俾個囡囡係學校做細女,因為起步時同其他同學差好遠,樣樣要人幫,變咗依賴性好強同自理能力低,後來repeat咗k3就好返d。

原帖由 sally_koon 於 09-11-3 23:53 發表
我會細b, 差2個月唔係好多.

大宅

in that case, submit application in 2011, not next year!

原帖由 alopoe 於 09-11-2 22:27 發表
thx for all comments, if prefer him to be " 大仔" do we need to apply K1 for him next year? But he will be nearly 4 yrs old when starting k1

複式洋房

1516.....真係好難決定呀, 我同老公初時都諗住俾佢做大B, 但係發現阿女學野都幾快, 所以而家諗緊係咪要變細B........

大宅

我仔仔十二月出世,初時做細仔,雖然在學術認知上佢OK,但發覺佢無咩自信,小肌肉又未得 (k2有字要寫).而家repeat K1做大仔,好好多.

但我都識同我仔同齡的,佢地做細仔細女表現都好好.

所以真係好睇小朋友本身.我好認同自信好重要,而家細女係十月中出世(無錯唔上唔落真係煩),我諗住都會照比佢上兩歲班,再觀察LOR.因為兩歲學野快,在家無所事事都好悶的,除非自己湊又有心機教啦.

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-4 12:14 發表
我仔仔就快3歲,好快會去interview kg,我覺得同半年前或年頭的佢比較都差非常遠,無論自理力和其他方面,都進步好多,幾個月前o既佢真係好bb,幾個月分別好大,囡囡仲係好細,要觀察耐d,人o地話第二個b會學野快d,如果妹妹真係比哥哥 ...

係呀! 我就係見bb已經識好多嘢, 所以想俾佢做細b. 佢依家都已經識講最少十幾廿個單字,好似見到鐘識指住講clock, 鞋就shoe, 花就花花咁. 顏色都識幾種, 所以留佢係屋企到3, 4歲先返學我覺得好似遲咗啲!

別墅

你BB好叻呀, 我個仔一啲野都未識講, 不過如果有學校收既話, 我都想佢下年讀N1, 想佢可以學多啲野, 好過係屋企悶。 2008年出生率高, 競爭好激烈, 真係擔心。

原帖由 chowhui97 於 09-11-5 11:53 發表

係呀! 我就係見bb已經識好多嘢, 所以想俾佢做細b. 佢依家都已經識講最少十幾廿個單字,好似見到鐘識指住講clock, 鞋就shoe, 花就花花咁. 顏色都識幾種, 所以留佢係屋企到3, 4歲先返學我覺得好似遲咗啲! ...

大宅

高自理能力(如自己食飯,dry during day...)和情緒控制比認知力叫小朋友返學更有信心,依家見仔仔返學就明白佢介意唔識d乜,因為小朋友好直接,佢會講佢o地會笑其他同學d乜,通常都唔係知識上o既野。我o地仲有成年observe,可以睇定d先!不過,n1讀住先就無乜所謂,k1做大仔定細仔就要諗諗喇!

原帖由 chowhui97 於 09-11-5 11:53 發表

係呀! 我就係見bb已經識好多嘢, 所以想俾佢做細b. 佢依家都已經識講最少十幾廿個單字,好似見到鐘識指住講clock, 鞋就shoe, 花就花花咁. 顏色都識幾種, 所以留佢係屋企到3, 4歲先返學我覺得好似遲咗啲! ...

男爵府

原帖由 gunsou 於 09-11-5 22:54 發表
高自理能力(如自己食飯,dry during day...)和情緒控制比認知力叫小朋友返學更有信心,依家見仔仔返學就明白佢介意唔識d乜,因為小朋友好直接,佢會講佢o地會笑其他同學d乜,通常都唔係知識上o既野。我o地仲有成年observe,可以睇 ...

呢啲自我照顧的能力我都好積極train緊! 因為佢仲未識行.. 總算佢想boo時佢會叫ng ng.

n1都係讀唔讀都得架, 不過我會俾佢讀報咗先, 佢真係好唔like定係咩隨時可以stop.

不過我覺得如果俾佢太遲返學, 啲嘢太淺會影響佢學習的態度. 我以前就係由一間好深的幼稚園轉咗去一間好淺的, 跟住就以為自己好叻.........

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 gunsou 於 09-11-4 12:14 發表
我仔仔就快3歲,好快會去interview kg,我覺得同半年前或年頭的佢比較都差非常遠,無論自理力和其他方面,都進步好多,幾個月前o既佢真係好bb,幾個月分別好大,囡囡仲係好細,要觀察耐d,人o地話第二個b會學野快d,如果妹妹真係比哥哥 ...

我同你一樣仔仔就黎3歲, 但係我又唔覺妹妹學野快D, 只係叫做有D野唔洗教, 自己都會識做, 學野進度就好似同亞哥細個果時差唔多....
出年interview果時亞哥果間收未做細B囉~
唔收就等多年先算lu~

大宅

rubyplk,

我估所謂學野快d,係指有modeling,妹妹見哥哥依家做o既野就會照跟,唔駛教,可能係咁,妹妹依家做o既野係哥哥同年紀時未會開始做e.g.試自己除鞋除襪、著鞋著襪(當然未成功著到!但會不停咁試)、砌lego (哥哥同年紀時係食lego或是掉lego) etc.至於做大定細女,除咗睇妹妹自己都要係睇下哥哥讀邊間kg,我o地依家報咗一間係唔會收細仔細女,未夠大連表都無得填。

chowhui97,

add oil! continue your good job.

原帖由 rubyplk 於 09-11-6 17:28 發表

我同你一樣仔仔就黎3歲, 但係我又唔覺妹妹學野快D, 只係叫做有D野唔洗教, 自己都會識做, 學野進度就好似同亞哥細個果時差唔多....
出年interview果時亞哥果間收未做細B囉~
唔收就等多年先算lu~ ...

首頁

尾頁

跳至