跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bb 仲係唔食粥仔和飯仔, 含住 d 粥唔吞,
一個鐘只食 3-4 spoon

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

伯爵府

bb 仲係唔食粥仔和飯仔, 含住 d 粥唔吞,
一個鐘只食 3-4
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

大宅

你bb鍾唔鍾意食麵包/餅乾/其他小食呀! 我bb9個幾月時, 已經都係食左幾淡又唔食, 之後知道佢鍾意食麵包餅乾, 便引下佢食, 我就會同bb 講, 媽媽比l麵包你食la, 但你要食粥仔先, 所以每一次比粥仔佢食時, 便會比小小麵包佢食架, 我b 都食到半小時至超過一小時, 同埋重要氹下佢添, 所以都要好有耐性架!

伯爵府

原本bb 係肥肥白白的,有21磅半的!!

而家 唔食粥仔和飯仔 得 19磅

凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

複式洋房

回覆 1# AAmother 的文章

我個囡又係一樣....唔肯食...而家都係19磅......我而家開始俾佢小食多餐..用個叉吉野俾佢食..佢覺得新奇會食多d.同埋俾佢食下麵呀通粉咁lor.

伯爵府

h.l

你 bb 有冇瘦到呀?
我bb沒有興趣食野,而家瘦了好多。

原帖由 h.l 於 09-11-3 23:53 發表
你bb鍾唔鍾意食麵包/餅乾/其他小食呀! 我bb9個幾月時, 已經都係食左幾淡又唔食, 之後知道佢鍾意食麵包餅乾, 便引下佢食, 我就會同bb 講, 媽媽比l麵包你食la, 但你要食粥仔先, 所以每一次比粥仔佢食時, 便會比小小麵 ...
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

伯爵府

poonfamily

我而家都係小食多餐的,bb 而家咁瘦真係好唔開心 遲 d 會行會走時,就更加食得少.....
到時就會仲瘦的,我個囝以前就係 1歲半開始好瘦
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

大宅

我囡囡都唔多肯食粥呀,不過如果佢食得唔多的話,我地會補奶,因我怕餓親佢.

複式洋房

回覆 2# AAmother 的文章

瘦左好多呀,唉.....99見到又話我架喇....我都冇辦法,已經整唔同既野佢食...佢硬係唔開口,食幾啖又發脾氣.................琴日去健康院由中size變了中細size....打完針更唔肯食.........真頭痛...

複式洋房

回覆 2# stitchlambb 的文章

我都會補奶俾佢,但都係食幾啖就唔食.....開奶茶又俾過佢飲喇...仲有咩方法令佢食多d.....

大宅

AAmother

bb都係19, 姑娘話佢係細size, 都有直線向上, 叫我唔使擔心喎! (點會唔擔心吖),
bb連喜歡的食物都沒有, 有冇煮abc通粉食呀!
個陣時我b同你哋一樣唔肯食糊仔, 粥仔, 連奶都唔飲, 整過好多唔同嘅食物, 都唔肯食, 這時都好down, 好灰心架, 而家知道呀b要有甜頭, 才氹到佢食粥or 通粉.

希望各位媽咪唔好灰心呀! 大家加油!

大宅

可以試下煲麥皮,有營養又好味. 可以加其它食物 e.g. apple, banana, pear, pumpkin

Yummy! Yummy! My son likes it very much!

複式洋房

回覆 2# h.l 的文章

我今日終於知道佢唔食既原因喇.....

今日阿b又唔肯食,發顛咁cry...我老公見到佢咁就叫我試下俾佢自己拎住個叉食,因為佢見阿b用手執d飯放落口又食。我咪試下lor,哈..點知佢自己拎住個叉又食喎,仲好開心tim....

原來....佢係想自己食...唔想我餵..........真係吹脹....

而家我會由佢自己食,佢食得仲多。當然佢未真係識吉起d野食啦,所以都會食到周圍都係。總之佢肯食我就安落喇..

大宅

我阿b食soft rice (飯仔), don't like食粥仔. But when we make 粥仔with cheese, then he will eat.

Also, I will try to eat beside me and say loud "yummy yummy". He looks at me and seems interested to try.

Try try and see if that works on your baby.

伯爵府

poonfamily

你就好la, bb自已會食粥仔, 超叻的 bb

原帖由 poonfamily 於 09-11-8 21:58 發表

今日阿b又唔肯食,發顛咁cry...我老公見到佢咁就叫我試下俾佢自己拎住個叉食,因為佢見阿b用手執d飯放落口又食。我咪試下lor,哈..點知佢自己拎住個叉又食喎,仲好開心tim....

原來.. ...
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

伯爵府

h.l

我bb都變了細碼 la 而家知道她唔食"肉"
abcd 粉 她唔 like ...己經瘦了2磅幾了...心痛

你 bb點呀??

原帖由 h.l 於 09-11-7 00:42 發表
AAmother

我bb都係19磅, 姑娘話佢係細size, 都有直線向上, 叫我唔使擔心喎! (點會唔擔心吖),
你bb連喜歡的食物都沒有, 有冇煮abc通粉食呀!
個陣時我b同你哋一樣唔肯食糊仔, 粥仔, 連奶都唔飲, 整過好多唔同嘅食 ...
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

複式洋房

好羨慕!!我餐餐都餵成粒鍾......

poonfamily 發表於 09-11-8 21:58

原來....佢係想自己食...唔想我餵..........真係吹脹....

而家我會由佢自己食,佢食得仲多。當然佢未真係識吉起d野食啦,所以都會食到周圍都係。總之佢肯食我就安落喇..

複式洋房

回覆 6# cheungsee 的文章

好好既提議!我今朝整左俾佢食,佢食得好滋味呀! 多謝~

複式洋房

回覆 4# AAmother 的文章

佢貪玩...見大人自己食佢又想自己食...我餵佢就發脾氣....唉....d性格超自我.........大個仲難攪

大宅

原帖由 poonfamily 於 09-11-8 21:58 發表

原來.. ...

首頁

尾頁

跳至