跳至

首頁

尾頁

洋房

屯門三間保良幼稚園,各有何特色?邊間你地會recommend?

複式洋房

回覆 1# marius 的文章

易桂芳幼稚園都幾好,老師好細心.

大宅

PLK Tin Ka Ping Siu Hong Kindergarten, the environment too crowd too hotmouth: , so dangerous that the y are using the big fan at the ground, really afraid of the kids putting their fingers in
The teachers

複式洋房

啲老師唔係咁差呀!!! 我囝囝出年都讀書了, 都打算報埋呢間喔!

原帖由 omygod 於 09-8-27 23:16 發表
PLK Tin Ka Ping Siu Hong Kindergarten, the environment too crowd too hotmouth:mouth:" /> , so dangerous that the y are using the big fan at the ground, really afraid of the kids putting th ...

洋房

蔡冠深小學派位如何?淨係得呢間搵唔到資料。

男爵府

畀面勳章

我囡囡是在田家炳英文班畢業的. 今年剛上p.1.
可能校舍確實冇其他兩間保良幼稚園大及新~硬件真係較為輸了少許. 但本人覺得整體老師及教學都不錯. 是可以考慮的一間幼稚園.

原帖由 sachu 於 09-8-30 15:14 發表
啲老師唔係咁差呀!!! 我囝囝出年都讀書了, 都打算報埋呢間喔!

大宅

請問妳囡囡派咗邊間小學呀?

原帖由 dlh525 於 09-10-5 11:49 發表
可能校舍確實冇其他兩間保良幼稚園大及新~硬件真係較為輸了少許. 但本人覺得整體老師及教學都不錯. 是可以考慮的一間幼稚園.

...

別墅

請問剛剛畢業的K3英文班有幾多班? 幾多人?

原帖由 dlh525 於 09-10-5 11:49 發表

...

禁止訪問

大宅

好難取捨。

原帖由 小寶寶咪惹我 於 09-11-9 23:45 發表
田家炳都收左我個囡, but我都唔太like個校社,唯一吸引係有英文班,但係英文班又一定要返下午....
****未經本人許可, 不得轉載****

洋房

3間保良局都收左我囡囡(上午班), 3間都有長短, 未知選那一間好, 現在等17/11,如果兆麟聖彼得都收上午班, 就真係好頭痛!!

碼頭美樂1in, 主要係warm up , 收左下午班, 無考慮入.

蔡冠深第2in, 當日阿B面試完就收左,因為有好多人去in呢間, 所以即日交左留位費,打左個底先.3間中交通是最方便,又非常近屋企,老師比較年輕,不過呢間無甘出名,又怕(in即收)收既學生會無甘好,

易桂芳同日第3in, 當日阿B面試時比個公仔嚇親,都預左唔收^^. 之後收到信話收上午班,而我d friends都係收下午班or後備生, 交左留位費再考慮.
呢間都幾出名,地方空間又夠大,聽講老師又幾好,最初都諗住入呢間, 不過交通最唔方便, 要行斜路, 又要上樓梯,真係日曬雨淋.

田家炳第4in, 昨天收到信又收左, 呢間k2會有英文班, 不過要下午, 而有公開資料好多學生都升保記小一, 但設施又比較舊左少少, 19/11要交留位費, 考量緊交唔交$

兆麟聖彼得同日第5in, 都係諗住帶阿B去玩下, 當日真係好多人in, B面試時表現同之前幾間一樣, 不過臨走時, 老師低少少身同阿B拜拜, Bkiss左老師一啖,又同d小朋友講拜拜, 老師之後同我講你個小朋友好主動! 我有d friend 小朋友都係到讀緊, 兆麟聖彼得主張活學, 功課會少d, 升小一可以唔習慣多功課, 保記就背讀,功課多d

所以真係煩惱中……
春田爸爸

男爵府

我都煩惱緊,
保良局田家炳都收左我仔仔, 近屋企d
另外佳寶的視學報告又好好, 但比較遠屋企
都唔知選那一間好?
有冇家長可以俾d意見?

大宅

我同你一樣,3間保記都收。保蔡係打底,因即交。保易,唔知點解會收佢,因佢全程係無講野、無反應,只係好靜咁望住個老師。保田,又係無答個老師d野,只係我同佢玩時才出聲。
我個女係好文靜(出街時),我先才會同佢報咁多間,其實佢現在係翠寧返緊nursey,因校巴問題就走出黎搵。現在都煩緊點選好。高德根都收左佢下午,所以放棄。

原帖由 chelseafather 於 09-11-10 11:22 發表
3間保良局都收左我囡囡(上午班), 3間都有長短, 未知選那一間好, 現在等17/11,如果兆麟聖彼得都收上午班, 就真係好頭痛!!

碼頭美樂第1間in, 主要係warm up 下, 收左下午班, 無考慮入.

蔡冠深第2間in, 當日阿B面 ...

禁止訪問

大宅

你唔好咁諗啦﹗保記唔差架,屯門既直資小學都係保記架。你不如試下去保田個網頁係下啦﹗我剛睇完,個心都定番d,因為見佢校舍雖然唔係豪裝,但同一般傳統幼稚園差不多,你睇下佢地既課外活動,佢地應該幾注重學習氣氛的。
希望亞囡同你個小朋友做同學仔啦﹗

原帖由 小寶寶咪惹我 於 09-11-10 12:53 發表
想請教一下保記小一係屯門區名聲好不好?

如果係我就入田家炳算啦!因為我見左4間,
心水個2間唔收,一間仲等緊消息....

其實我個囡係面試表現不錯,唔知係唔係我呢個身為家長既太緊張 , 處處提點個囡, 攪到d老師唔收.. ...

禁止訪問

洋房

保良局無論幼,小,中,教學一向都有保證,而且直接升讀保記機會大d.百中,董中,係保良局屬校中都係幾top
春田爸爸

別墅

真勵害! in 五間幼稚園, 其實好睇邊間適合你的小朋友, 係活潑好動型? 文靜怕羞型?

原帖由 chelseafather 於 09-11-10 11:22 發表

碼頭美樂第1間in, 主要係warm up 下, 收左下午班, 無考慮入.

蔡冠深第2間in, 當日阿B面 ...

複式洋房

原帖由 sleepsheep 於 09-11-10 15:52 發表
真勵害! in 五間幼稚園, 其實好睇邊間適合你的小朋友, 係活潑好動型? 文靜怕羞型?

想知,文靜或活潑的小朋友分別應該點揀學校呢?

我都IN咗五間,兩間保良局(保易同保田)都收咗上午班。
保易我好鍾意的,感覺開放日及面試果日老師講嘢都好吸引到小朋友,每次去老師態度都好NICE,環境感覺都不錯。就是離家太遠,又沒校車直達。如果讀的話每天返學像去旅行。
保田離家近D,但環境太差,應該不考慮交$。
真係人家收又煩,不收又煩。
另外等緊元朗的真光,因為我住元朗。

洋房

囡囡最初都係打算入保蔡, 因為收左上午班,交埋錢,所以其他面試都當係親子活動,而阿B又鍾意同d小朋友玩,不過估唔到3間都收,反而令到我要幫囡囡選1間.
其實最緊要阿B讀得開心.
春田爸爸

首頁

尾頁

跳至