自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我個女係一個脾氣差, 硬頸, 成日同我玩對抗既人, 我每日都要又打又鬧佢至會去溫書、食飯、沖涼、訓覺, 每一樣野都唔會叫一次就去做, 一定要講到又打又鬧, 喊晒至去做…..由於我自己、老公 & 我阿媽都覺得再係咁打同鬧都唔係辦法, 佢都係唔聽, 所以我已經採取, 佢一發脾氣, 我都唔會理, 由得佢嘈, 同發癲, 之後發覺由佢嘈多兩嘈, 佢就會當冇事發生, 走過黎同你講野

阿女今年讀小一, 學校有好多網上功課同遊戲, 基本上, 每日都要做既就只有
每日一篇”, 佢太鐘意上網玩學校俾既遊戲同練習, 所以我每日放工返到屋企, 佢就第一時間同我講話要做, 因為佢想每日都攞到第一名, 而我自己每日都希望佢做左自己既功課同溫左默書先, 每次我話要佢做晒功課 & 溫好默書就可以做網上功課, 佢就次次都發脾氣, 話要做左網上功課先, 當然, 我係唔會妥協, 佢就會開始發脾氣。尋日又係咁, 咁岩我阿媽又係屋企, 佢就話我太執著, 俾佢做左先都得, 不過就係因為我知道, 就算俾佢做左
每日一篇之後, 佢都唔會放手, 佢只會想做埋其他練習, 所以我一定要佢做晒d應做既家課

真係我太執著???

水晶宮

唔係呀~ 妳做得好好喎 ~

妳放工係咪已經好夜? 佢其他功課都原封不動地等妳放工先做的嗎?

小朋友真係唔好俾佢地扭慣, 第時有排家長受 ~

努力呀 !

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢seT 個PROMISE 先, OK 俾佢做"每"呢樣功課先, 但只限於指定個D, 不能做多, 佢應承妳, 妳俾佢做, 如果佢以後都遵守咪無問題; 但如果佢做唔到, 咁NEXT DAY 妳咪大條道理 REJECT佢, 要佢乖乖地做晒其他功課先!! 如果佢表現良好(如1/2星期), 妳咪又俾多次机會佢囉!!

順住佢既要求之餘, 當中又SET 番D 要求, 大家都WIN WIN!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

網上除左功課, 真係有好多其他遊戲, 最好都係默完書做完其他野先.....

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 cy101 於 09-11-10 11:31 發表
同佢seT 個PROMISE 先, OK 俾佢做"每"呢樣功課先, 但只限於指定個D, 不能做多, 佢應承妳, 妳俾佢做, 如果佢以後都遵守咪無問題; 但如果佢做唔到, 咁NEXT DAY 妳咪大條道理 REJECT佢, 要佢乖乖地做晒其他功課先!! 如 ...

我揀呢個方法

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tammy2008 於 09-11-10 11:17 發表
唔係呀~ 妳做得好好喎 ~

妳放工係咪已經好夜? 佢其他功課都原封不動地等妳放工先做的嗎?

小朋友真係唔好俾佢地扭慣, 第時有排家長受 ~

努力呀 ! ...

其實我都幾早放工嫁, 基本上每晚 6 點半都一定返到去, 而佢自己都會係我返到屋企之前做晒d功課, 除非係唔識做啦, 不過我一返到去, 都要睇功課, 而且佢寫字好似打風咁, 成日都要擦左再寫過 (本來想唔擦, 不過老師話家長一定要擦, 要佢地寫靚d), 而且我屋企仲有個歲半既仔, 佢好痴我, 我一返到去, 佢就痴到實, 一邊要同個仔玩下, 一邊又要去睇佢d功課, 基本上都攪到 7:30 左右啦, 咁工人姐姐就會煮飯, 大約7:45 - 8:15 左右就會開飯, 要睇下姐姐煮幾耐, 個女食飯又食得慢, 要食成個鐘, 攪到d時間根本唔係好夠用, 9:30 又話要上床訓啦

每日都攪到我好緊張, 我成日都希望佢拿拿聲攪掂d野, 希望係 9 點左右做好晒, 咁佢都有半個鐘時間玩下

但佢就成日攪對抗, 真係好煩........

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 12:13 發表

.....但佢就成日攪對抗, 真係好煩........

會唔會呷弟弟醋?

大宅

醒目開學勳章

原帖由 cy101 於 09-11-10 12:17 發表

會唔會呷弟弟醋?

我諗唔多唔少都有d, 不過佢就好鍚細佬, 但係佢就好羨慕細佬淨係玩, 可以唔駛做功課 & 溫習.....

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

你和她約定讓她係食完飯,
休息10分鐘才玩電腦,
可以玩30-45分鐘,
一來佢會食快些,
二來減少對抗。

生活上的安排,
你要和她商量一個大家都可以接受的方法,
以後大把呢些事件發生。

大是大非的事情,
家長要有原則,
但呢些生活小節就要商商量量。

BTW, 你們好似太夜吃晚飯啊!
可否7:30就要食呢!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 12:13 發表

其實我都幾早放工嫁, 基本上每晚 6 點半都一定返到去, 而佢自己都會係我返到屋企之前做晒d功課, 除非係唔識做啦, 不過我一返到去, 都要睇功課, 而且佢寫字好似打風咁, 成日都要擦左再寫過 (本來想唔擦, 不過老師 ...
我建議你叫工人姐姐提早煲落飯,湯,準備好配料先,到你返黎先落鑊抄,煮,蒸...等等,叫工人姐姐掌握在特定時間晚餐,那就會容易控制!小朋友食飯食得慢這一點,如果在一個鐘內完成,基本上對佢地來講係健康既,超過一個鐘就令你無晒時間同佢玩OR傾計!

我個女都好鍾意同我攪對抗,不過就唔係惡意的,佢希望我地除母女外,係第二D身份,好似朋友,玩伴,傾訴對象之類,所以,當你真係嬲佢做錯事果陣,最好停止對佢咆哮,重點係唔出聲,等佢自己耐不住,主動同你傾計果陣,你先解釋佢知,佢有不對既地方,久而久之,每一次有衝突出現,比佢冷靜完,佢就會同你"SAY SORRY",依點好重要,唔好比佢混過去便算,要佢真心道歉,養成佢一個好習慣好緊要,偶爾比佢搗蛋一次,重要對佢話"真係敗給佢喇!"可以令小朋友心裡情緒平衡一點架,不妨一試!祝愉快!

侯爵府

前排有教處既人嚟學校搞講座, 話就算小朋友抄寫既字幾唔靚, 都千祈唔好擦晒佢, 因為咁會令到小朋友有挫敗感, 漸漸會唔鐘意做功課喎, 頂多擦咗少部份D寫得太差既字好啦
其實我都幾早放工嫁, 基本上每晚 6 點半都一定返到去, 而佢自己都會係我返到屋企之前做晒d功課, 除非係唔識做啦, 不過我一返到去, 都要睇功課, 而且佢寫字好似打風咁, 成日都要擦左再寫過 (本來想唔擦, 不過老師 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

阿仔用原子筆做d功課, 我無得擦, 之前都係擦倒飛起.....

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-11-10 12:52 發表
前排有教處既人嚟學校搞講座, 話就算小朋友抄寫既字幾唔靚, 都千祈唔好擦晒佢, 因為咁會令到小朋友有挫敗感, 漸漸會唔鐘意做功課喎, 頂多擦咗少部份D寫得太差既字好啦
...

侯爵府

你個仔幾年級? 咁快用原子筆做功課既? 我個女小六都係用緊鉛筆咋
原帖由 77777 於 09-11-10 12:54 發表
阿仔用原子筆做d功課, 我無得擦, 之前都係擦倒飛起.....

大宅

醒目開學勳章

原帖由 joey_23 於 09-11-10 12:34 發表
我建議你叫工人姐姐提早煲落飯,湯,準備好配料先,到你返黎先落鑊抄,煮,蒸...等等,叫工人姐姐掌握在特定時間晚餐,那就會容易控制!小朋友食飯食得慢這一點,如果在一個鐘內完成,基本上對佢地來講係健康既,超過一個鐘就令 ...

我成日都同個工人講要早d食飯, 最好就到7:30 - 7:45, 講一次佢先做一次, 唔講個日, 佢又係遲, 有時講左都係做唔到, 我屋企又唔係日日要整"九大鬼", 成日係屋企都叫佢早d整定d送, 咁咪可以早d食囉.....佢又係唔聽, 次次都係等到我返黎至洗菜, 煮飯, 真係講極都唔聽嫁........

大宅

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-11-10 12:52 發表
...

係啦, 我都唔明, 點解小朋友寫字唔靚, 要家長來擦.
係都由小朋友來擦...而且小朋友剛學寫字尼幾年, d字都沒定性, 都沒有自己風格..
對小朋友真係有d打擊...
想佢寫得靚..不如多寫...好似英文抄寫本咁....國內都係咁習字....成效好好...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 joey_23 於 09-11-10 12:34 發表
我建議你叫工人姐姐提早煲落飯,湯,準備好配料先,到你返黎先落鑊抄,煮,蒸...等等,叫工人姐姐掌握在特定時間晚餐,那就會容易控制!小朋友食飯食得慢這一點,如果在一個鐘內完成,基本上對佢地來講係健康既,超過一個鐘就令 ...

你講得好岩, 依家當佢發脾氣既時候, 我都係採取唔理佢既態度, 過一陣, 佢又會當冇事發生走黎同你講野, 我都知自己有好時都好唔冷靜, 佢一唔聽話, 我就想鬧佢, 我 d EQ 真係越黎越差.....

等我都試下同佢坐低傾下個時間表, 等佢知道邊個時間可以做網上功課.....其實佢依家都有一個時間表嫁啦, 不過就冇寫明做功課既時候係做D乜, 依家咁樣, 我都係同佢協議左先, 睇下佢做唔做到.....有時鬧完佢, 都真係有D心灰意冷嫁, 攪到自己真係唔識點教女好

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Ivyyim 於 09-11-10 14:09 發表

係啦, 我都唔明, 點解小朋友寫字唔靚, 要家長來擦.
係都由小朋友來擦...而且小朋友剛學寫字尼幾年, d字都沒定性, 都沒有自己風格..
對小朋友真係有d打擊...
想佢寫得靚..不如多寫...好似英文抄寫本咁....國內都係 ...

老師都係建議家長們要擦功課, 家長會個時話, 功課一定要靚, 不過考試個時就一定要快, 當然快得黎, 都要睇到個字係寫得岩既......如果個女寫得好少少, 我都唔會擦, 而且仲會讚佢寫得好添, 仲同佢講下笑 "乜今日學校冇打風咩", 但係有時, 真係成個字斜晒, 英文字又出晒界, 咁都要佢再寫過嫁啦.........

大宅

醒目開學勳章

妳可以定一個時間比佢,如我仔仔咁九點至十點先至可以login入到部電腦,其它時間係入唔到.咁就大把時間做完功課先做電腦功課.如果電腦功課做得快重有時間打機添.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 10:13 發表
我個女係一個脾氣差, 硬頸, 成日同我玩對抗既人, 我每日都要又打又鬧佢至會去溫書、食飯、沖涼、訓覺, 每一樣野都唔會叫一次就去做, 一定要講到又打又鬧, 喊晒至去做…..由於我自己、老公 & 我阿媽都覺得再係咁打同 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-11-10 14:07 發表

我成日都同個工人講要早d食飯, 最好就到7:30 - 7:45, 講一次佢先做一次, 唔講個日, 佢又係遲, 有時講左都係做唔到, 我屋企又唔係日日要整"九大鬼", 成日係屋企都叫佢早d整定d送, 咁咪可以早d食囉.....佢又係唔聽, ...
我諗你同老公一齊,拉姐姐坐底同佢傾下,整一個時間表比佢,比埋每一日既菜單佢就重好,咁就唔會比佢有任何籍口推遲你地既晚餐時間啦,耐心同佢講,如果一星期超過一日唔遵守時間表食飯(出街食例外),你地會同僱傭公司商討換一個有時間觀念既工人姐姐,希望咁樣令佢重視番晚餐時段係好重要依個訊息啦!

翡翠宮

若果係學校俾既遊戲同練習,咪由佢。總之功課要幾点前做好比你過目。

首頁

尾頁

跳至