自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK 會員 WISEKID2007 現身星期日明報. 如果想學野, 就 CLICK 去睇下

http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20091108/newa/oka1.txt

侯爵府

好媽媽勳章

好野wor

男爵府

真的聞名不如見面

大宅

我記得Wisekid2007, 他常說他的兒子好寫作, 還出了書.
他的兒子確實不錯.

但文章無提, 你怎知Wisekid2007就是文中之Thomas?

原帖由 Cara2006 於 09-11-11 14:28 發表
BK 會員 WISEKID2007 現身星期日明報. 如果想學野, 就 CLICK 去睇下

http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20091108/newa/oka1.txt

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Lyn 於 09-11-13 08:32 發表
我記得Wisekid2007, 他常說他的兒子好寫作, 還出了書.
他的兒子確實不錯.

但文章無提, 你怎知Wisekid2007就是文中之Thomas?

又係喎

男爵府

原帖由 Lyn 於 09-11-13 08:32 發表
他的兒子確實不錯.

係由另一個網友睇到懷疑係佢

小朋友 9 歲, 名叫 ANSON, 曾出書, 讀 GSIS .....
冇理由咁橋
應該係佢

佢自己都應係
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2166853&extra=page%3D1

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

del

子爵府

醒目開學勳章

啊, 我記得喇. WISEKID2007, 好似喺bk同d媽咪嗌晒交嘅喎......不過我無.

咁其實樓主點知文中人係WISEKID2007?

幅相睇唔倒d咩證明佢係喎.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 眼超超 於 09-11-13 09:17 發表
啊, 我記得喇. WISEKID2007, 好似喺bk同d媽咪嗌晒交嘅喎......不過我無.

幅相睇唔倒d咩證明佢係喎. ...

我都記得, 但係個topic好快唔見咗

男爵府

他的言詞一向比較 ......所以很惹火.

原帖由 眼超超 於 09-11-13 09:17 發表

幅相睇唔倒d咩證明佢係喎. ...

侯爵府

好媽媽勳章

勁ar
原帖由 Cara2006 於 09-11-11 14:28 發表

伯爵府

係囉,响教育0個邊成日講到國際學校天下無敵,傳統學校一文不值0個位呀?

原帖由 ysnmama 於 09-11-13 09:46 發表
他的言詞一向比較 ......所以很惹火.

子爵府

文中提到「學校沒把閱讀當作功課,否則只會為求交差而快速完成。」,呢句講中晒我的心聲

阿女讀幼稚園時好鐘意睇書,會主動去攞書黎睇,同一本故事書可以翻睇幾次慢慢LUN,但係依家升咗小一,學校有個閱讀獎勵計劃,佢只會拿拿聲讀多幾本書去升級,求其揭幾揭就會放低本書話睇完
正義或會遲來但不會缺席

男爵府

是呀. 喜歡國際學校模式絕對無問題. 但也應尊重傳統學校的家長. 不能常常踩到很盡. 不讀國際學校就等於不成器就一定不會懂閱讀. 而且一有開火. 便很容易說人家是rubbish之類. 說話全不留面. 大家也是有子女的家長吧.

原帖由 YongXin 於 09-11-13 10:04 發表
係囉,响教育0個邊成日講到國際學校天下無敵,傳統學校一文不值0個位呀?

伯爵府

所以。。。比人。。。起底;如果相中人真係佢既話。

原帖由 ysnmama 於 09-11-13 10:17 發表
是呀. 喜歡國際學校模式絕對無問題. 但也應尊重傳統學校的家長. 不能常常踩到很盡. 不讀國際學校就等於不成器就一定不會懂閱讀. 而且一有開火. 便很容易說人家是rubbish之類. 說話全不留面. 大家也是有子女的家長吧. ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

多謝閣下提議. 所以真的聞名不如見面.

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 10:29 發表
I have never said "不讀國際學校就等於不成器就一定不會懂閱讀"

Don't put your word into my mouth!!!

Please go to search where I have said or implied such kinds of things and put them here to prove tha ...

伯爵府

咁你係唔係相中人0者

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 10:27 發表
在現時之教育制度下, 傳統學校的確一文不值!!!

"現時的升中派位機制中,要考呈分試來決定學生所屬banding的比例,要將學生排名,令學校和家長被迫在考試範圍內催谷孩子,令學習過程很辛苦。"

" ...

大宅

原帖由 wisekid2007 於 09-11-13 10:27 發表
在現時之教育制度下, 傳統學校的確一文不值!!!

"現時的升中派位機制中,要考呈分試來決定學生所屬banding的比例,要將學生排名,令學校和家長被迫在考試範圍內催谷孩子,令學習過程很辛苦。"

" ...

傳統學校的確是有不足之相處,但你要明白不是每個家庭都有能力供子女到國際學校。 希望你能改變你用詞,學懂尊重。

首頁

尾頁

跳至