親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我會於11月尾跟東瀛遊團去, 但有d資料想知道的, 唔該!
1)請問導遊係咪會同我地去狸小路有一間"道央民芸...."專買手信的店shopping? 好似話係6丁目, 仲有9折tim?

2)狸小路果度有無100yen 店及邊間藥妝店買野會平d呢, 因我聽好多人話d價$都几唔同要多隔價, 係咪? (我主要買葯用品)

3) 有人話狸小路有間叫"松本清" 的藥妝店, 但係我在狸小路的web page 找不到這個名. e 間店係買mug? 平嗎? 地址係邊處?

4) 在拉麵横丁有邊間拉麵食店好食?

5) 有個地下商場, 有mug 野睇?

6) 跟團4天, 但最後一天我想自由行, 主要都會留計時台的附近行, 然後我想係機場join 返個團. 請問係咪得一個機場(叫千歲機場嗎?) 因我在map 上睇到名字"丘珠空港"! 是否坐東豐JR線到總站?

大宅

如題.

伯爵府

狸小路賣既手信, 間間差唔多野, 又差唔多價錢..
我因為札幌係第一站, 咩都無買...你會知道, 周圍都有得賣...我怕拎, 去到機場至買..

藥店, 有, 但唔太多, 不及東京及大阪成行成市....8點收啦..

原帖由 縉媽 於 09-11-13 10:04 發表
如題.

大宅

請問機場唔會貴咩?
原帖由 cheapbombom 於 09-11-13 11:19 發表
狸小路賣既手信, 間間差唔多野, 又差唔多價錢..
我因為札幌係第一站, 咩都無買...你會知道, 周圍都有得賣...我怕拎, 去到機場至買..

藥店, 有, 但唔太多, 不及東京及大阪成行成市....8點收啦..

...

伯爵府

睇下你買得多唔多啦, 手信, 我像徵式買少少, 你知啦, 日本野, 全部大大盒, 如果係百痴戀人朱古力, 甚至太早買怕壓扁, 溶咁, 我地之後駕車直北上, 去埋富良野, 美瑛, 旭川, 層雲峽咁, 成十日八日, 所以一切手信, 最後一站才買...

打我買一千蚊手信(港幣計), 9折都係慳到100蚊, 但就要ling足10日, 咪攪, 去旅行唔係去托野...

我一向唔太好買太多手信..因人而異..睇你需要...

原帖由 縉媽 於 09-11-13 17:16 發表
請問機場唔會貴咩?

大宅

1) 導遊一定會帶你去狸小路買手信, 會有9折, 當然佢會有commission收 la, 佢仲會請團友試食好多零食, 之後點, 明la.....

2) 札幌有好多大小藥房, 唔一定在狸小路買, 價錢都差唔多, 所以見ok就可以買.

3) 松本清 -- sorry, 無頭緒

4) 唔記得邊間拉麵最好食tim, 到時導遊會話你知

5) 札幌個地下商場比大板,東京差, 無mug好買

6) 你原本第4日有行程嗎? 丘珠空港即係Sapporo Okadama Airport, 專比細機升降兼唔係國際機場. 你要去既係新千歲空港 New Chitose Airport. JR札幌車站上車搭到去千歲空港站落車, 全程36分鐘 (1040 yen). 另外, 千歲空港有好多手信買, 記住一定要買snaffle's 芝士蛋糕, 極之好食.

原帖由 縉媽 於 09-11-12 14:08 發表
1)請問導遊係咪會同我地去狸小路有一間"道央民芸...."專買手信的店shopping? 好似話係6丁目, 仲有9折tim?

2)狸小路果度有無100yen 店及邊間藥妝店買野會平d呢, ...

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 縉媽 於 09-11-12 14:08 發表

2)狸小路果度有無100yen 店及邊間藥妝店買野會平d呢, ...

係唔係呢間:

o係 狸小路 5:

水晶宮

機場一定貴架~ 係日本通街都係靚野,太快買真係LING到手軟架, 所以而家我去會忍手少少, 到最後至買,如果真係買NG到咩去機場再睇lor
過年北海道會好貴wor, 本來我都去, 而家想轉去埃及, ng洗敢敢凍lor

原帖由 縉媽 於 09-11-13 17:16 發表
請問機場唔會貴咩?

公爵府

"佢仲會請團友試食好多零食, 之後點, 明la....."

記住要經佢地買個種Tiramiru chocolate, 粒粒獨立包裝, 超好食, 我買咗9包番香港, 老公攞番公司, 呢種最受歡迎, 眨吓眼已經冇哂, 個個都話好味!

原帖由 大眼仔mama 於 09-11-14 01:06 發表
1) 導遊一定會帶你去狸小路買手信, 會有9折, 當然佢會有commission收 la, 佢仲會請團友試食好多零食, 之後點, 明la.....

2) 札幌有好多大小藥房, 唔一定在狸小路買, 價錢都差唔多, 所以見ok就可以買.

3) 松本清 -- ...

別墅

原帖由 jellomama 於 09-11-14 21:54 發表
"佢仲會請團友試食好多零食, 之後點, 明la....."

記住要經佢地買個種Tiramiru chocolate, 粒粒獨立包裝, 超好食, 我買咗9包番香港, 老公攞番公司, 呢種最受歡迎, 眨吓眼已經冇哂, 個個都話好味!

...
呢隻朱古力真係好好食呀 ,係咪一定要經佢哋買,自己搵唔到架?

公爵府

經佢哋買係1,200Yen一包, 我相信佢哋唔會賣得貴過自己去買, 因為其他產品價錢都冇貴到, 我相信佢地賺個volume 同埋discount啫!
原帖由 sesamecarol 於 09-11-14 23:47 發表
呢隻朱古力真係好好食呀 ,係咪一定要經佢哋買,自己搵唔到架?

大宅

我見有人話係6街的道央民芸センター にれ

請問你係買過 8 折定係9折呢? 我見有各有人話唔同, 會否跟團8折, 自由行9折呢!
原帖由 KaHeiBaBa 於 09-11-14 03:34 發表

係唔係呢間:

o係 狸小路 5:

http://farm3.static.flickr.com/2693/4101401760 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

間野有9折架,不過出名個d好似白痴戀人就無折既~~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

請問係咪跟團都有折, 定到指定銀碼先至有折呢?
原帖由 bebu123 於 09-11-17 10:12 發表
間野有9折架,不過出名個d好似白痴戀人就無折既~~

子爵府

我5月跟團去買手信果間, 係全部 10% off 同埋唔計稅, 佢賣d野係公價, 平過係機場買, 我買左 royce, 白之x人, 同xxb 薯條, 佢冇六花亭, 我要係 counter 買貴d

男爵府

我啱啱上個星期返黎, 手信店有六花亭, 免稅但冇9折. 其他佢都係9折+duty free, o係佢度買可以pack箱, 方便d~ 白之戀人我地d團友發覺機場duty free平過手信店wor~~ 其實duty free d野一d都唔貴, 同出面係一樣價~ 而且手信店都唔係樣樣有, 好似photo farm薯條同旅美人馬油呢d我之前睇左人地blog, target想買既都冇~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

男爵府

我行過間100yen店, o係狸小路2附近, 佢對面有間幾大既藥妝店~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

好似photo farm薯條同旅美人馬油呢d我之前睇左人地blog, target想買既都冇
==> e d 都係我想買ga! 你話無係街無定係機場無呢? 咁要係邊處買到呢? 你係咪都跟東x遊呀? 你返嚟時下雪開始積雪呢? 唔該晒!
原帖由 cy_cheung 於 09-11-18 11:44 發表
我啱啱上個星期返黎, 手信店有六花亭, 免稅但冇9折. 其他佢都係9折+duty free, o係佢度買可以pack箱, 方便d~ 白之戀人我地d團友發覺機場duty free平過手信店wor~~ 其實duty free d野一d都唔貴, 同出面係一樣價~ 而 ...

大宅

唔該晒呀! 該店大間嗎?
原帖由 cy_cheung 於 09-11-18 11:47 發表
我行過間100yen店, o係狸小路2附近, 佢對面有間幾大既藥妝店~

男爵府

原帖由 縉媽 於 09-11-18 13:27 發表
好似photo farm薯條同旅美人馬油呢d我之前睇左人地blog, target想買既都冇
==> e d 都係我想買ga! 你話無係街無定係機場無呢? 咁要係邊處買到呢? 你係咪都跟東x遊呀? 你返嚟時下雪開始積雪呢? 唔該晒!
...

我跟sun flower~~
potato farm同旅美人我o係其中兩間溫泉酒店買, 走時o係duty free都見到有potato farm~ 但旅美人唔係度度見, 5 日見過兩度有, 其他地方duty free同手信店都有唔同brand既馬油產品, 但冇旅美人~
旅美人個shampoo 同 treatment真係好好用~

首頁

尾頁

跳至