跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有冇10月細仔B...比幼稚園收左入K1呀

禁止訪問

大宅

有1間收咗

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

你地就好啦, 亞仔 in 左 2 間. 都是等待中

大個仔是"華"

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我見左四間~ 頭兩間收左
其它未有result

男爵府

一間收左下午班
一間下午班後備
一間唔收..
不過會比佢讀一年下午班..
下年再報過心儀既K1

大宅

唉, 我覺得只係幼稚園放榜....攪到好係D 家長自己放榜會考咁緊張~~

大宅

最緊要喺適唔適合Jeco讀, 交咗留位費先 la....
我個仔而家都未有offer, 慢慢等下順其自然

原帖由 Jeco 於 09-11-9 16:38 發表

正所謂收又煩...唔收又煩...都係一樣咁煩@.@

禁止訪問

男爵府

如果諗住讀多年
你地諗住兩年K1定兩K2呀定係K3好D
我覺K3佢知道好多人都上小學點解自己仲係幼稚園
係唔係 唔係咁好呢
我又覺得K3學野多D K2同K1好似冇咁多野學
讀多年K3好D又係唔係呢
大家點睇呀

禁止訪問

大宅

佢讀得好好,老師同D staff 喺好nice & friendly,番咗幾日學老師就打俾我,講阿仔既強弱點,可以清潔知道佢D脾性,仲教我點教,返咗1個月可以話進步神速......

對interview都有幫助,所以而家心大心細,如果心儀果間唔收,就讀YC, 都喺非常好......

您知佢上 playgroup 果時走黎走去無時停,但now就變咗另一個人,所以我想除非果D名校是要收大仔,機會會微D......但佢果日表現真是OK....

您都好似喺同一天,有無見到我個仔?佢喺老公帶去。

其實除了think之外,另外果果喺咩?我可以同您傾下,
而家大家住得近,等我帶阿仔同JECO仔玩下先。

quote]原帖由 Jeco 於 09-11-11 13:14 發表

你囝囝讀緊YC N1架! 你唔會直上K1呀? [/quote]

禁止訪問

大宅

York 都好, 我好似21號 in,英普...如您幫唔到佢,佢唔明會影響學習,始終覺得英普喺比D母語喺國語既人讀.....我自問普通話不錯,併音無問題,都唔敢報英普 (無時間教喺其一,母語學習成績會好D其二).............

學校每星期有普通話堂就可以,同埋我會報D普通話班比佢玩下law, 您再考慮下啦!

原帖由 Jeco 於 09-11-12 12:05 發表
另外一間係york呀! think由k2起一定係變普英我又唔係咁想....我怕升到小學都要揀英普的話, 我普通話半桶水..唔想連中文都幫佢唔到溫習....

別墅

我阿仔IN左一間, 就呢間收左, 本來報全日, 而家收左上午班, 都好過無, 因為我真係好鐘意呢間幼稚園, 讀完K1, 我會請幼稚園考慮比我轉全日班, 我覺得咁樣比較好D

我無比阿仔正式返過PLAYGROUP, 不過試堂都返個2次, 我覺得不外如事, 可能因為我仔仔本身就比較好動活躍, 去到PLAYGROUP只會不停走不停跳, 見到佢地D導師無心機教小朋友, 只係想小朋友唔好嘈, 唔好阻住佢係特定既時間完成應有既野咁, 所以我對PLAYGROUP無咩好感... 要比佢發洩精力, 我唔好比佢落樓下公園玩餐飽! 所以普通PLAYGROUP我唔打算搵, 因為佢地係唔會教識你個仔唔好走坐定定聽佢講野, 只會由得佢四圍走... :( (個人意見, 不喜勿插)

大宅

我個仔呢個月先開始in幼稚園! 不過佢今個月開始返左兩個星期NURSERY,情緒好唔穩定,日日返學都喊, 去親INTERVIEW都話要走(因為佢以為又返學),唔係大喊就勁唔理人,有D仲要中途離場!
讀書都好講緣分,都係隨緣啦!如果無學校收,就繼續讀而家間學校啦!

民房

我只報咗3間K1,分別係St.Cat,根德园同宣道

現在in咗St.Cat,不過覺得好大壓力,有咁多人in,我个女又係細女,見到好多大仔,人哋表現好好,做乜都得,我个女平時ok,不過个日臨場唔得,我想个女都係唔得.

不過讀開ThihK,而Kl已經收咗,所从都無咁驚.

禁止訪問

別墅

回覆: 比幼稚園收左入K1呀

你地似乎都係揀"九龍塘區"噃!
我個仔07车10尾出世, 出年會在灣仔區返學, 收左上午班.

首頁

尾頁

跳至