興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

又係時候種花喇! 在此貼上有關資料。

http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/one.php

石竹栽種講座(講義)
石竹資料單張
石竹栽種示範(7分鐘錄影)

大家如有任何問題可在此一齊討論!

盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

好媽媽勳章

thank you 呀, 我對種植一無所知

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

棵石竹好凍呀! 凍到d葉縮埋哂呀, 點算呀?!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 dj.hkhk 於 09-11-17 01:19 AM 發表
棵石竹好凍呀! 凍到d葉縮埋哂呀, 點算呀?!

先放係冇咁凍嘅地方,再用燈照及淋微暖水(記住係微暖水,唔好暖過體溫)。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日日頭照過陽光, 好似好返d

thanks!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

子爵府

我驚棵石竹又比我種死呀, 之前棵金盞花同一串紅種到咁上下就一命嗚呼了, ar.

男爵府

學校派回來的石竹花d資料話耐寒,反而唔好比太陽直接照射,這幾天咁凍我見棵花反而好似壯了,中間位置有新葉長出來,不過棵花已交由爺爺全權負責,因為上年那棵比我種"死"了。

希望今年爺爺可以幫小B種到靚花啦!

超級版主

原帖由 姑姑媽 於 09-11-20 02:18 PM 發表
學校派回來的石竹花d資料話耐寒,反而唔好比太陽直接照射,這幾天咁凍我見棵花反而好似壯了,中間位置有新葉長出來,不過棵花已交由爺爺全權負責,因為上年那棵比我種"死"了。

希望今年爺爺可以幫小B種到靚花啦!:h ...

耐寒唔等如生得快(早幾日又凍又冇太陽),我女個棵苗成個星期都冇大過mouth:

大宅

醒目開學勳章

係咪平時用水淋就得啦
咁,幾時先可以用米水淋&施肥?
我個棵D葉有少許洞仔,可以點解救?

子爵府

學校俾的資料,種到10cm高,要摘下頂的部分,請問即係邊部分?

我打算用洗米水施肥(環保),請問一星期一次足夠嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我上星期都收到啦,
今年阿女係第一年種,
我想問係咪年年都有O架?

超級版主

原帖由 jasonhelen 於 09-11-24 04:28 PM 發表
學校俾的資料,種到10cm高,要摘下頂的部分,請問即係邊部分?

我打算用洗米水施肥(環保),請問一星期一次足夠嗎?

即係生得最高個截頂芽,摘左佢先會一開二生上去(生得橫d密d)。

夠。記得係第二過或打後嘅洗米水。

超級版主

原帖由 ymon 於 09-11-24 04:32 PM 發表
我上星期都收到啦,
今年阿女係第一年種,
我想問係咪年年都有O架?

係呀(年年唔同)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

阿囡學校今日都派左石竹返黎, 一個月前, 學校有另一個種植活動, 係種油麥菜, 我從來未種過野, 盆油麥菜擺左兩日, 就有好多蚊滋, 我頂唔順丟左, 好怕今似棵石竹都會同一命運.

係咪種野一定會有蚊滋架?? 有既時候可以點搞?

我冇諗過種石竹要做記錄, 以為種死左都冇人知, 原來份記錄表要交返俾學校, 今次真係大檸樂.

大宅

今日亞仔學校每一派咗一盆[石竹], 要出年3月帶返學校比賽, 幼稚園都攪d咁既嘢, 真煩, 我完全冇種植的知識, 都唔知點算...

老師話要買花盆移植, 請問要買咩泥來種架?
我睇咗"石竹栽種示範", 但係聽得唔係好清楚要用咩泥? 可否教教我, 唔該!!

超級版主

原帖由 MsFriendly 於 09-11-25 03:02 PM 發表
今日亞仔學校每一派咗一盆[石竹], 要出年3月帶返學校比賽, 幼稚園都攪d咁既嘢, 真煩, 我完全冇種植的知識, 都唔知點算...

老師話要買花盆移植, 請問要買咩泥來種架?
我睇咗"石竹栽種示範", 但係聽得唔係好清楚要用 ...

買最普通個d科學泥已搞掂(即超市都買到個d)

大宅

唔知係咪我淋太多水,我嗰棵d葉dum晒落黎,仲有無得救呀??

超級版主

原帖由 19790823 於 09-11-25 04:07 PM 發表
唔知係咪我淋太多水,我嗰棵d葉dum晒落黎,仲有無得救呀??

要通風多陽光及疏水,如果泥過濕的確唔好,快快放係通風(唔係大風)地方,唔好再淋水住喇,直至泥面乾先再淋。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想問到底要準備買d咩材料?
而家襯佢地返哂學諗住落街買左先...
盆已經有...
淨係知要買化學泥...重有呢?
p.s.因為有年已種瓜左棵一串紅-.-...
囡囡唔開心...要我上網搵齊資料...
唔該惜花人仕解答...
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

超級版主

原帖由 oilamyoyo 於 09-11-27 10:05 AM 發表
想問到底要準備買d咩材料?
而家襯佢地返哂學諗住落街買左先...
盆已經有...
淨係知要買化學泥...重有呢?
p.s.因為有年已種瓜左棵一串紅-.-...
囡囡唔開心...要我上網搵齊資料...
唔該惜花人仕解答... ...

第一頁我開主題個post已放哂links架喇! 妳睇左就會明白,其實唔難。

妳仲可以買定肥料,固體或液態肥都得。

首頁
12345...10

尾頁

跳至