自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個22個月大既女,未生之前我係諗住生兩個,事關覺得如果得一個,個一個就會好悶,冇人陪!但係由我生左我女個刻我就同我老公講生一個唔生喇!

我係開刀既,冇錯,睇到BB出世真係好開心,但係開完刀之後痛到我死,郁都郁唔到,要打止痛針先訓到覺,不過其實打完都係咁痛,只不過打完會眼訓!

同埋我個陣陣痛只係3-4度左右,但係我已經覺得好痛,真係好難想像10度會係點!!

生完呢個之後我真係怕怕喇,唔敢再生,可能有D人會覺得我咁既諗法好自私,但係我真係冇恿氣再生......

你地係點諗法呀??

珍珠宮

好媽媽勳章

ME~我生左啊仔頭1年,你既原因亦都係我唔會再生既最大原因,但慢慢生仔果種痛苦開始淡忘,反而浮現另一種令我決心唔再生既原因,教同養,照顧佢,教好佢一d都唔易,令我更加唔想生,而家佢都5歲半喇,唔再生喇,收工

伯爵府

生大仔時超痛,痛左成差唔多19個鐘都係開得5度 最後要開刀生,個傷口又鬼死咁痛,比我想像既痛得耐...果時真係有諗過唔再生,不過之後又有左老2....到作動等生果時咪又係諗起,點解又要"羅"苦黎申呀,明明上次生阿大話左唔再生架喇...依家又要痛多次,所以果次生老2,我一落到產房就不停咁吸笑氣同要求打止痛針,好在順產個傷口無咁痛又快好....生左2件都有個好處架,依家到佢地大左d,2兄弟自己玩唔洗成日煩住我,我先叫做多d時間做自己野咋~大b返左學,細b就會煩住我架喇..所以有個伴比佢都好既~到依家我就黎生老3又諗起,次次生仔時都痛到飛起,話唔生到最後又生 我依家都開始驚緊到時會好痛!!!
大b駿逸細b駿晞

男爵府

好媽媽勳章

遲D你就會唔記得咗痛GA啦!因為我都係怕痛,所以揀咗開刀,開頭係幾痛的,但唔知係咪醫生手勢問題!好快我又覺得唔係咁痛,我冇食到止痛藥呀!所以如果我再生,我都可能都係會揀開刀.因為我好驚唔知要痛幾耐嗰種感覺.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 藍藍 於 09-11-26 01:25 發表
生大仔時超痛,痛左成差唔多19個鐘都係開得5度 最後要開刀生,個傷口又鬼死咁痛,比我想像既痛得耐...果時真係有諗過唔再生,不過之後又有左老2....到作動等生果時咪又係諗起,點解又要"羅"苦黎申呀,明明上次生 ...
真係要比個服字你.....自問真係無能力做到,無論係精神上同肉體上

子爵府

原帖由 susi1024169 於 09-11-26 01:22 發表
ME~我生左啊仔頭1年,你既原因亦都係我唔會再生既最大原因,但慢慢生仔果種痛苦開始淡忘,反而浮現另一種令我決心唔再生既原因,教同養,照顧佢,教好佢一d都唔易,令我更加唔想生,而家佢都5歲半喇,唔再生喇,收工 ...

我同你一樣~~!雖然我之前無幾耐就有左個bb~不過係意外但係又意外地無左心跳~~更加令我下定決心唔生喇~雖~我c6好想生多個~but我真係有感教同養真係好大既問題!而且阿囡都已經差唔多6歲喇~我唔想隔咁耐~而且我個人真係好講求公平~我唔知我自己會唔會偏心~同埋我覺得如果為左等頭一個小朋友無咁悶~而去生第二個既話,對第二個係好唔公平~呢個世界係無人係陪襯品呢樣野架!!

大宅

好媽媽勳章

教同養真係令我唔想再生二個原因, 我覺得生得佢出唔好話要培養到十項全能, 起碼都要做個有用既人, 年紀大再分唔到心教第二個.

水晶宮

過一排就唔記得啦...有第二個BB之前我都系怕到C...衣家有左...反而好期待呢...如果可以換間大D既屋住...我諗生第三個我都會肯...
少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果唔洗我生,我都想有多兩個....

我既原因都係同樓主一樣...開刀開得唔好...好鬼痛....仲要有發炎..到40日個修口先話好d...但坐車'鄧'都會痛.......

不過都想生多個既....而家個女岩岩兩歲...無話陪唔陪襯品,我一定會公平,家姐有既野,細b一定會有...不過d玩具會share玩囉...咁樣先可以學到點同人sharing,因為我個女而家好霸道....

等待驗證會員

阿仔未出世前都諗過生兩個, 等阿仔有個細佬/妹妹, 有個伴.
我都係開刀生阿仔, 但因為我冇經過陣痛, 開刀之後又好快復原, 所以我唔係比生產過程嚇到唔敢再生.
而係因為阿仔出世之後太難湊, 晚晚喊到天光, 身体又差, 成日都要睇醫生同入醫院, 果時我係working mom, 又冇工人, 真係晚晚都冇得瞓
到佢再大d, 容易d照顧, 我就諗: 我嘅愛 、時間、錢都係得1份, 我唔忍心去分薄阿仔, 我想將全部最好的, 都比哂阿仔
所以決定唔再生, 只得阿仔一個law

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我都係生一個就夠,,呀囡依家3歲啦,,!!
我覺得湊BB太辛苦,太勞氣,,所以一定唔
會再生!!

珍珠宮

好媽媽勳章

我開刀生後都好痛, 好痛, 但這種感覺會隨著時間而淡忘, 唔記得有幾痛.

不過我都支持一個夠哂數, 湊bb太勞氣啦, 特別我阿仔食飯和訓覺都好差, 湊一個還可以, 兩個嘛, 真係投降. 如果生兩個, 要想清楚家人是否有support, 或有無足夠錢請工人, 因為小朋友病的話, 照顧兩個是很辛苦的, 你帶細的睇醫生等一個鐘, 大那個要訓晏覺鬼殺咁嘈, 都幾煩架.

我在這裡睇到唔少媽咪留言, 都投訴老公幫唔到手, 湊兩個令佢叫救命, 唉, 如果老公唔上心, 自己湊一個勉強可以, 兩個嘛, 真係心力交瘁.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我一直都諗住生一個就夠mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />
C6就成日都得個講字...話想生多一個
點知今個月遲左黎..
以為係意外果一刻我都想生
點知C6到佢唔想
好彩唔係...遲左一個星期黎左

大宅

我都係開刀, 意外有ge,真係覺生一個好啦,我唔係怕傷口痛,不過平時一放工就要返去, 假日都係比晒個女,自己的時間好少,想返夜學又冇錢(湊女開支都好大eg. 食,用,工人). 同埋愛心同時間比一個女都有晒,點再分比另一個~

象牙宮

有BUT點知意外就生咗第2個了.

水晶宮

我有1個女, 依家9 yrs, 係順產. 亦唔打算生多個, 生果野既痛只係少事, 我頂到, 忍到. 但教養佢條路好漫長, 用既$$$ 亦好多, 真係心力交碎. 同埋唔想分薄晒比亞女既資源, 所以最後唔打算生多個 !

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我第二胎都係開刀,無第一胎咁痛,生完第二日可以落床,第4日出院時已經可以唔食止痛藥。

怕陣痛,就約38週開刀
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

我反而係一個都唔想生....唔想個小朋友出黎受苦

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

同我諗法一樣, 我都係一個仔, 今年10歲

..........

原帖由 Kittymummy 於 09-11-26 09:44 發表
我有1個女, 依家9 yrs, 係順產. 亦唔打算生多個, 生果野既痛只係少事, 我頂到, 忍到. 但教養佢條路好漫長, 用既$$$ 亦好多, 真係心力交碎. 同埋唔想分薄晒比亞女既資源, 所以最後唔打算生多個 ! ...

首頁

尾頁

跳至