跳至

首頁
12345...40

尾頁

子爵府

改左個Topic la, 快d報到 !!!

伯爵府

e~~有新屋喎
原帖由 bestwish 於 09-12-2 13:50 發表
改左個Topic la, 快d報到 !!!

伯爵府

阿女話今日無低過15度, 有同學著羽絨返學俾人話喎 但今日著羽絨又真係誇張左d囉mouth:

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-3 20:39 發表
阿女話今日無低過15度, 有同學著羽絨返學俾人話喎 但今日著羽絨又真係誇張左d囉mouth:mouth:" />

係 !!

伯爵府

返埋今日就連放幾日假, 到下星期games day 真開心

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-4 10:28 發表
返埋今日就連放幾日假, 到下星期games day 真開心

有件禁嘅事 ?? 星期一唔使返學咩 ???

子爵府

你地小朋友d quiz & assessment 成績好唔好呀 ??

我個女就唔好喇 !! 我佢未上心去讀書, 答問題又求其, 名名係識都答錯又或者睇錯提目. 比佢激死....

你地有冇比佢補習 ??

我幫佢選呢間學校就係諗住唔使佢補習 ???

現在又覺得我好難教佢. 有時佢話我教錯, 唔信我講.

點算 ????

男爵府

好媽媽勳章

hi..我小朋友p2嫁
星期一係唔洗番學呀..星期二game day..星期三都係放假呀
我小朋友冇補習嫁..佢自己會溫習..自己做功課..佢成績都好好..

現在又覺得我好難教佢. 有時佢話我教錯, 唔信我講.點算 ????

呢個問題小女小一時候都會有嫁..所以佢叫我功課上唔洗教佢..佢話miss會x佢..咁佢就會知道錯..溫書時候就知道自己邊一d係會唔識..咁佢就溫習錯個到..

輕鬆d啦bestwish..我地d小朋友番學係超級開心..所以佢地的吸收能力好好..睇錯提目&識都答錯..都係小事..係quiz & assessment 答錯咪當吸收經驗..小朋友係要係呢d小錯到累積經驗嫁..之後一定會做得更好..

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-4 17:12 發表
你地小朋友d quiz & assessment 成績好唔好呀 ??

我個女就唔好喇 !! 我佢未上心去讀書, 答問題又求其, 名名係識都答錯又或者睇錯提目. 比佢激死....

你地有冇比佢補習 ??

我幫佢選呢間學校就係諗住唔使佢補習 ? ...

我個女都P3, 你講嘅嘢"中"哂.
佢地E+寫JOURNAL, 週記, 剪報, 因為無限字數, 如果我唔叫佢寫多D, 佢可以2-3行就收筆.

每晚都話做哂功課, 但到CHECK時就實做漏.

舊年試過去補習社, 唔掂呀, CHECK咗都錯.

伯爵府

我大b讀P4, d成績都好漂忽架 話佢唔叻咩, 有時又考得好好 話佢叻, 有時又衰埋d無厘頭, 舊年明明所有老師都話佢有好大進步, 個個都好祈待同希望佢會有驚喜, 有點知一個豬流感停課就乜都睇唔到 今年到e+都仲唔上心, 加埋大個左, 開始有d唔係好受控制囉 細b讀p1, 仲大鑊mouth: 開學到e+至肯開口讀下書咋好彩默測都算ok咋 其實我都唔係要求佢地成績好好, 不過都要中規中矩啦, 好彩佢2個暫時都仲可以自己攪掂, 未洗補習囉

伯爵府

我同老師傾過, 佢地都叫我地唔洗教, 等佢地自己做, 做錯老師知佢唔明就會要佢改正 有時阿b會同我講無得小息, 因為老師會在小息幫佢地補, 教番佢地架, 所以功課應該由得佢地自己做, 如果要跟, 就跟佢地d改正就得, 因為佢地自己己經衰左, 呢個時侯會比較受教d囉 我小朋友最大問題係中文, 佢地係文盲架, 淨係識睇識讀, 要佢地寫就無墨水, 乜野字都唔識寫
原帖由 bestwish 於 09-12-4 17:12 發表

你地有冇比佢補習 ??

我幫佢選呢間學校就係諗住唔使佢補習 ? ...

伯爵府

其實我覺得佢地小三的進步會好明顯的, 都有可能係多左TSA操練呱 , 唔洗咁擔心, 其實佢地d writing己經好好架啦 阿女e+無論寫自己本秘密薄, 有時寫信或者e-mail俾我都係寫英文, 最近迫緊佢練倉碩 佢係咁同我講數話最多學打速成喎
原帖由 YanYan0116 於 09-12-5 10:00 發表

佢地E+寫JOURNAL, 週記, 剪報, 因為無限字數, 如果我唔叫佢寫多D, 佢可以2-3行就收筆.

舊年試過去補習社, 唔掂呀, CHECK咗都錯. ...

伯爵府

小三週記好似最少50字喎
原帖由 YanYan0116 於 09-12-5 10:00 發表

舊年試過去補習社, 唔掂呀, CHECK咗都錯. ...

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-5 22:04 發表
我同老師傾過, 佢地都叫我地唔洗教, 等佢地自己做, 做錯老師知佢唔明就會要佢改正 有時阿b會同我講無得小息, 因為老師會在小息幫佢地補, 教番佢地架, 所以功課應該由得佢地自己做, 如果要跟, 就跟佢地d改正就 ...

係呀, 其實我都唔係禁緊佢d功課ka.. 有時我都冇同佢睇, 做漏晒, 做錯晒, 我都冇眼睇佢.

哈 原來你個小朋友都係同我個女一樣, 真係文盲, 中文咩字都唔識讀, 唔識解, 唔識寫......係似係外國返嚟禁... 但係英文真係幾點!!

佢玩msn時, 人地打中文唔識睇, 要英文先識睇. 覆人地都係打英文 真攪笑 !!!

洋房

hihi

我路過咖...想請問你地...你地d小朋友由邊間幼稚園升上圓玄咖...面試時係問d咩咖 ?

thx !

伯爵府

其實佢地d中文都唔係太差既, 至少我見阿女同佢d同學都睇完晒中國4大名著精裝版, 發覺佢地d理解力都好強架, 話晒果幾本書都字字珠機, 關之乎者也咁, 問佢又講得出個理解喎 只係佢地真係寫得少, 所以執筆忘字情況真係好嚴重囉 唯有得閑俾佢做多d句子擴張練習囉
原帖由 bestwish 於 09-12-5 23:34 發表

係呀, 其實我都唔係禁緊佢d功課ka.. 有時我都冇同佢睇, 做漏晒, 做錯晒, 我都冇眼睇佢.

哈 原來你個小朋友都係同我個女一樣, 真係文盲, 中文咩字都唔識讀, 唔識解, 唔識寫......係似係外國返嚟禁... 但係英文 ...

子爵府

原帖由 michelle13 於 09-12-6 02:34 發表
hihi

我路過咖...想請問你地...你地d小朋友由邊間幼稚園升上圓玄咖...面試時係問d咩咖 ?

thx !

新一代

伯爵府

今日落左成日雨, 又凍番 聽日games day都唔知點

子爵府

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-7 16:48 發表
今日落左成日雨, 又凍番 聽日games day都唔知點

係啦, 無la la 落雨.

伯爵府

好媽媽勳章

hello~大家好~

我大囡明年九月都係讀圓玄的. 歡迎我加入嗎?

首頁
12345...40

尾頁

跳至