自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

早幾日返工,迎面有個中學生,
同埋阿媽一齊,我諗個阿媽送佢返學,
最O咀係,個阿媽幫佢揹埋個書包,
跟住行多兩步,另一個阿爸,
又係幫個讀中學O既女揹書包送返學,
嘩,我真係O哂咀,讀得中學最少12,3歲,
發育健全啦,仲要幫佢揹書包,
好心唔好咁縱D仔女啦,
真係害死佢地

洋房

下? 唔係掛, 我個仔而家3yr old, 讀k1, 我已經要佢自己拎書包, 因為呢個係佢既責任...

原帖由 christy1012 於 09-12-10 20:27 發表
發育健全啦,仲要幫 ...

男爵府

係咪生得高大咋,我果個年代,最興落雨唔擔傘,天氣凍唔著衫

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 bvei 於 09-12-10 20:30 發表
下? 唔係掛, 我個仔而家3yr old, 讀k1, 我已經要佢自己拎書包, 因為呢個係佢既責任...

Me too

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 21g 於 09-12-10 20:32 發表
係咪生得高大咋,我果個年代,最興落雨唔擔傘,天氣凍唔著衫

中學生樣同小學生樣,點都唔同,
而且D校服我見慣見熟點會認錯,
就算真係小學生都好,都唔應該俾個小朋友兩手FING FING,好似完全冇責任咁

伯爵府

小學生可以接受, 因為書包真係好重架, 我囝囝的那一個就有8磅, 但係佢得6歲人仔, 想唔幫佢都唔得

大宅

好媽媽勳章

原帖由 christy1012 於 09-12-10 20:35 發表

中學生樣同小學生樣,點都唔同,
而且D校服我見慣見熟點會認錯,
就算真係小學生都好,都唔應該俾個小朋友兩手FING FING,好似完全冇責任咁

唉...而家啲人係「中學就小學化」、「小學就幼稚園化」而幼稚園就「唔化」啦....

禁止訪問

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 christy1012 於 09-12-10 20:27 發表
發育健全啦,仲要幫 ...

我見我鄰居都係咁, 不過係個阿爺叫工人幫個細路揹:;pppp:

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

細個阿爸一定要阿媽同我拎書包嫁~
我唔肯~怕比老師見到會罰~成日同阿媽嘈~
阿爸成日驚我長唔高~因為自細都好細粒~
舊時D書包又重D呢~
不過事與願違~
我都最後都係唔高~=.=

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 LoveChild 於 09-12-10 20:44 發表
小學生可以接受, 因為書包真係好重架, 我囝囝的那一個就有8磅, 但係佢得6歲人仔, 想唔幫佢都唔得

我女而家p.3我之前都叫佢攞環保袋分開吓...袋都爛咗好多個 一人揹袋;等佢做番d野佢日日 執書包我都揹到膊痛~~~~我女幼稚園時係自己揹書包,只有時爺爺嫲嫲湊會幫佢揹,成日話揹矮晒 我地話有幾重呀?!幼稚園佢做得到梗佢自己黎啦!而家開張枱食飯;食完抹枱都唔係話開枱得唔得呀....肥膩唔好抹!我哋話:唔做過就唔得!肥膩咪洗手囉!

我女2001年1月8日QE出世  

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 胡太得叻 於 09-12-10 21:08 發表
有幾奇怪o者!我果日o係茶餐廳,見到對低能(力)兒、恐怖媽添啦!我看到的是這樣的情景…

大家吃完東西,阿媽在膠袋裡拿出一瓶藥水幾包藥,個仔應該有二十吧!亦應該只是普通傷風感冒,但唔知既應該以為佢隻手係癱既!

個阿媽先示意叫 ...

呢個奇景我都見過
果次係個阿媽餵埋藥水
不過我諗個小朋友應該有5~6年班

翡翠宮

畀面勳章

我見過有一個大約十一、二歲既年青人,佢掛住打機,呀媽就將壽司點左鼓油wasabi,然後夾到埋個女既口,個女就張開個口,雙手同雙眼繼續打機~~~~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

Chur...我見過有個o靚仔(小5, 6咁上下, 仲高過我)仲要佢媽媽mou低help佢'磅'鞋帶....:;pppp:

子爵府

我仔由K1開始都係自己揹書包~到小學如果書包太重會用環保袋幫佢拎幾本,5會幫佢揹書包~

大宅

好媽媽勳章

k1小朋友書包有幾重,我都唔想幫亞仔揹書包,但真係好重,我自己揹回家,我博頭都酸軟,
原帖由 豆丁 於 09-12-10 22:06 發表
我仔由K1開始都係自己揹書包~到小學如果書包太重會用環保袋幫佢拎幾本,5會幫佢揹書包~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔今年小一,除左落雨之外我都好少會幫佢攞
我都係由得佢自己揹書包

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 mother904 於 09-12-10 21:49 發表
我見過有一個大約十一、二歲既年青人,佢掛住打機,呀媽就將壽司點左鼓油wasabi,然後夾到埋個女既口,個女就張開個口,雙手同雙眼繼續打機~~~~

我都見過, 不過係出去燒野食, 同埋d 仔女係十歲都冇. 個阿爸阿媽仲帶埋汽車用既電同埋好大部叉/發電機 (部機去到膝頭咁高) 出黎, 俾個女插住電黎打nds!

子爵府

5係ar~

原帖由 bosch 於 09-12-10 22:17 發表

我都見過, 不過係出去燒野食, 同埋d 仔女係十歲都冇. 個阿爸阿媽仲帶埋汽車用既電同埋好大部叉/發電機 (部機去到膝頭咁高) 出黎, 俾個女插住電黎打nds! ...

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 亞迎 於 09-12-10 22:11 發表
k1小朋友書包有幾重,我都唔想幫亞仔揹書包,但真係好重,我自己揹回家,我博頭都酸軟,

唉!而家既書包真係好重,我以前一直堅持呀女自己揹書包,佢返小一之後,我發覺佢個書包真係好重,我揹完都膊頭痛~~~個書包仲重過佢,叫佢點揹~~~佢學校已經有locker,顏色筆、文具已經可以唔帶,但係都好重~~~

唔該教育界諗下辦法,唔駛學生揹咁多野返學。

首頁
12345...6

尾頁

跳至