婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我99衰格不嬲都知,估唔到佢衰格和自私到咁。

星期一,我亞公病重,早上所有親人去晒醫院見佢最後一面。我想夜晚去探多次,但因為我自己湊住兩個仔女,無工人,於是打電話請99黎睇住兩個鐘。

後來,我驚亞公不久人世,於是決定等大仔放學後,帶兩個仔女去醫院探太公。

打俾99…

我:「99,唔好意思呀!我今晚都係想帶兩個去醫院探我亞公,佢好似唔係好得…」

99(好大聲好惡地):「吓?咩話?點解呀?」

我(火都黎!):「你聽唔明我講野呀?我話,我要帶兩個去醫院探我亞公!!」

99(仲係好大聲好惡地):「駛唔駛呀?」

我(火滾):「你講咩呀?而家我亞公就黎死,係咪帶佢哋去睇佢都要你批准呀!99!!」

99(知我發火,即刻轉口氣):「唔係…出面咁涼又落雨,我驚你一個湊唔掂兩個去醫院啫……不如我幫你睇住佢哋啦!你自己去探亞公啦!啲醫院地方……」

我:「99,我唔係第一日湊佢哋,我成日一個人帶住佢哋周圍去架啦!總之你今晚唔駛過黎喇!係咁!」

星期二,我亞公真係離開人世,好彩我無聽我個X街99講,唔係我呢世都會怨佢!

星期三,99無打俾我問候吓。

星期四,即今日,見到我都無問候吓。

佢呢啲人自私到不得了。舊年我62生CANCER就死,佢唔叫我都主動提出帶兩個仔女去醫院探62,而家探我亞公就諸多意見……

我越黎越憎佢!!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地男家0個d就係人命, 外家0個d就係賤命
呢d人等天收啦:;pppp:

子爵府

畀面勳章

個個奶奶都係咁,如果係C6或佢果邊啲親戚有咩事就百無禁忌,不論紅白都要你全家出席,而新抱屋企有事,事無大小都係會影響到個仔,所以新抱係唔可以理唔可以參與。新抱最好斷六親,無親人無朋友。

翡翠宮

畀面勳章

冇野既,叫佢記住,他朝君體亦相同者~~

大宅

有!!! 我fd佢個賤99又係咁, 話驚小朋友沾左污糟野, 到小朋友病左時就話因為去見過阿公........

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

頂佢吖,唔發火你99真係當你病貓,見最後一面佢都咁既話,真係好唔化呀!佢當自己係邊個?女皇定係太后呀?呢D人情世故唔好話比人聽佢唔識!!!

大宅

畀面勳章

我99都係咁
我未有BB前
唔俾我帶囡囡探太公
仲話我公公扮病呃我帶囡囡俾佢見
(我公公未見過我女)
不過連佢親生老豆都叫我(有左)同囡囡唔好去探
唔好以為佢公平
因為連佢自己都唔去探佢老豆

大宅

原帖由 carmenyip 於 09-12-10 22:57 發表

星期一,我亞公病重,早上所有親人去晒醫院見佢最後一面。我想夜晚去探多次,但因為我自己湊住兩個仔女,無工人,於是打電話請99黎睇住兩個鐘。

後來,我驚亞公不久人世,於是決定等大 ...

我奶奶都係咁上下...自私精一個......

1. 幾年前我阿婆走,阿奶奶竟然叫我地成家都唔好去大酒店...仲話:"唔使去啦"...好似我地同我阿婆唔係好熟咁~~後來我地一家唔理佢照去

2.奶奶個外甥(好後生,細過我)走左,叫我同學校請假帶埋d細路去出席葬禮,仲想我開口叫c6請埋假......後來我只係一個人去(個後生平時好有禮,所以去送她一程)

3.前排到我老豆...當日阿奶奶在我們家~叫佢留低不要走,因夜些會帶細路返屋企(大人繼續在醫院),咁有人可以幫手睇住d細路~~過左一陣,打電話同佢講我地開始帶細路返去先,點知佢話自己坐緊車返佢屋企,d語氣仲要扮晒無知......後來好彩我阿姨肯收留d細路過夜咋,唔係都唔知點算

4.奶奶另一個新抱個阿公走左,就c都想拉我同佢去大酒店,我話離我老豆走仲未夠100日,佢就話唔係100日,3個月就得..........最尾我無理佢

大宅

原帖由 carmenyip 於 09-12-10 22:57 發表

後來,我驚亞公不久人世,於是決定等大 ...

咁大件事,做咩唔打俾我同我講呀?你99都唔化架,重話自已就黎係基督人,咁樣講野都有架,一o的憐憫都無,不知所謂!!

大宅

哇…你講得好好呀!

佢哋就係咁!我62病到後期長期喺醫院,就要我哋日日去睇佢…

我亞公喺醫院,我去探咗一個鐘都無,老公已經詐晒型,話探得耐…佢舊年日日去睇佢老豆我都無出聲啦!

原帖由 瑤瑤~ 於 09-12-10 23:08 發表
佢地男家0個d就係人命, 外家0個d就係賤命
呢d人等天收啦:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

甘係唔係到佢(你99)有事你都唔可以帶埋bb探佢?你點對人人點對你,你99甘衰到時有咩事都冇人關心佢
我未有公屋之前住我我父母屋企,有日我爸爸心臟病發入左院,99知道叫我唔好去睇我爸爸(我湊住bb)我唔理佢就比說話我聽,(果時我係99屋企我媽媽打檬話爸爸有事)又話去都唔好帶bb去,我話bb唔去邊個湊,佢話幫我湊,但我媽媽講到爸爸好似就來唔得甘,所以我1定要帶bb去,
99話我甘做(帶bb去醫院)係害bb
我好嬲,我話"好丫!!甘你就死果時我1定唔會帶bb探你,唔只你,係你成個男家死我兩母子都唔會到!!!"
99冇出聲

子爵府

畀面勳章

佢更係保護番佢地自己人啦~
我地呢d係外人, 樓主, 你自己湊小朋友還好, 乜都可以自己話事~

別墅

我隻99又係咁, 去年我grandma過身, 佢又係唔比我帶兩個仔去, 又話係女家事, 唔關佢地姓既事, 我都費時理佢, 佢知道我去緊e院, 就係咁打比我, 打到我煩晒, 我話: 係呀, 去緊e院, 咁點呀, 要唔要你批準呀...

跟住, 要去大酒店, 又唔比, 都痴, 仲話唔比我c6著孝服, 因為又係唔佢地姓既事...點知, 出殯之前, 又扮晒野問我要唔要做白金, 我心諗: 呢d應該係你自己諗, 無理由問我要唔要做...我把火同佢講: 唔洗做, 你留返自己用, 還掂都唔係你地姓既事...

大宅

咪就係囉!邊有人咁自私架!淨係自己嗰邊有事就要全人類關心佢哋;新抱嗰邊啲人就賤過地底泥

原帖由 onon2000 於 09-12-10 23:21 發表
個個奶奶都係咁,如果係C6或佢果邊啲親戚有咩事就百無禁忌,不論紅白都要你全家出席,而新抱屋企有事,事無大小都係會影響到個仔,所以新抱係唔可以理唔可以參與。新抱最好斷六親,無親人無朋友。 ...

大宅

好一句「他朝君體亦相同」!多謝你教識我呢句!

原帖由 mother904 於 09-12-10 23:23 發表

大宅

都唔掉得番轉頭嘅!我62有事就一定要帶孫去探佢,我亞公病重就要霸住啲孫,唔俾佢哋去探太公…

原帖由 月師奶 於 09-12-10 23:41 發表
有!!! 我fd佢個賤99又係咁, 話驚小朋友沾左污糟野, 到小朋友病左時就話因為去見過阿公........

男爵府

使鬼同佢地講咩
我係亞媽, 佢理得你帶仔女去邊
inform 佢已經好比面

大宅

佢呢啲人,枉佢話信耶穌,都唔知佢咩人!!

原帖由 barbiewong 於 09-12-10 23:45 發表
頂佢吖,唔發火你99真係當你病貓,見最後一面佢都咁既話,真係好唔化呀!佢當自己係邊個?女皇定係太后呀?呢D人情世故唔好話比人聽佢唔識!!!

大宅

吓?乜佢咁架!

原帖由 冼B媽媽 於 09-12-11 00:35 發表
我99都係咁
我未有BB前
唔俾我帶囡囡探太公
仲話我公公扮病呃我帶囡囡俾佢見
(我公公未見過我女)
不過連佢親生老豆都叫我(有左)同囡囡唔好去探
唔好以為佢公平
因為連佢自己都唔去探佢老豆 ...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 mother904 於 09-12-10 23:23 發表

首頁

尾頁

跳至