自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

佢已經睇緊精神科,開頭食藥都控制到.至少夜晚訓到。記唔到野已經係事實,食完飯幾個字,又問幾時開飯.問完又問.唯有分散佢既注意力去第二到.比卷廁紙佢就會拉出黎,對摺放好,都可以消磨佢個幾鐘。

近期佢d老人痴呆差左.去廁所可以攪到成個坐廁都係大便.攪到我頭都痛.我大緊肚,清潔唔到.好彩老公會幫手.幾日前既早上.見99未起身,拍門睇下佢做咩,一開門,一陣臭味傳出黎,99坐係床到.成手都係”糞”,床上既被單都有,問佢做咩.佢話:我抹緊地囉!

我唯有叫佢起身,入浴室,佢開頭都唔肯架,大吵大鬧,我要話:唔沖涼阿孫(未出世)唔同你玩架。佢先肯落床.佢間房我當然係等個老公返黎收拾啦。

我開始頂唔順喇,阿b就出世,雖然搵左ee湊bb.但阿b夜晚會跟返我,到時要照顧兩個,我提議99入老人院,老公一口拒絕,仲話唔好講,佢會攪得店..

我可以點做呀!

伯爵府

好媽媽勳章

比大人片佢著會唔會好D? 同佢講, 學習著片, 因為BB 就出世, 都要著片, 而家學定就ARM 架啦, 唔好令佢因為著片有HARD FEELING, 著左片, 你地會好過D

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唉!真係兩頭難...你而家就生..大住個肚..又要照顧99..真係好辛苦..比著邊個都做唔倒..
你可請個工人照顧99..同99一間房..咁你訓覺都安心d..唔使成日有心理壓力..念住99會有事..因見倒99越黎越差..你都會成日驚驚佢唔知會再做錯什麼的..

王國長老

王國長老

請個工人返黎照顧奶奶比較好。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

請個工人返黎幫下手, 再唔係搵間好d 既老人院.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mama01 於 09-12-11 06:39 發表
佢已經睇緊精神科,開頭食藥都控制到.至少夜晚訓到。記唔到野已經係事實,食完飯幾個字,又問幾時開飯.問完又問.唯有分散佢既注意力去第二到.比卷廁紙佢就會拉出黎,對摺放好,都可以消磨佢個幾鐘。

近期佢d老人痴呆差左.去廁所可以 ...

妳C6仲努力緊去自己TAKE CARE佢媽媽, 加上最近的新聞, 佢更加唔放心送去老人院, 妳俾佢継續LA!

久病床前無孝子, 到妳C6心力交瘁時, 揾個第三者同佢傾下LA, 最好由妳夫家其中一人/ 妳地共同朋友等, 佢會易D接受意見!!

男爵府

畀面勳章

久病床前無孝子 真係見唔少...唔係話仔女唔孝順...又要揾食又有家庭兒女...照顧老人家真係唔易...放且仲有痴呆...真係要24小時貼身服侍...開頭都仲有耐性...如果長年累月都係咁...大家ge情緒同生活質素隨之下降...兩方面都冇好處...只有兩個方法...1.)送奶奶去安老院(老公唔放心咪揾間有質素lor...2.)請工人專人照顧佢...否則隨之會有更多家庭問題...呢d係我見咗20幾年護理經驗ge總結mouth:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 monchan 於 09-12-11 08:12 發表
久病床前無孝子 真係見唔少...唔係話仔女唔孝順...又要揾食又有家庭兒女...照顧老人家真係唔易...放且仲有痴呆...真係要24小時貼身服侍...開頭都仲有耐性...如果長年累月都係咁...大家ge情緒同生活質素隨之下 ...

絶對同意!!! home care真係唔易做!! 諗起樓主大緊肚, 將來問題仲多!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

點解唔請工人可照顧bb & 99 & 做家務,
好過你請ee湊bb,你夜晚要照顧兩個& 做家務

侯爵府

醒目開學勳章

even 我唔係大肚, 但係自問我一定做唔黎的. 若果俾我見到我已經即嘔了, 唔好話要我抹.

我而家已經好左好多啦, 以前聽人講"屎"呢個字, 我已經即係作嘔的, 係真架, 唔係玩野, 試過直頭嘔埋出黎tim.

真係唔係個個都可以做到的, 好似血咁, 亦唔係個個頂得住見到血唔會暈的, 樓主你已經算係好叻了.

我62都入左老人院, 原因係我99頂佢唔住, 因為佢失禁, 我99話送62入老人院的, 我62無話好抗拒.

你一係請個工人照顧你99(當然係叫你老公俾錢啦), 否則就真係要俾你老公知道個情況已經係頂唔住了. 亞b又就黎出世, 一睇漏眼, 佢一老一嫩一齊係到抹地(玩d大便)咁就大獲了!!!

呢排風頭火勢, 唔好提老人院住了, 尤其是你99又係會失禁既tim, 更加唔好提住.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你66都仲肯照顧99,都好孝順,但佢就唔多體諒你,唔入老人院,請個工人返黎,入老人員駛費都唔平,入政府都有排排期!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好似有D老人中心係有日間中心, 好似育嬰園咁, 夜晚先放學, 不如搵下呢方面資料, 咁好讓奶奶日間有人照顧+專業的訓練, 減輕你家庭壓力, 或許可減媛奶奶病情的惡化程況!!!

原帖由 mama01 於 09-12-11 06:39 發表

珍珠宮

掌背係肉掌心又係肉,唉!
又希望自己老左唔好帶麻煩比個仔同c6,有得揀我寧願早d死。

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 臻媽 於 09-12-11 09:45 發表
好似有D老人中心係有日間中心, 好似育嬰園咁, 夜晚先放學, 不如搵下呢方面資料, 咁好讓奶奶日間有人照顧+專業的訓練, 減輕你家庭壓力, 或許可減媛奶奶病情的惡化程況!!!

...

好多老人日間中心都唔收冇自理能力既老人架~~~

坦白講,呢排風頭火勢,有人叫你送自己父母入老人院,樓主相信都會一口拒絕,所以都唔可以怪你老公~~~暫時請工人專職照顧先啦,事實上好多工人都唔中意照顧失禁老人,等工人都頂唔順時,再慢僈同老公商量~~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我上年都係好似你咁呀,大住個肚照顧奶奶佢只眼都睇唔到野,又有老人痴呆,佢真係可以就咁係地下屙尿呀,有次真係頂唔順打比c6哭呀,跟住我打比社工,講我地d情況,本身諗住送去日托呀,但原來要排隊呀,其實佢仲有d服務可以幫到你呀,比喻你可以叫人同佢覆診or送飯比佢食等等,你可以找社工問下,當初我都有同c6講送奶奶去老人院呀,佢都係話唔好呀,但係我就來生,而我地經濟又唔可以請工人,到我差唔多生歌個月先送佢入私人老人院,到最近政府老人院都排隊到呀,遲d都會專反政府老人院,其實我都好明你的心情,同時大肚婆的情緒仲更+唔搵定,所以有咩唔開心同社工or你c6分擔下

大宅

原帖由 joeywongmy 於 09-12-11 08:56 發表
我爸爸之前又係咁
我MAMI真係24小時貼身照顧
有時真係覺得MAMI好慘

不過叫老人家去住老人院係咪真係最好?
要搵一間又好、又近既又係咪真係咁易?
試想像當你老左既時候仔女叫你去住老人院
你會開心嗎?

樓主,知道你大肚 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主真係好明白你的心情...我同樣試過你咁的情況...
又係有左bb...但係奶奶唔係老人痴呆...係can呀...
當時個大囡都係得3歲...c6咁岩果段時間好忙...幸好後黎有人幫下手...咁先無咁辛苦...加油呀...睇下有無人幫到手...

大宅

你真係好叻 , 你丈夫有你呢個新抱同老婆, 真係三生有幸. 我自問一定做唔到咁樣照顧我奶奶.

子爵府

原帖由 monchan 於 09-12-11 08:12 發表
久病床前無孝子 真係見唔少...唔係話仔女唔孝順...又要揾食又有家庭兒女...照顧老人家真係唔易...放且仲有痴呆...真係要24小時貼身服侍...開頭都仲有耐性...如果長年累月都係咁...大家ge情緒同生活質素隨之下 ...

monchan

其實想問下, 私營而又有質數的安老院, 一般每月大概收費幾多錢?

首頁

尾頁

跳至