論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁既天氣,我是否可以因為咁既嚴重過失炒佢而唔賠佢一個月人工?
妳地會否因為這原因而決定炒佢?
BB當時已被洗濕左個頭,好彩我地發覺佢有唔妥.
試水溫係凍水.(完全無暖水既成份).
如果唔係涼都沖埋,肯定會冷病佢.
佢最近經常講電話,疏忽照顧BB(手凍,腳凍都唔幫佢著衫,襪.)
之前我唔比佢出電話,佢偷偷出左,我都無出聲.
係最近影響工作表現我先講穿佢.
佢講屋企老公有第2個女人,想同佢分開.因為咁而唔開心.
不過我就覺得似同朋友講多過同老公囉.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

男爵府

你想炒佢就隨時都得,不過賠唔賠一個月俾佢就睇你.最好問下agent 同勞工處.因為佢可以反口告你唔俾一個月通知.

單純一樣野應該唔會炒佢住,不過睇佢似係博你炒佢,等佢拎多一個月錢返去老家同佢老公鍊過.

本來佢老公有第二個,呢d野唔關你事丫...唔駛理佢.不過你有人質係佢手咁你真係要小心d. 沖涼用凍水頂多冷親,佢下次明玩野,話太太上次講d 水唔夠熱,用熱水同小b沖涼就麻煩.

原帖由 rr925 於 09-12-11 01:50 發表
咁既天氣,我是否可以因為咁既嚴重過失炒佢而唔賠佢一個月人工?
佢最 ...

珍珠宮

今次用純凍水, 下次用純熱水就大鑊!! 炒佢賠$就一定要~ 呢D係法例~

大宅

如果你問我, 我一定炒硬. 冷親都可大可小, 肺炎點算.你有冇問佢點解要用凍水同bb沖涼????開熱水爐巳經有熱水, 唔駛煲. 你問佢佢自己會唔會用凍水沖涼呢???佢做左既事, 根本係另你唔會再信任佢. 佢之後每做一樣事都只會令你懷疑佢, 其實真係好辛苦. 我件賤野好快會走, 不過呢段時間我更加要提防佢. 佢都會幫我大女沖涼, 我都check得好緊. 又係驚佢比凍水佢沖涼. 呢d對我黎講係嚴重大錯, 我兩個女係我命根, 絕對唔會比佢傷害佢地 .

珍珠宮

原帖由 BBTWIN 於 09-12-11 09:47 發表
如果你問我, 我一定炒硬. 冷親都可大可小, 肺炎點算.你有冇問佢點解要用凍水同bb沖涼????開熱水爐巳經有熱水, 唔駛煲. 你問佢佢自己會唔會用凍水沖涼呢???佢做左既事, 根本係另你唔會再信任佢. 佢之後每做一樣事都 ...

Me too. 2個女係我命根.

我由第1個工人到今日, 每次沖涼都要先check過水溫至俾佢地沖涼, 工人放水d水溫好唔穩定, 又無記性, 點會放心?

之前都試過有個印印, 喺仲凍過而家天氣想用凍水幫bb沖涼, 放完水唔叫我試水溫, 又試過用滾水開奶唔座凍就咁餵, 好彩我發現, 發現完佢仲發脾氣大喊, 唔駛講咁多, 炒.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-12-11 10:09 發表

我由第1個工人到今日, 每次沖涼都要先check過水溫至俾佢地沖涼, 工人放水d水溫好唔穩定, 又無記性, 點會放心?

之前都試過有個印印, 喺仲凍過而家天氣想用凍水幫bb沖涼, 放完水唔叫我試 ...

我上一個工人就係甘比我抄, 凍過甘既天氣
我個仔用盤沖, 沖完吾肯起身, 人還係盤入邊, 佢居然倒晒d 水, 有佢光脫脫甘係樹晒月光

頂, 即抄, 但阿仔已經病左

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

沖涼我一定會自己幫個女沖
你都唔俾個工人用熱水沖涼
睇下佢點
都唔知咩人
咁對d小朋友都得
真係好黑人憎

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 09-12-11 10:16 發表

我上一個工人就係甘比我抄, 凍過甘既天氣
我個仔用盤沖, 沖完吾肯起身, 人還係盤入邊, 佢居然倒晒d 水, 有佢光脫脫甘係樹晒月光

頂, 即抄, 但阿仔已經病左 ...

咁佢根本玩野啦, 個人仔又凍又濕咁坐喺度, 想佢起身都用條大毛巾包住個身吖, d衰工人真係做唔少"好"事. 抵炒.

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-12-11 10:09 發表

之前都試過有個印印, 喺仲凍過而家天氣想用凍水幫bb沖涼, 放完水唔叫我試 ...

贊成, 家務做得唔好偷懶我都仲可以忍, 傷害小朋友我會絕不留情.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢個格局似博炒多啦, 有咩理由唔開熱水就沖涼, 唔通佢冇知覺既?

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係自己同bb 沖涼..
佢地信唔過
每次叫佢開水d 水就熱到我用手指掂都覺熱, 可況bb
如果唔係我幫個囡沖涼, 我個囡一早比佢淥熟左

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

講得啱, 佢博炒, 樓主快d叫佢用凍水沖涼....

大宅

佢最 ...

再留佢係屋企, 就好似個計時炸彈咁..... 炒左佢啦!

複式洋房

佢入去沖涼時,靜雞雞熄左個熱水爐總掣,由得佢沖凍水,如果佢叫,你扮聽唔到!等佢試下咩野滋味 ,然後第二日再炒佢!唔俾佢玩野!

侯爵府

畀面勳章

佢最 ...

我會小爆佢,上身丫..

大宅

醒目開學勳章

我都係由囡囡一出世出院返屋企就自己幫佢沖涼直至佢而家自己識沖為止, 我都覺得沖涼係一個very good 嘅親子時間, 而且亦係一個好機會俾我可以幫囡囡全身檢查清楚由頭到腳有乜唔妥, 我重可以响呢段時間套到工人姐姐有無鬧 OR 罰囡囡, 有無帶囡囡去逛街呀咁...., 我亦可以教埋囡囡D"私人地方" 唔可以俾人touch....。 So, 我會建議你由今日開始, 就算自己幾辛苦都好, 自己幫BB沖涼就最放心嘞 !

當然, 如果你想penalty呢個衰人, 我就會等佢入去沖涼, 突然熄咗個煤氣掣, 等佢自己feel 下凍水沖涼嘅感覺!

原帖由 貓姐 於 09-12-11 11:25 發表
我一向都係自己同bb沖涼, 因為除左沖涼係好好既親子時間外, 我亦係睇下bb有冇咩損傷.
自己放工自己買餸, 辛苦都好, 我都係自己同bb沖涼

珍珠宮

唔知佢地會唔會驚無熱水沖涼喎? 留意吓佢地有用熱水至好用呢招. 我請過3個賓賓, 2個喺冬天都係用凍水沖涼, 無開熱水爐. 1個只做咗6月-8月夏天時間, 當然都無用熱水.

水晶宮

雖然我好脾氣...但都睇到想鬧人...
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁

尾頁

跳至