自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

想整一個melody蛋糕,要支cream個隻,但自己未試過整,有沒媽咪有receipt同教小妹..因為小寶貝下個星期要5歲開生日會..thx a lot
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

我有鮮什果忌廉蛋糕嘅recipe (最傳統嗰d 呢), 如果啱洗我可e 俾你啊

我最近啱啱上左幾堂學整蛋糕, 如果未學過我覺得都幾難啊, 有時唔知d cream 打幾耐至啱, 加上自己屋企整要買好多工具如mixer, 磅等等, 其實 如果純粹為birthday, 提議帶埋囝囝一齊去親子蛋糕班, 整完就攞埋去開生日會, 我上堂嗰度好多人都係咁架.

男爵府

原帖由 shirleyauhc 於 09-12-10 22:55 發表
想整一個melody蛋糕,要支cream個隻,但自己未試過整,有沒媽咪有receipt同教小妹..因為小寶貝下個星期要5歲開生日會..thx a lot

上網搵張melody大頭相,spend出黎,用牛油紙印黎劃,焗好個海綿蛋糕,擺呢張牛油紙係上面,cut出個型,中間用鐘意既餡做夾心,打cream,吻cream,
另用粉紅色膏1,2下落dcream打,唧既cream要打耐d,打到d紋出說得,用唧嘴對住幅圖唧,後用黑朱古力做眼~!!
。。。。。。。。。。。

大宅

原帖由 Leanna 於 09-12-10 23:28 發表
試吓上youtube 搵d 短片教學;
我最近啱啱上左幾堂學整蛋糕, 如果未學過我覺得都幾難啊, 有時唔知d cream 打幾耐至啱, 加上自己屋企整要買好多工具如mixer, 磅等等, 其實 如果純粹為birthday, 提議帶埋囝囝一齊去親 ...

唔知有無用呢: 不過佢蒸唔係焗, 用d 材料又無奶, 好似怪怪, 不過如果未學過又不妨參考吓,

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝你呀,等我今晚返去慢慢睇先....
原帖由 Leanna 於 09-12-10 23:49 發表

唔知有無用呢: 不過佢蒸唔係焗, 用d 材料又無奶, 好似怪怪, 不過如果未學過又不妨參考吓,
lMZXtXqUH-E
og2Z31El7jw

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

星子媽咪.多謝你呀,但我想問,D CREAM係咩CREAM.我係SUPERMARKET要買邊隻..
原帖由 ∼星子∼ 於 09-12-10 23:37 發表

上網搵張melody大頭相,spend出黎,用牛油紙印黎劃,焗好個海綿蛋糕,擺呢張牛油紙係上面,cut出個型,中間用鐘意既餡做夾心,打cream,吻cream,
另用粉紅色膏1,2下落dcream打,唧既cream要打耐d,打到d紋出說得,用唧嘴對住幅 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甜忌廉

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問有沒媽咪可以提供個蛋糕既份量俾我,我沒從入手,

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

睇韋太個綱:

http://irenechanwai.mysinablog.c ... ostCategoryId=46889

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 shirleyauhc 於 09-12-11 09:48 發表
請問有沒媽咪可以提供個蛋糕既份量俾我,我沒從入手,

http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/cake.htm

男爵府

原帖由 shirleyauhc 於 09-12-11 09:15 發表
星子媽咪.多謝你呀,但我想問,D CREAM係咩CREAM.我係SUPERMARKET要買邊隻..

你去d烘焙店買啦~咩野材料都有~!!
可以買甜cream如愛諼牌同or另一牌子粉紅色既冇糖既甜cream,呢d叫植脂cream~
如果係超市只可以用總統牌淡cream加糖霜打,
。。。。。。。。。。。

男爵府

原帖由 PS123 於 09-12-11 16:20 發表
睇韋太個綱:

http://irenechanwai.mysinablog.com/index.php?op=ArticleListing&postCategoryId=46889

我都係睇佢個網學~!!
有埋video,一定做得到架~!!!^^
。。。。。。。。。。。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係你嘅,我就走去買包粉整啦
加三隻旦,加油,加水就掂
又好味,又方便,又唔洗量野
一包粉可整兩磅蛋糕

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ∼星子∼ 於 09-12-11 17:31 發表

我都係睇佢個網學~!!
有埋video,一定做得到架~!!!^^

大宅

原帖由 PS123 於 09-12-11 16:20 發表
睇韋太個綱:

http://irenechanwai.mysinablog.com/index.php?op=ArticleListing&postCategoryId=46889

好正啊!! thanks for sharing!!!

首頁

尾頁

跳至