懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問某牌子『腰背鬆』按摩器,為什麼說明書上註明孕婦不宜使用?

其實可唔可以用? 有冇懷孕媽媽曾經用過類似產品?

我將近懷孕5個月腰酸背痛,好想鬆一鬆~~~

大宅

係呀,唔可以用,我都有腰痛,物理治療師話唔好按肩頸,會刺激個胎,小心!
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

大宅

我用按摩器嚟按大小腿,勁退水腫。
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

大宅

回覆 3# TRF北村 的文章

我都有勁背脊痛, 在5,6個月時都照用"O蟬"按摩椅, 有次痛到頂唔順, 去咗做肩頸背按摩, 不過之後有後悔, 驚整親阿B, 好彩都無事~

大宅

BK Milk勳章

大肚最好唔好按啦, 就算出面講到佢幾專業, 我都信唔過
係辛苦架啦, 唯有叫老公用手輕輕用力掃吓背同腰

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

基本上任何按摩器加facial按摩都唔好做!!!

原帖由 TRF北村 於 09-12-11 10:21 發表
請問某牌子『腰背鬆』按摩器,為什麼說明書上註明孕婦不宜使用?

其實可唔可以用? 有冇懷孕媽媽曾經用過類似產品?

我將近懷孕5個月腰酸背痛,好想鬆一鬆~~~ ...

別墅

明白,唯有忍下啦

首頁

尾頁

跳至