自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

美國研究顯示,父母讓小孩在泥巴裡打滾,或給他們吃不小心掉在地上的食物,可能讓小孩長大之後避免罹患心臟病等疾病。

這項研究主要執筆者馬克代(Thomas McDade)說:「我們的研究顯示早年的環境過於乾淨、過於衛生,可能造成成人時期高度感染,導致罹患多種疾病的風險升高,」包括心臟病。

伊利諾州西北大學(Northwestern University)研究人員調查菲律賓 的統計數據,即追蹤出生起至22歲為止的個案,以更了解兒童時期環境如何影響發炎時身體蛋白質 生成,也就是身體被迫對抗感染和傷病的跡象。

這些資料追蹤了3327名1980年代出生的兒童,他們的母親都是菲律賓人。

研究人員評估項目包括兒童家中環 境衛生,「是否有豬和狗等家畜亂跑」,以及家庭社經資源。

個案成年後進行的血液檢驗結果顯示,雖然菲律賓兒童遠比美國兒童容易感染疾病,不過成年後的C反應蛋白(C-reactive protein),比美國成年人少至少80%。

一項刊登在皇家學會報告生物科學版(Proceedings of the Royal Society)的研究發現,C反應蛋白較高的成年人,較易發生感染情況,這些人兒童時期也較未接觸動物排泄物。

不過馬克代說,這項實驗不表示父母應趕緊買隻寵物豬在家裡亂跑,而愛乾淨的美國人對此也不允許。

他說,這項研究傳達的訊息,是兒童儘早接觸一般微生物和細菌的重要性。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我好同意架!屋企日日1比99個d,d小朋友特別多病架

大宅

所以小病是福嘛!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

人地外國空氣清新咁多, 平時d人又多運動, 易復原! 但香港咁多塵, 所以好多人一病就要好耐先好, 好難雙題並論!

珍珠宮

我囡係育嬰園大的,果時真係成日傷風咳,依家讀幼稚園真係好少睇醫生!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

都唔係既, 當然空氣質素好重要,
但如果一直生活晌呢d質素既地方,
人既自我機能會知道呢d就係正常既...

根本依家既小朋友太過受保護,
真係溫室既小花, 咁當然一接觸病菌就病到七彩啦..

病菌惡,係因為人類唔係靠自己既免疫系統自行調節去同病菌打杖,而係靠藥品去控制,
搞到自己唔適去"遇強越強"但病菌會因應藥物去變種,以適應生存..
當然,我唔係話有重病唔洗醫.只係小病是福,有時真係認真d去休息一下,同埋多d做運動去多d郊外, 真係身體好好多架..

珍珠宮

原帖由 LUON 於 09-12-11 10:02 AM 發表
所以小病是福嘛!

Agreed!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

原帖由 CYT0408 於 09-12-11 10:21 發表
都唔係既, 當然空氣質素好重要,
但如果一直生活晌呢d質素既地方,
人既自我機能會知道呢d就係正常既...

根本依家既小朋友太過受保護,
真係溫室既小花, 咁當然一接觸病菌就病到七彩啦..

病菌惡,係因為人類唔係靠自 ...

同意!

但家長都應該留意, 如果染病時間一耐, 或者感到唔對路, 就應該立即睇醫生, 因為有啲病係唔拖得!

大宅

我諗我老公會當這些說話「發噏風」,咪以為佢讀得書少,他常自侍是碩士身份,自己潔癖當理所當然。

自從六月香港有豬流感開始,唔俾阿囡出街都算了,仲早午晩漂白水拖地,都算了,鬼叫香港政府講到很嚴重咁。到阿女九月要返學,他在「無可奈何」之下,阿女至有得重見天日!想起這段「黑暗歲月」,我心現在仍有一根刺。

不要以為現在已經天下太平、雨過天晴,近來阿大少換了高濃度滴露拖地,每天黃昏加睡前拖多次,有時滴露個陣臭味,攻鼻又澀眼,有次我忍唔住,都好言相勸說:其實拖地用到咁高濃度,或咁長期要我們吸入這些清潔劑,有否研究過,這反會影響健康呢?他即時嘴渺渺話我無根據喎,之後繼續我行我素,.......佢又唔肯開大個窗,話驚凍親個女,夏天時亦只開個窗一吋左右,話怕多塵!氣溫無論是二十幾度,抑或三十幾度,個風扇永遠只能開Low,又話強少少會吹親喎。哼,都唔知係乜人,我實在頂佢唔順!

水晶宮

你老公係咪有潔癖?
我覺得有點誇張..太過保護,反而更易病喎,因為佢無抗體嘛.一出去就領野
原帖由 janfion 於 09-12-11 11:28 發表
我諗我老公會當這些說話「發噏風」,咪以為佢讀得書少,他常自侍是碩士身份,自己潔癖當理所當然。

自從六月香港有豬流感開始,唔俾阿囡出街都算了,仲早午晩漂白水拖地,都算了,鬼叫香港政府講到很嚴重咁。到阿女九月要返學,他在 ...

侯爵府

咁你先生都係緊張你囡囡啫, 唔好唔開心, 大家可多點溝通!

伯爵府

原帖由 janfion 於 09-12-11 11:28 發表

自從六月香港有豬流感開始,唔俾阿囡出街都算了,仲早午晩漂白水拖地,都算了,鬼叫香港政府講到很嚴重咁。到阿女九月要返學,他在 ...
你老公真係 其實鍾意乾淨唔係唔好,但太過份就唔係咁好囉,之前睇報紙都有話外國研究過我地平時用太多果d殺菌既洗手液/消毒藥水太多,反而係害左我地自己...因為依d野最後都係流入水渠,因為咁d水就會比我地污染..而且d細菌梗加係因為接觸d消毒既野多,佢地變到越黎越強同有抗藥性!!
大b駿逸細b駿晞

大宅

我老公是「嚴重」潔癖那種,仲用100%消毒酒精搓手,上巴士唧四五滴搓手,落巴士又唧幾滴搓手,開門又唧幾滴搓手,著完鞋又唧幾滴搓手。

有次,我買了一對新鞋俾阿女返學用,其實我只不過是從個「新」鞋盒取出對鞋放好在鞋櫃,很自然我都醒目去廁所洗手,點知阿大少又樣衰衰懶惡咁話我,(當時他正攞住塊cotton pad,加了幾滴100%消毒酒精)在抺那電燈制,意思是說我隻手可能有菌,在未洗乾淨手之前,就不要掂屋企任可東西,他邊抺邊負氣地在鬧:成日俾D手尾要我幫妳跟!....您們說,這種人變不變態?

侯爵府

原帖由 janfion 於 09-12-11 12:08 發表
我老公是「嚴重」潔癖那種,仲用100%消毒酒精搓手,上巴士唧四五滴搓手,落巴士又唧幾滴搓手,開門又唧幾滴搓手,著完鞋又唧幾滴搓手。

有次,我買了一對新鞋俾阿女返學用,其實我只不過是從個「新」鞋盒取出對鞋放好在鞋櫃,很自然 ...

拖地我都接受到, 抺電燈制便有點兒那個過份....

大宅

之前睇報紙都有話外國研究過我地平時用太多果d殺菌既洗手液/消毒藥水太多,反而係害左我地自己...因為依d野最後都係流入水渠,因為咁d水就會比我地污染..而且d細菌梗加係因為接觸d消毒既野多,佢地變到越黎越強同有抗藥性!!

您說的話,我是同意的,但要阿大少肯聽人講,除非上帝親自同佢講,否則他不會變。不要以為他讀得書多,但他一點環保意識都無,不是不知,而是漠視。不要說藥水污染環境,平時唔用的地方,永遠唔息燈,水嚨頭的水唔用又長開,我可以點?越話佢越要做俾我睇。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 janfion 於 09-12-11 12:18 發表

您說的話,我是同意的,但要阿大少肯聽人講,除非上帝親自同佢講,否則他不會變。不要以為他讀得書多,但他一點環保意識都無,不是不知,而是漠視。不要說藥水污染環境,平時唔用的地方,永遠唔息燈,水嚨頭的水唔用又長開,我可以點?越話 ...

請你同你老公講"地球先生病左啦"
小病是福,環保緊要呀!我地再唔做好環保,地球再升温5度,我地底C得啦!雖然到時我地都C左,但係我地既下一代
點算

順順利利 大吉大利       

子爵府

其實你老公可能心理出現問題啦
原帖由 janfion 於 09-12-11 12:08 發表

有次,我買了一對新鞋俾阿女返學用,其實我只不過是從個「新」鞋盒取出對鞋放好在鞋櫃,很自然 ...

男爵府

我覺得香港同外國唔既係, 香港好潮濕, 啲菌都襟啲, 強啲. 係外國, 好乾, 薯片開左成日都唔軟. 所以啲菌都無滋生得咁快. 係美國, 見過有啲小朋友, 真係好污糟. 對手玩完袜, 再玩鞋底, 再食野都無事...我估我已經肚疴, 疴死左.

文中所提"愛乾淨的美國人"...我真係唔覺美國人特別愛乾淨.

水晶宮

任何事...過左頭就變左有害...眼見唔少父母極其緊張不停為小朋友洗衣手抹手消毒...連小朋友衫都要分開洗衣機洗衣或用一定用手洗衣...一家人一起生活會有幾毒啊...你對小朋友又攬又錫會唔會將自己全身消毒先...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原帖由 charmaine_1 於 09-12-11 12:41 發表

我都有試過同佢講,話北極的雪溶緊,.....佢話D科學家到時就諗到辦法啦。吹脹!
請你同你老公講"地球先生病左啦"
小病是福,環保緊要呀!我地再唔做好環保,地球再升温5度,我地底C得啦!雖然到時我地都C左,但係我地既下一代
點算 ...

我都有試過同佢講,話北極的雪溶緊,.....佢話D科學家到時就諗到辦法啦。吹脹!

首頁

尾頁

跳至