自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

轉載: http://hk.news.yahoo.com/article/091210/3/flef.html

市民擬一筆過160萬買居屋
(星島)2009年12月11日 星期五 05:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)樓市熾熱,不少市民都擔心「上車難」。昨日進行首天揀樓的居屋第五期貨尾計畫,反應踴躍,約七成準買家現身揀樓,與上一期高達六成「甩底」的情況有天壤之別。全日共售出八十一個單位,不少買家都表示,由於只能負擔約二百萬元以下的單位,因此居屋是不二之選;有獲安排今日揀樓的準買家,擔心來年加息,打算不做按揭,一筆過支付一百六十萬元置業。
  本報記者
  新一期居屋共出售一千三百九十二個貨尾單位,售價介乎四十六萬至二百二十九萬元。房委會早前接受申請,接獲逾二萬六千份申請表,超額申請逾十七倍,是十三年來最熾熱的一期。今期居屋昨日開始揀樓,房委會樂富居屋中心分三個時段處理,首日安排一百四十一個中籤者揀樓,其中有一百人現身,出席率達七成;遠勝上一期○八年十月金融海嘯期間,只有四成買家出席揀樓的情況。
  昨日油翠苑部分高層海景位最搶手單位,其中今期售價最貴、近二百三十萬元的「樓王之王」,一早已被認購。昨早到居屋中心揀樓的張小姐表示,選購了油翠苑高層一個七百多平方呎、售價約二百萬元的單位,認為該屋苑交通配套便利,且有海景,適合一家四口居住。她坦言,二百萬元難以在市區購買到同樣質素的私樓。
  七成準買家現身揀樓
  另一任職建築工人的黃先生表示,一家五口現居於[url=]黃大仙
[/url]公屋單位,希望選購居屋改善生活環境,最終選購了油翠苑高層山景大單位。
  由於今期居屋「搶手」,不少準買家都擔心輪到自己揀樓時,心儀單位已售出,所以亦有不少即將揀樓的準買家到場觀看銷售情況。

家住[url=]何文田[/url]愛民村的李先生,將獲安排今天揀樓,他坦言,由於負擔能力有限,難以購買動輒二百萬元以上的私樓,所以希望購買油翠苑一個約七百方呎,售價一百六十萬元的低層單位,但擔心被人去「心頭好」,所以昨日到場視察情況。他表示,擔心將來加息,加重經擠負擔,打算一筆過「豪擲」一百六十萬元置業,不做按揭。
  房委會表示,截至昨晚,已有九十九個單位被準業主預留,當中油翠苑最受歡迎,共預留五十一個單位中;其次是馬鞍山錦泰苑,共二十四個單位;黃大仙的宏景花園亦預留十個單位;[url=]天水圍
[/url]天富苑亦預留八個。由於部分準業主可於今日內簽訂買賣合約,因此昨日實際賣出單位數目為八十一個。

點解.....

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

中六合彩

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

住公屋吾=無$架

侯爵府

但抽居屋唔係有資產限制嘅咩? 而且有咁多錢, 私人市場大把選擇啦, 點解重要同人爭....

別墅

去可能一向交開雙陪租!!!和現在有想轉上居屋費事在給雙陪租咪去買有什麼好奇怪

[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

翡翠宮

畀面勳章

原帖由 sandy1425 於 09-12-11 09:53 發表
住公屋吾=無$架

yes,公屋係泊左最多靚車既地方之一黎架~~~

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

因為住公屋的有一個總資產的審查, 如超過, 可能要交雙倍的租金.
如果個個都咁有錢, 點解唔買私人樓, 比有需要的人士呢!

原帖由 sandy1425 於 09-12-11 09:53 發表
住公屋吾=無$架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 joannewu_0302 於 09-12-11 09:59 發表
因為住公屋的有一個總資產的審查, 如超過, 可能要交雙倍的租金.
如果個個都咁有錢, 點解唔買私人樓, 比有需要的人士呢!

因為又未想去到1 次過比200幾300萬去買層私樓,又唔想做按揭比銀行賺息,咁咪住公屋繼續不斷keep cash晌手囉! 雙倍租金都抵過出面租樓啦! 而家d屋,得個7,8成實用率,可能都唔夠公屋大添呀!

住公屋d人真係好多都好有錢架!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

家住何文田愛民村的李先生,將獲安排今天揀樓,他坦言,由於負擔能力有限,難以購買動輒二百萬元以上的私樓,所以希望購買油翠苑一個約七百方呎,售價一百六十萬元的低層單位,但擔心被人去「心頭好」,所以昨日到場視察情況。他表示,擔心將來加息,加重經擠負擔,打算一筆過「豪擲」一百六十萬元置業,不做按揭。

冇能力買 200萬以上的私樓, 但有能力一筆過以160萬買居屋...

伯爵府

醒目開學勳章

一D都唔出奇,早年住公屋個D,一早上哂岸,仔女又大,又有經濟能力,$2xxx住500-600呎,儲錢能力都強啦!

男爵府

可能佢地係問親友借.
我親人當年買私樓, 銀行按揭仲貴時, 因為唔想比貴利息. 所以都係問晒我地D親友借錢買私樓....之後續個月還返少少比我地.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mat媽 於 09-12-11 10:17 發表

冇能力買 200萬以上的私樓, 但有能力一筆過以160萬買居屋...

要流返d cash flow嘛! 160萬買樓,留返100萬儲備,留返100萬黎洗,旅遊呀...,唔係為左買層樓就搞到銀行=$0嘛!

珍珠宮

原帖由 mrsdoh 於 09-12-11 10:21 發表
可能佢地係問親友借.
我親人當年買私樓, 銀行按揭仲貴時, 因為唔想比貴利息. 所以都係問晒我地D親友借錢買私樓....之後續個月還返少少比我地.

嘩! 你地好有錢 ~ 借到層樓價比人!!
我都想有咁好既親戚!!

男爵府

5知有冇改:

如果你係公屋住戶, 要2年做1次入息審查, 超過入息上限既3倍先會做埋資產審查, 2個數都爆晒先要1年內搬出所住公屋,

不過咁, 你可以即刻5撈, 咁你既入息咪5會過額LAW, 又可以繼續住GALA

所以住公屋既可以拎幾百粒出黎買樓真係1D都5出奇

侯爵府

M型社會....有錢佬又未必hou我, 唉早知我當初搵個住公屋嘅嫁鬼左佢啦....

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 lyhv 於 09-12-11 10:30 發表
M型社會....有錢佬又未必hou我, 唉早知我當初搵個住公屋嘅嫁鬼左佢啦....

但係要同99住, 你制唔制

侯爵府

O... 愛民邨, 人吔可能住咗 N 咁多拾年, 咁有 $, 有乜出奇, 你話啱啱攞到公屋, 轉頭擲 160 萬去買居屋就話啫

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

住公屋唔代表係窮.
住公屋儲錢能力強過我地呢D要供樓,租貴樓既夾心人........

翡翠宮

好媽媽勳章

愛民係舊村... 就o黎 40年囉...
如果住足咁耐, 個戶主可能已經 6十幾、7十...
如果佢一向做散工、地盤、判頭 之類, 駛咩報足俾稅局、政府呢... 幾多收入無人知...
幾十年儲埋、仔大女大每人夾 d ....
年齡大, 未必做到樓按呢...

愛民村好多有 $$ 老人家o架....
成 40年樓, 俾番出o黎都未必有人肯搬入去... 係 d 老人家住開有感情, 都唔想走....

翡翠宮

畀面勳章

如果佢用公屋換居屋,交番間公屋俾政府,起碼都好過佢長期做公屋富戶。

首頁

尾頁

跳至