自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係估唔到仲會見到咁的新聞!!

獨女遺書抗議多增弟妹
「一個人的冬天裏,我只有孤獨與痛苦。死了算了,反正對於他們來說,我就是多餘的……」一名只有14歲的女孩(圖)在網上留下一封遺書,全因她聽說父母要生第二個孩子,於是以極端的方式來抗議。
寫遺書的女孩張潔(化名)是重慶長壽區某中學初三學生,在她的QQ空間撰寫了幾篇日記,表達對人生和未來充滿絕望。
一個月前,張潔得知父母正在準備生第二胎後,便大吵大鬧:「你們要再生個弟弟妹妹,我也不想活了!」之前,她就讀小學四年級時,亦因父母擬生第二胎而離家出走,迫使父母擱置有關計劃。專家指,張潔已習慣了一個人獨佔父母給她的愛,因此擔心弟妹出生會讓她失去父母的愛。 《重慶晚報》

翡翠宮

畀面勳章

生個咁既女,真係唔知講乜好~~~

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

伯爵府

好媽媽勳章

咁...佢死左未?

我唔係黑心,而係網上有太多野根本唔係真係,只係個作者想像出來,發洩不滿情緒。

兩個子女相差14歲,個家姐再過幾年都可以做人媽媽,唔好玩啦。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

父母縱壞,有責任

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

而家0的細路仔, 佔有心太強~
小小唔順意就想死~~

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

女孩死了嗎?????
唉....................

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

大陸不是一孩政策?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有錢咪可以生law

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

因為個女咁,所以咪要生多個囉,死左仲有士啤.
十四歲正值反叛期,做父母應該好好咁同個女溝通,用死黎要脅父母,父母一定順佢意,造成惡性循環,俾個女食住上囉,次次用呢條橋
死又有咩用啫?好呀,死左我生多幾個都得呀
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

畀面勳章

其實好多小朋友當慣左1個人佔有爸爸媽媽, 都會因為突然有細佬妹而唔開心!! 而小朋友年紀越大就越接受唔到!! 我見我朋友的女兒10歲時父母再生多個弟弟, 她好唔開心, 因為覺得父母將大部份時間俾左弟弟, 唔理佢!! 我唔敢話所有小朋友都係咁, 但我個人覺得如果要生多過1個, 唔好隔太多年!!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

為O左咁就要C...真係寵壞透了....
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

珍珠宮

有個咁個女,真係無話可說...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 amythepooh 於 09-12-11 10:33 發表
真係估唔到仲會見到咁的新聞!!

獨女遺書抗議多增弟妹
「一個人的冬天裏,我只有孤獨與痛苦。死了算了,反正對於他們來說,我就是多餘的……」一名只有14歲的女孩(圖)在網上留下一封遺書,全因她聽說父母要生第二個孩子,於是以 ...
好想知, 佢死左未

首頁

尾頁

跳至