母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問可唔可以將兩次泵既奶(相隔3個鐘)放O係室溫儲埋先做冰奶? 因為我見大家話唔可以將雪奶變冰奶, 咁我餵完奶泵清可能得一兩安, 無理由一安用一個奶袋架

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

第一個方法係咪OK架? 我見D人話唔可以將雪奶變冰奶.
第二個方法如果用奶袋好難倒黎倒去.

原帖由 anaBB 於 09-12-11 10:54 發表
我會放雪櫃, 等2支相同溫度再倒埋一齊做冰奶.
又或者冰左一個先, 第2個放雪櫃, 凍左再倒埋冰奶果度, 不過雪奶一定要少過冰奶, 驚d雪奶溶左d冰奶.

大宅

Extracted from母乳協會既advice:
1. 室溫可放6-8小時,當然最理想係泵完立即放入雪櫃
2. 預計48小時內飲用既,做雪奶,只要同一溫度,就可以混合。
3. 預計48小時內唔飲既,如果夠一餐份量,立即放入冰格做冰奶,如果要合樽,先雪咗佢,不過要係10小時入放入冰格做冰奶。
4. 雪奶立即混合冰奶亦可,不過雪奶既份量要少,因為驚溫度不一會令冰奶溶化。

我曾經用過方法4,不過後尾覺得都係要take risk,從此冇再用。

大宅

從來未聽過雪奶唔可以做冰奶,我去過母乳協會既網站(香港及台灣)及一些育嬰網站都話可以。

合樽梗係唔係用奶袋,先用樽儲,夠一餐份量先入袋。

原帖由 katieyam 於 09-12-11 10:59 發表
第一個方法係咪OK架? 我見D人話唔可以將雪奶變冰奶.
第二個方法如果用奶袋好難倒黎倒去.

大宅

我SEARCH之前BK的POST, 有人話要做冰奶就要即冰, 唔可以雪完再冰喎.......原來10小時內都得, 咁可以儲2-3餐先冰.

大宅

俾你多啲信心:

http://www.breastfeeding.org.hk/faq#15n54

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊