論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企成日都無鉛筆,見到工人收起了2枝鉛筆,我同佢埋用完要收好,不要收起鉛筆.佢話不是佢收起,係我小朋友叫佢掉那些鉛筆,所以佢收起,我認為無可能,因為鉛筆還很長.佢死口話是.我沒有追究,只是叫佢以後不要再收起屋企的筆.佢竟然立刻入房,開燈,叫在床上睡覺的小朋友救証佢無講大話,佢係咪有問題?

佢成日做錯事,我媽話佢成日掛住老公同埋小朋友,所以無心機做工.佢話我媽屆佢,叫我媽以後唔可以咁講.我媽嬲到死.

仲有佢一唔開心就哭.做錯事唔話得.
工人係腦係咪有問題?我覺得個腦似10歲小朋友.但係佢33歲啦.

大宅

畀面勳章

好正常,收起文具留返比自己的囝囝

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

所以我盡量吾會請d 有小朋友的工人
好多時, d 衫呀, 玩具, 文具, 會無啦啦吾見, 佢地亦妒忌你個小朋友有母愛

尤其佢小朋友同你屋企既小朋友歲數差吾多, 我更加會考慮清楚

大宅

我兩個女d Thomas火車, 最近都唔見哂啦. 問佢咪又係話咩都唔知. 甘大架火車, 又成5架甘多都可以一次過消失哂. 你話我興唔興丫. 我屋企仲有好毛公仔, 唔知幾時又會唔見. 件賤婢好快返歸, 我驚佢偷得就偷 .

男爵府

問題不是佢偷野,而係佢點解會叫我仔起床理論,同埋叫婆婆唔可以屆佢.

珍珠宮

樓主小心呢個工人精神有問題, 太緊張或者思覺失調. 留意吓佢仲係咁, 快d換人.

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-12-11 10:34 發表
樓主小心呢個工人精神有問題, 太緊張或者思覺失調. 留意吓佢仲係咁, 快d換人.

哈, 你講工人有精神問題, 我都覺我而家件賤婢都有. 佢黎冇幾耐我老公都覺得佢怪怪地. 總之一行近佢佢就成個彈起. 佢o係toilet, 你經過走廊佢又會好大反應. 特別佢係廚房時, 佢一發覺你行近佢工作範圍就會大大力閂d櫃門, 特登how碗how碟. 總之話你知佢唔like你行近佢. 仲有佢好有報復心態. 我發覺屋企最近木地板多左好多刮花既"肯". 我懷疑佢每次我話完佢都搵我地板黎出氣. 前兩日我質問佢係咪佢特登刮花. 我直頭話佢係想完約定唔完約. 我同佢講唔完約同埋冇reference好難搵新僱主. 呢個賤婢仲要供兩個仔讀大學. 所以佢好緊張份約. 我叫佢好好地做, 要對我屋企一切都好我會比reference letter過佢. 其實我係呃住佢, 到佢last day我會話唔記得左, 叫佢搵到新僱主後call我, 等我贈佢兩句 .

珍珠宮

原帖由 BBTWIN 於 09-12-11 10:53 發表

哈, 你講工人有精神問題, 我都覺我而家件賤婢都有. 佢黎冇幾耐我老公都覺得佢怪怪地. 總之一行近佢佢就成個彈起. 佢o係toilet, 你經過走廊佢又會好大反應. 特別佢係廚房時, 佢一發覺你行近佢工作範圍就會大大力閂d ...

佢都好神經質吓喎, 仲有幾耐至完約? 小心d.

大宅

原帖由 KiuShaBB 於 09-12-11 11:15 發表

佢都好神經質吓喎, 仲有幾耐至完約? 小心d.

哈哈!好快啦 .開心死我. 我而得佢即刻走. 呢排咪不停收料要點做羅. agent話可提早28日完約, 我會要呢件衰野1月23日走. 佢自己都要時間搵工, 佢應該冇問題. 佢話佢仲要o係香港做多4年. 佢一走我會上黎bad list佢, 希望唔會有下一個受害者啦.

男爵府

of course this is a problem la ! your son already slept and she woke him up for such small matters??? you can tell how much "love" she has on your son...

actually, the maid probably doesn't like we blame everything on her (but actually most are her faults).... I will try to give her the message... no matter it's her fault or not.. I hired her to look after my kids... it's her responsibilities to take care of the things lor.. no need to argue whose fault..

my maid also would blame on my 3-year son on giving paper to my 1-year daughter... so, i told her if my 3-year son can look after my daughter, I won't need to hire you...

原帖由 heiB 於 09-12-11 10:31 發表
問題不是佢偷野,而係佢點解會叫我仔起床理論,同埋叫婆婆唔可以屆佢.

別墅

精緻種植勳章

原帖由 heiB 於 09-12-11 09:53 發表
屋企成日都無鉛筆,見到工人收起了2枝鉛筆,我同佢埋用完要收好,不要收起鉛筆.佢話不是佢收起,係我小朋友叫佢掉那些鉛筆,所以佢收起,我認為無可能,因為鉛筆還很長.佢死口話是.我沒有追究,只是叫佢以後不要再收起屋企的 ...

佢收起...係咪即係佢據為己有當已經係屬於佢

首頁

尾頁

跳至