論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

繼續用佢 or 炒佢, 換個新工人 ?? pls advise

我地2公婆番工, 囡囡2歲多, 現讀Npm class, 工人在囡囡6個月大時到港, 一直至今, 係我地屋企工作約年半時間, so far ok, 但最大問題是她十分需要講電話。

工人一到我家, 我已表明, 佢可以有電話, 但一定要在晚上完成工作, 我個囡訓左, 佢可以在廚房傾, 但發現了佢第一個電話, 收左, 之後, 有第2, 收埋,
再發現第3 &佢晚上訓在床上傾傾傾, send sms (工人同囡一間房)……..這是我最不能忍受的。 當發現第3個電話時, 我帶工人到 agent 處簽 warning letter, 如再發現第4個電話, 我便 terminated 佢。 結果, 1個月後, 我再發現第4個電話在她的 pillow , 我冇出聲, 我地找 agent 預備換新工人。在發現佢有4個電話過程中, 每次工人都 promise 唔會再有新電話, say sorry & cry, 叫我地俾機會佢, 但每次都繼續, 次次講大話, 在我&c6心中, 己是一個大話精。

interview 了新工人, 現在要決定了。 我有擔心了, so far 工人對我個囡 ok, 我個囡都鍾意佢, 佢地溝通冇問題, 工人清潔屋企一般ok, 時間表內要佢做的家務都有做, 當然唔會自動自覺找工作做, 我覺得算了, 請工人原因係照顧囡囡, 所以, 其他家務, 煮飯等, 我地唔算要求高, 佢有做, 我地已 ok. 工人係印印, 但英文ok, 可以用英文溝通, black face, 年齡 25,26, single, 有男朋友在印尼, 故晚上成日同 bf send sms..

現在囡囡讀Npm class, 囡早上9:30am 起床, 11:00am 食飯, 12:15出門口坐校車番學, 5:30pm 校車到, 6:30pm食晚飯, 7:00pm左右我地番到屋企, 工人開始煮飯, 10:00pm 工人陪囡訓。

現工人在 20109contract , 正是囡囡轉新學校 k1的日子, 故如果決定轉工人, 就在現在決定換新人, 唔想到出年9月時, 個囡要適應新學校及新工人, e+決家留舊工人, 即出年9月都同佢 renew contract.

我同c6都係 50%fire , 但如果留佢, 怎樣處理她傾電話 及在房 send sms 問題???
新工人來港, 是否都係有此問題, 我見個個工人都不等講電話, 是否我們要妥協, 讓工人在房內講電話 ??? 請俾意見 !!

大宅

原帖由 babychin 於 09-12-11 11:26 發表
繼續用佢 or 炒佢, 換個新工人 ?? pls advise

我地2公婆番工, 囡囡2歲多, 現讀N班pm class, 工人在囡囡6個月大時到港, 一直至今, 係我地屋企工作約年半時間, so far ok, 但最大問題是她十分需要講電話。

工人一 ...

睇你可唔可以接受一個大話精. 我係你我會炒個工人, 因為電話可能只係佢其中一個大話咋. 不過如果你 day 1 開始已經比佢 working days 有電話用, 無 keep 起佢既, 而你比佢既工作佢又可以完成... 你又話佢對你個女 okay, 咁你就諗下會唔會 keep 佢啦, 始終個工人請返來都係要來照顧小朋友...

我自己就 day 1 開始已經要 keep 起工人既 mobile, 因為0係街見得太多工人掛住講電話而忽略左個小朋友既安全, 我自問呢一刻都未可以接受到工人 working days 有電話0係身.... 所以我一定要請 overseas 既 maid....

大宅

我係你唔會要佢,講得大話呢個人誠信好有問題,叫我點放心教個小朋友俾佢?

下次請新工人唔好聲明可以用電話,只可以話唔可以用電話。

我工人好自律,當初我話工作時間唔可以傾電話,佢話lonely,我堅決no佢,佢從來無在我視線範圍內俾我見佢拎電話出黎,在cam 內都未見過,因為平時我在家都唔傾電話,有電話都係1分鐘內傾完,同埋可能我唔出聲個樣悪,所以佢可能唔敢。

複式洋房

原帖由 babychin 於 09-12-11 11:26 發表

我地2公婆番工, 囡囡2歲多, 現讀N班pm class, 工人在囡囡6個月大時到港, 一直至今, 係我地屋企工作約年半時間, so far ok, 但最大問題是她十分需要講電話。

工人一 ...

其實再轉新工人, 都未必一定ok, 都係博一博,
我見你講呢個都ok, 只係成日講電話, 其實你主要
都係想搵個好既, 真係有愛心及最緊要既係錫你個囡,
有時有d野好難十全十美, 對我來講, 只要佢係錫我個小朋友, 我其他野都可以隻眼開隻閉(當然大件事, 如偷野,借財
仔一定no. 即炒),

大宅

我就係知道轉新工人, 都未必一定ok, 都係博一博, 故現在真係唔知點做。

我的媽, 家姐就話 keep 佢, 最緊要既係緊張我個囡, 當找個工人來做粗重野, but 我老公就有擔心佢誠信問題, 大話精一個, 驚佢連個囡的情況都講大話, e.g. 冇食到飯, 佢都死話有.

原帖由 samangellee 於 09-12-11 12:40 發表

其實再轉新工人, 都未必一定ok, 都係博一博,
我見你講呢個都ok, 只係成日講電話, 其實你主要
都係想搵個好既, 真係有愛心及最緊要既係錫你個囡,
有時有d野好難十全十美, 對我來講, 只要佢係錫我個小朋友, 我其他 ...

大宅

其實每次發現佢有電話, 我地都收起, 共收起3個在我地房內的 drawer, 但佢又買新的, lee家果第4個, 我地未出聲, so far 每朝早上 10-12時, 我在 cam 未見過, 佢在我個囡面前打過電話 (佢在廚房or toilet 打就唔知).

下午, 我個囡番左學, 我唔理佢, 亦沒有睇 cam. 晚上, 我地番到屋企, of course 冇見過佢打, 一直佢以為我地唔知佢有第4個.

複式洋房

原帖由 babychin 於 09-12-11 13:19 發表
我就係知道轉新工人, 都未必一定ok, 都係博一博, 故現在真係唔知點做。

我的媽, 家姐就話 keep 佢, 最緊要既係緊張我個囡, 當找個工人來做粗重野, but 我老公就有擔心佢誠信問題, 大話精一個, 驚佢連個囡的情況都 ...

其實講大話, 我諗每個人都有講過, 只係嚴重定輕微,
但你再問一問自己, 佢對你個囡好唔好好先 ??? 有冇
其他問題你係接受唔到架 ????

首頁

尾頁

跳至