母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b全人奶(就快6.5m),5.5m開始試食粥水(當小食),6m正式在正餐食杰粥(冇水揸得出不過好綿)+蔬菜蓉,每日可以食到一碗菜蓉粥(combi碗)。開始引進回體食物以來便便的質地(黃色水泥狀)及次數(3-4次一日)都沒有改變,前天及昨天開始試薯仔,昨天早上亦食了小半個蘋果蓉,由昨天早上便了一次(很少份量),到今日都沒有便便,期間有數次屁屁,請問有沒有問題?是否便秘?阿b喝水不多(用羹餵只可餵15羹-bb匙羹),昨日開始飲奶量亦降了,返工時用樽餵的2餐由7-8安降至5安,晚上埋身食如常次數,不過唔知份量。

工人說可能是因為食蘋果的問題,我懷疑是薯仔,因為蘋果蓉之前試過,都沒有此問題?請問需要看醫生嗎?

想請問正常引入固體食物後全人奶b的便便質地及次數應該是怎樣的呢?請賜教,謝謝~

水晶宮

質地就會偏向似我地個D, 即是會變得硬D, 可以係條狀. 次數我估個個唔同, 我b 6個月前都唔係日日有poo, 所以佢現在都唔係日日有, ~2-3 日先一次, 不過次數一定少過之前, 同埋次次都大大獲。

水就要飲多D, 不過BB 都要慢慢習慣. 可以試下用學習杯啦!

有屁屁放就唔水太擔心, 睇多2日先.

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

昨天早上便了一次(很少份量) <--texture係點?
我be本來1-2日便便1次,而家就2-3日,但1日可能幾次小小....佢最初引進固體食物後的便便texture都無大轉變,係突然有1日唔同左架~會變左1粒粒,但唔實既.我be初初完全唔飲水架,又無樹喎~
不過我媽都話蘋果會無便便

大宅

學習杯唔係好肯用,已經由鴨咀轉成奶咀,都係拎住黎玩既多~

原帖由 jenniecatcat 於 09-12-11 10:33 發表
質地就會偏向似我地個D, 即是會變得硬D, 可以係條狀. 次數我估個個唔同, 我b 6個月前都唔係日日有poo, 所以佢現在都唔係日日有, ~2-3 日先一次, 不過次數一定少過之前, 同埋次次都大大獲。

水就要飲多D, 不過BB 都 ...

大宅

昨天早上便了一次(很少份量)>>>texture同平時一樣,黃色一灘泥狀。

原帖由 hellomiffy 於 09-12-11 10:48 發表
昨天早上便了一次(很少份量)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 kristinecheng 於 09-12-11 11:27 發表
昨天早上便了一次(很少份量)>>>texture同平時一樣,黃色一灘泥狀。

咁應該唔怕....再觀察吓...聽人講話按吓個肚如果唔實就唔怕~
我be都唔用學習杯,都係用匙餵水 諗住遲d比飲管杯佢試....

大宅

好媽媽勳章

你食嘅萍果&薯仔都冇問題.全人奶b冇有怕bor!!
轉食物bb嘅腸胃都需要時間適應架嘛.
最驚係食物敏感... 再適應多幾日先喇...

子爵府

食apple係會有少少結宮架,唔好一次食太多,我大女果時都係架,食得多apple第日就無便,亞仔6個月大,有次2日都食apple要2日先有便便,因為apple fibre多,佢食開人奶易消化,無渣,所以一食apple就無咁快有便,唔駛擔心
未經本人許可, 不得轉載

水晶宮

我記得囝囝第一次食固體後既便便,係由糊狀變為花生醬。

飲水同用學習杯一樣,要練習啊,俾d時間佢啦。我初頭俾鴨咀杯亞b佢都係咬多,都唔係飲既。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

It takes time to have the popo back to a normal level after introducing solid food. My baby didn't popo everyday for the first 1-2 months after introducing solid food. Now, he is okay.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊