論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說條賤bun 話佢死左老公要拎假番菲一去無回頭之後, 家陣收到2間收數公司既信, 一間係大x, 另一間乜都無寫, 無公司logo咩資料都無, 只係叫條賤bun聯絡佢地, 但係我無乃理fax 信letter of termination 比佢地了左件事架麻, 有哂我資料, 我又唔知咩公司, 各位姐妹...應該點做呢

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-12-11 10:26 發表
聯絡佢地的方法係乜? 有電話號碼, 定係得地址, OR FAX?

如果唔想俾正式文件佢住, 你咪同佢講OR寫幾隻字, 話炒左個賤賓囉, 順便叫佢如果要正式文件, 就叫佢用正式公司LETTER HEAD再發信俾你囉....... ...

佢得手機咋, 講多少少background 先, 其實間野打過黎我屋企, 我hb 接電話既, 條財仔 (大6口音) 搵條賤bun, 我hb 話條賤人已走佬, 唔會再番黎, 咁間公司話你fax 番封信termination ltr 黎啦, 我hb 話我又唔知你咩公司, 又唔知你乜水, 我做咩要fax 封信比你呀, 你寄封收數信黎先講啦, 咁信就收到, 但係咩資料都無...

男爵府

就算termination lrtter 係俾 imm, 你只需寫上工人全名, id # 同僱傭合約號碼, 講明工人幾時已被炒, 如果你想, 可以寫上工人有幾差(簡單寫即可), 最後署名. 封侶都只係得你個名. 用呢封信fax 俾財仔, 就唔驚個人資料俾佢地知道.

男爵府

財仔係要immigration 出個封信呀.有我全名及地址...不過我諗我會搵黑筆油左我個全名, 但係我hb 叫我唔好咁快fax, 等d 財仔send 下信黎, 我地儲下信先, 一陣條賤人玩野, 我地都有野渣手...

事關條賤人係菲個邊既agent 投訴我無出1個月糧比佢...條賤人都有機會會玩野, 事關個邊有工會幫佢地搞都唔出奇...

男爵府

佢無權咁要求. 係工人借錢又唔係係借錢, 有物理由要你解釋. warn佢, 唔信又騷擾你, 就報警. 不過你可以遮住的個人資料先fax俾佢.

珍珠宮

我都收過大象財務同agent嘅財務公司催款信. 我一收到就fax入境處confirm我炒咗工人嘅信俾佢地, 之後再無任何麻煩.

等佢地再進一步騷擾我, 或者淋我紅油, 又要報警, 我覺得仲煩.

男爵府

原帖由 KiuShaBB 於 09-12-11 11:59 發表
我都收過大象財務同agent嘅財務公司催款信. 我一收到就fax入境處confirm我炒咗工人嘅信俾佢地, 之後再無任何麻煩.

等佢地再進一步騷擾我, 或者淋我紅油, 又要報警, 我覺得仲煩. ...

但係我而家係收到不知名既信, 咩都無, 無logo, 無公司名, 無地址, 只係用一張A4 紙print 出黎, 得個手機既聯絡...雖然入境處封信唔係咩貴重野, 都係都唔想貿貿然咁比封信人地...

男爵府

原帖由 3509 於 09-12-11 11:40 發表
佢無權咁要求. 係工人借錢又唔係係借錢, 有物理由要你解釋. warn佢, 唔信又騷擾你, 就報警. 不過你可以遮住的個人資料先fax俾佢.

或者我都會聯絡下條收數佬, 我想比條賤人既菲地址同number 佢, 叫佢去追....哈...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-12-11 12:28 發表

你有冇去報警告個工人失踪, 同埋去勞資CLAIM番佢一個月代通知金???

家陣係佢一去不返, 你要做足野, 同埋開FILE CLAIM番佢一個月, 而唔係坐響度等佢玩野 (佢有權7年內任何時間返黎hk去勞資claim你, 但佢個人唔響hk ...

佢咪11月4日走既, 我應該11月5日出10月既糧比佢, 咁佢走左就梗係無比啦, 我又無咁笨比左佢先, 即係同佢打個和, 咁仲要唔要去勞資個樹claim 佢呀? 個次序係咪要報左警先去勞資呢...因為事實佢係飛左無番, 算唔算失縱,因為唔係香港境內發生, 警察受唔受理呢...

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至