自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

呢行想升職就一定要有專業資格
我都有朋友做
但由一個security做起都幾辛苦

公爵府

hashtag影視迷勳章

保安唔係淨係指樓下看更, 仲有好多有前途嘅職位. 例如:保安部经理.

男爵府

畀面勳章

正當職業...有咩問題我個女細細個嗰時夠話要做清道伕同麥當勞la

大宅

行行出狀元,最緊要係做個好人,唔好作奸犯科啫~何況仔大左,有佢自己O既想法,邊擔心得咁多?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無問題, 最緊要佢知以後條路點行, 做咩工都好, 原地踏步就叫失敗
如果做過保安, 覺得辛苦又搵得唔多, 更加知道咩叫"書到用時方恨少", 18歲姐, 再努力啦
原帖由 joannecho78 於 09-12-11 01:13 PM 發表
我朋友個仔今年十八歲,早排佢同我FD 講想做保安,我朋友就好擔心,覺得無前途咁~~~

但我覺得無問題AR~~
其實都係一個專業來的~~
咁啱有線播緊呢個節目

http://ent.i-cable.com/cen/program_moneybuffet/index.php

原來 ...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係讀完大學出黎後,依然係話想做保安
我冇野講..自己呢埋傷心完後默默支持...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個行業都有佢既專業,只要認真做,一樣可以做得出色~

男爵府

畀面勳章

要佢個仔攬清楚,去上堂考證書先,如果捱到,都幾好;如果捱唔到,咁可以趁機教仔,搵份工前都要搞清楚做D咩,自己係唔係真係做到先算....

大宅

行行出狀元, 做保安都可以做阿頭, 保安主任, 保安經理, 俾心機充實自己, 唔好原地踏步, 都有出頭天架!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

行行出狀元, 保安有一定嘅危險性, 但發展前景一樣可以做到分區經理或更加管理層次!

男爵府

你朋友應該同佢個仔坐低傾下,問下個仔點解會想做保安,同咩類型既保安,因為保安都有好多唔同既種類,慢慢了解下先,唔好過份主觀,聽下個仔講咩先啦............

水晶宮

我仔話想揸的士...因為巨中意跑車...巨話揸的士人地會比錢巨...儲到錢就可以買跑車...
我話"仔仔你用勞動換取報酬既諗法系0岩既...不過自己揸的士好難儲到錢買跑車...你可以做其它工溫多D錢...然後買幾架的士讓人幫你揸...可能會快D買到跑車..."
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 monchan 於 09-12-11 13:24 發表
正當職業...有咩問題我個女細細個嗰時夠話要做清道伕同麥當勞la

想當年我姨甥仔同佢媽咪講, 第時大個想做工人姐姐, 因為可以日日留响屋企!!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

, 又真係俾佢諗到.

原帖由 Flo0602 於 09-12-11 14:01 發表

想當年我姨甥仔同佢媽咪講, 第時大個想做工人姐姐, 因為可以日日留响屋企!!

侯爵府

好媽媽勳章

我仔3歲時既志願都係做保安, 佢既原因係: 影樓影相時做過警察, 所以想試下做類同既保安

你朋友個仔讀幾多書? 現在做保安要有牌, 唔想12碼就要識英文, 去高級d既地方做, 不過人工都係$8k左右做起.

如果小朋友想既, 咪即管比佢去試囉~

18歲, 仲有時間試既

侯爵府

好媽媽勳章

btw, 其實個試都幾求其, 唔係d亞叔點pass到啊~
原帖由 joannecho78 於 09-12-11 13:13 發表
http://ent.i-cable.com/cen/program_moneybuffet/index.php

原來 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我估樓主朋友嘅仔未必真係想做保安, 會唔會其實係想做而家新式屋苑果d服務員呢?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

做咩都無謂啦

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 joannecho78 於 09-12-11 13:13 發表
我朋友個仔今年十八歲,早排佢同我FD 講想做保安,我朋友就好擔心,覺得無前途咁~~~

但我覺得無問題AR~~
其實都係一個專業來的~~
咁啱有線播緊呢個節目

原來 ...

如果佢無乜學歷, 其實做保安都係一條出路, 仲咁後生, 如果肯進修吓, 保安呢行都可以有得發展, 一係叫佢操FIT D考警察, 都同保安差唔多啫

我有個朋友讀到中五, 成績都唔差, 走去做戲院帶位都係咁啦, 仲要覺得帶位好有技巧TIM , 而家D小朋友真係唔知佢哋諗乜mouth:

首頁

尾頁

跳至