論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人新請了個菲傭, 首3個月冇得放勞工假期, 咁佢有冇得放星期日?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

工人每工作6日就享有1日休息日....

而勞工假係法定假日, 唔放係犯法嫁, 只係頭3個月可以扣佢人工....

大宅

原帖由 2heiBBmama 於 09-12-11 08:14 發表
工人每工作6日就享有1日休息日....

而勞工假係法定假日, 唔放係犯法嫁, 只係頭3個月可以扣佢人工....

2heiBBmama,
咁頭3個月既勞工假, 係唔係即係佢如果想出去玩, 代假就係要扣人工, 唔係就無假放呀? 咁又如果佢頭3個月既勞工假唔放, 咁3個月之後使唔使補返頭 3個月佢無放既勞工假比佢架? 我都好 confused.... 之前既工人全部都有比佢地放, 唔係就3個月之後就補返假比佢地, 覺得自己好 stupid... 謝謝....~

大宅

我都想知呀,因我嚟緊菲姐1月中到,啱啱踏咗幾日新年既勞工假,咁我比唔比佢放呢?放咗又需否扣佢人工呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

頭3個月勞工假要放, 但冇薪...唔放正日都要係60日內補返假比佢...
休息日係每week一日, 唔放就要補錢

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-12-11 11:19 發表
休息日 = 一上工就一定要放, 你唔可以扣佢錢
勞工假 = 一下工就一定要放, 頭3個月既勞工假你可以扣返佢錢. 但勞工假就一定要放比佢, 唔可以買假, 你可以選擇唔放正日, 勞工假前後60天內補比佢都ok ...

咁如果佢話唔想比我地扣 $$ 去放假呢? 咁點算呀? 係唔係即係要 3 個月之後補返頭 3 個月既勞工假比佢呀? 重係唔係好明 tim.... sorry!

伯爵府

我之前都因為呢個問題問過勞工署,不過而家唔記得左佢地點答,你打去問啦,好快有人接架!

複式洋房

係所有工人(唔指係bunbun)
頭3個月放之勞工假係冇薪, 唔係唔晒放, 你可以要求佢
唔好放當然用其他日子代替都ok, 唔放係不合法架 !!!!!
另每工作6天就可享有一天有薪假期, 不過唔一定放星期日, 任何星期都可以 (只要雙方協議好便可)

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-12-11 13:32 發表
咩唔想比我地扣錢呀, 同佢講, 政府勞工例寫明既
佢唔可以唔放勞工假, 唔放= 僱主犯法. 扣唔扣錢就僱主話事, 僱主可以唔扣佢錢, 但勞工例亦列明僱主可以扣, 因為頭3個月既勞工假係冇薪假期 ...

我咁問係因為做 phone interview 既時候, 個工人話佢放假想留返0係屋企, 因為佢 hk 無朋友無親戚... 其實我地預左佢係咁講唧, 一段時間之後都係會出街既, 不過佢來無耐就會有 christmas 假一日/或東至假一日, 我估佢可能話唔想出街....

如果聽你咁講, 咁即係一定要佢出去放假啦然後扣返佢一工... 我唔會再 so 比工人, 唔想將來覺得自己 stupid 左... 特別係我只係識左佢得個幾星期....完全無感情可言.

不過佢要留番0係屋企我會比佢, 唔使佢做同有 mere 食/玩都會預埋佢, 希望佢咁會開心 d.... 其實我聖誕禮物都預左佢啦... 希望佢唔會來左幾日就攪倒我'興'晒唔想送比佢...

禁止訪問

大宅

原帖由 貓姐 於 09-12-11 14:41 發表
放假唔=要出街
我家姐姐放假係唔去街既, stay係屋企, 佢會睇書, 執自己野.
總知我就唔會叫佢做野, 但我家姐姐都好醒既, 我煮飯會預埋佢, 佢食完會搶住洗碗.
...

明白晒.... 我有個 fnd 佢個印姐都係放假留0係屋企既. 我個 fnd 話佢個工人真係一 d 嘢都唔會做, 咁我個 fnd 又唔忍心唔比嘢佢食, 佢工人食完唔會幫手執嘢 (而家唔知重係咪咁?), 所以我個 fnd 都有唔開心架...其實食唔使用好多 $$, 你好我好其實就已經可以. 講真佢放假我都想放假, 無工人0係屋企真係好 free, 比佢留0係屋企係人情, 比埋嘢佢食其實真係要幫下手洗執番 d 嘢....唔知點解佢地會做得出食完就行開...

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 cincin_ko 於 09-12-12 00:48 發表
我都係有新工人上工, 叠晒xmas, new year 同chinese new year, 但個agent 老點我同我同工人講, 頭三個月冇labor holiday, 即係叫佢唔好放假, 但不用另外補錢比佢或扣錢.....
我都唔知點呀..
因為我剛生完, 又真係幾 ...

竟然你都知係 agent 老點, 仲點會唔知點呀.

假一定要佢放 (拔佢可以留在家中), 人工照扣.

首頁

尾頁

跳至