嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問初生bb要買預先幾多包NB尿片? 我見一般係俾under5kg bb用, 而S碼就3kg to 8kg。 如果阿b出世已有7lbs, 可以直接用S碼嗎? Thanks!!!

男爵府

唔一定nb 要着nb 片的
size 啱就ok
不過nb 片就柔軟d就真
你咪買4包 nb 囉
一定用得晒

別墅

既然周圍都有得賣,如果not enough 米叫老公去買 

男爵府

如果bb吸收,nb好快吾岩。bb體形吾同,有時要睇pat pat size,吾好買咁多nb,買定d s,check下分別,你就有概念。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實果啲磅數系俾你作參考,唔一定按果啲數字去著片,我兩個小朋友出世都7磅幾,我本身備有8包,但都可以用超過10包nb,細佬仲用咗13包添,所以你可以買定幾包作儲備,唔够再叫家人買
若果你用既碼數過大,好易會漏尿漏臭臭架
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我兩個女出世八磅半,用咗幾條贈品nb片,無買過

你驚用唔哂唔好買多,反正周圍都有得賣,如需要到時叫家人買吧

祝bb同你都健康!
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

好媽媽勳章

多謝大家分享~~ 我買o左兩包NB Pampers only.... 可能可以買定多兩包!! 不過, 你地會唔會買定唔同牌子, 以防bb對你買嗰隻尿片敏感?

大宅

好似huggies會有SAMPLE架麻, 我會買多2款唔同牌子, 睇下邊隻漏少d, 邊隻軟熟d, 邊隻平d

別墅

原帖由 dj.hkhk 於 09-12-11 15:30 發表
我兩個女出世八磅半,用咗幾條贈品nb片,無買過

你驚用唔哂唔好買多,反正周圍都有得賣,如需要到時叫家人買吧

祝bb同你都健康!

死火, 我買定5包!

大宅

我BB出世7磅 而家差不多一個月 仲用緊NB 到而家反而唔係擔心 唔岩SIZE 係擔心NB UP水力唔夠強就真

原帖由 happylily 於 09-12-11 14:31 發表
請問初生bb要買預先幾多包NB尿片? 我見一般係俾under5kg bb用, 而S碼就3kg to 8kg。 如果阿b出世已有7lbs, 可以直接用S碼嗎? Thanks!!!

別墅

回覆 9# happylily 的文章

我阿B出世都係7磅,現在已經7weeks大,重用緊NB尿片,不過,我都唔會買太多,怕唔合size。但Pampers而家做緊優惠,係藥房買Pampers NB,讓職員剪下包裝袋的尿片數目的招紙(好似一定要即時剪下),就可以即減$15@包,都好抵用(我係屯門的藥房買的)。個職員重話中碼都做緊呢個優惠,但其他size就冇,你可以去藥房問下。

大宅

我個女出世時6磅3安士,本來買左6包Pampers 既NB, 不過bb唔算大粒,最後要買片身比較細既 Huggies NB, 佢一日8條片, 一共用左4包Huggies NB 先轉番去用 Pampers NB, 前前後後用左 4包Huggies NB & 6包 Pampers NB 之後先轉 Pamper S

別墅

呀囝出世都7磅幾, 我本身有6包huggies, 2包pampers, 但total都用咗10包, 你可以先用huggies(細d), 等bb大小小才用pampers, 咁樣可以比較吓邊隻好用d, 同bb會唔會敏感, 買定幾包先, 唔够再叫家人買

大宅

好媽媽勳章

咁我都係買多小小NB尿片, 兩包實唔夠!! 唔知有冇媽媽用過GOON NB片, 好唔好用? Huggies 同 GOON, 邊隻適合剛出世? 邊隻細D?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

huggies NB 一定細過 goon

goon 出名大塊 d

其實唔洗一次過買太多 NB 在家, 因為無時可以叫老公去買, 同埋有時 D 朋友來探你, 佢地又會買來給你

我仔出世 8.5lbs, 都用左5包 NB 左右啦!!!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我阿仔一共用咗15包nb...

大宅

我個女出世9.3lbs都用左8包NB喎!

大宅

我囡囡出世果陣 7lbs 幾, pat pat 算細
用左兩包 huggies nb, 4 包pampers
一個花王大包 nb

跟住就轉pampers s

男爵府

我阿b係細碼b,出世成個月都係用緊nb,已經用左十幾包,我諗佢有排都未洗用s

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係未見過 bb 一出世可以用 S碼, 所以你買1-2包 NB啦!!

因為我仔2星期大時, 用 fitti (NB/S碼), 已經覺得都有些鬆
(p.s. 我仔出世3.95kgs, 滿月 5.2kgs)

首頁

尾頁

跳至