跳至

首頁

尾頁

男爵府

我準備下星期揾陪月員面試, 請問各位有經驗人士:
1. 面試時有甚麼問題一定要問? (甚麼問題可以看得
出 那人的"真功夫"?)
2. 另外有甚麼要注意的地方?
3. 你請左1個月/ 個半月/ 2個月呀? (我都吾知請幾
耐較適合!)
thanks~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你幾時預產期呀? 我個陪月員幾好, 不過我已介紹咗個friend比佢...

我個人覺得1.5mth最好...
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆 2# BabyDim 的文章

至少個半月, 特別係開刀, 頭一個月唔可以補得太多. 如果諗住餵人奶, 請耐D都好, 等自己多D休息. 我自己請左兩個月. 身體都復原得唔錯.

最緊要係有經驗, 問佢做過幾多個job ? 最好show到D相(佢地通常會同D BB影相), 僱主信比你睇. 另外, 問佢食D咩對身體好/多D奶水, 咩野唔食得....等等.

另外, 順便PM我個陪月資料比你.

男爵府

明年5月呀!
你個配月員有咩優點架?

原帖由 piglet0529 於 09-12-11 14:45 發表
你幾時預產期呀? 我個陪月員幾好, 不過我已介紹咗個friend比佢...

我個人覺得1.5mth最好...

男爵府

相片同雇主信, 好主意, 我真係吾會諗到!
我想知如果要簽約, 咁去邊度/點樣 prepare 份合約呀??
吾該曬你~~~

原帖由 bopui0607 於 09-12-11 15:47 發表
至少個半月, 特別係開刀, 頭一個月唔可以補得太多. 如果諗住餵人奶, 請耐D都好, 等自己多D休息. 我自己請左兩個月. 身體都復原得唔錯.

最緊要係有經驗, 問佢做過幾多個job ? 最好show到D相(佢地通常會同D BB影相), ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 BabyDim 於 09-12-12 08:04 發表
明年5月呀!
你個配月員有咩優點架?

我個friend 都係5月, 介紹唔到你tim...

我個配月員同我&99夾到唔黑面, 佢湊b十幾年有經驗同我分享, 整野食ok, 唔會亂同你補, 自已識搵arm的工具做野....
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

吾緊要啦!
多謝您回答我的問題呀~~~

原帖由 piglet0529 於 09-12-12 11:39 發表

我個friend 都係5月, 介紹唔到你tim...

我個配月員同我&99夾到唔黑面, 佢湊b十幾年有經驗同我分享, 整野食ok, 唔會亂同你補, 自已識搵arm的工具做野.... ...

子爵府

回覆 3# BabyDim 的文章

你同佢約地方, 我個時係老麥簽, 合約都係得一張紙, 佢地會prepare定. 唔一定見面個日簽既, 我自己見完當日覺得OK就即刻簽, 費事煩, 又驚佢比人簽左. 我生之前幾個月叫個陪月上黎屋企睇下D廚房野/BB野齊唔齊, 唔齊可以預早買.

男爵府

呢樣野我又無諗過嘞!
唉.....
吾該曬你! 我真係似 lu lu ~~~

原帖由 bopui0607 於 09-12-12 17:37 發表
你同佢約地方, 我個時係老麥簽, 合約都係得一張紙, 佢地會prepare定. 唔一定見面個日簽既, 我自己見完當日覺得OK就即刻簽, 費事煩, 又驚佢比人簽左. 我生之前幾個月叫個陪月上黎屋企睇下D廚房野/BB野齊唔齊, 唔齊可 ...

洋房

Try 母嬰康逸社, there's a request form on the website.
<women.labouraid.org/a1.php>

My puiyuet was found from there, she was very caring, taught me how to breastfeed, and knows how to handle bb well. She gave me advise on how to save $ too, haha... She also helped to teach my maid to cook and handle bb.

Agent would allocate a puiyuet for you, and we talk on the phone first, then she came to my home for interview. She had the contract prepared, and if you are ok, can sign on the spot, very convenient.

During the interview, i just told her that it was my first baby, i know nothing, and asked her what she can do for me in that one month, and she told me many many things, made me feel that she was knowledgeable! I end up hiring her for 1.5 months.

男爵府

thank you for your detail information ~~~

原帖由 SpaghettiMama 於 09-12-19 17:47 發表
Try 母嬰康逸社, there's a request form on the website.

My puiyuet was found from there, she was very caring, taught me how to breastfeed, and knows how to handle bb well. She gave me advise on how ...

首頁

尾頁

跳至