懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我準備下星期揾陪月員面試, 請問各位有經驗人士:
1. 面試時有甚麼問題一定要問? (甚麼問題可以看得
出 那人的"真功夫"?)
2. 另外有甚麼要注意的地方?
3. 你請左1個月/ 個半月/ 2個月呀? (我都吾知請幾
耐較適合!)
thanks~~~

複式洋房

1. 我都無咩經驗, 我請陪月時, 就問左以下問題:
問下佢生完之後, 最初要食d 咩飲d咩, 隔幾耐先可以開始補, 每樣都問下佢食/飲呢d野嘅原因, 對身體有d 咩好處. 如果要煲/燉一些補品, 你有d 咩可以幫佢預先準備, 又可以問下有咩益處/功效. 開刀生同順產生的食材分別. 如果惡露未清唔補得點算... 餵人奶可以食d咩會易上奶, 有d 咩食左會回奶...你就當閒話家常咁問佢就得.
如果, 佢有真功夫, 你問佢e+你懷孕期間食d咩, 佢都應該識既.
當然, 你事前都要做d 功課, 查下或問下人要食d 咩野先正確, 以免比佢亂點.

2. 你一定要傾清楚陪月負責的工作. 如果你有工人, 免得陪月點你工人做野. e.g. 陪月每日下午四時多就走, 晚餐係陪月負責預備給媽媽, 到底佢會煮好先走 (等工人re-heat), 定還是只預備材料等工人煮...
如果你bb比預期早了或遲了出世, 陪月可否早些或遲些開始到你家工作, 或陪月可有什麼安排/配合.

3. 每個家庭需要唔同. 我家有工人, 而且今次係第二胎 (我上一胎因某些原因沒有請陪月), 我今次請陪月一個月, 每星期5天就足夠了. 如果你有工人, 但佢無咩照顧 new born bb 經驗的話, 你可以請陪月工作時間長d, 或者每星期工作日數多d...
如果你家沒有工人, 但有長輩(如婆婆, 嫲嫲)可以幫手, 陪月的時間又可以短d...真係好視乎你家庭的需要.
我知道有d家庭請陪月唔係每日都相同時數, 如陪月一星期5日, 因應該家庭的需要, 其中有2日陪月要多留2小時. 你可以問下陪月萬一你有需要, 佢可唔可以咁做, 如可以, 點計$ ?

希望幫到你啦!

原帖由 BabyDim 於 09-12-11 13:25 發表
我準備下星期揾陪月員面試, 請問各位有經驗人士:
1. 面試時有甚麼問題一定要問? (甚麼問題可以看得
出 那人的"真功夫"?)
2. 另外有甚麼要注意的地方?
3. 你請左1個月/ 個半月/ 2個月呀? (我都吾知請幾
耐 ...

男爵府

嘩! 你好 pro 呀! 多謝你花咁多時間打咁多字教我.
thank you ~~~
你的答案十分詳細!
我要 copy 曬你 D 問題黎用先得!
講開就講, 我都幾麻煩, 第一胎, 無工人, 又吾會有任何長輩幫手.
所以好鬼頭痕......
吾該曬您~~~

原帖由 kinsze_yung 於 09-12-11 14:51 發表
1. 我都無咩經驗, 我請陪月時, 就問左以下問題:
問下佢生完之後, 最初要食d 咩飲d咩, 隔幾耐先可以開始補, 每樣都問下佢食/飲呢d野嘅原因, 對身體有d 咩好處. 如果要煲/燉一些補品, 你有d 咩可以幫佢預先準備, 又可 ...

大宅

我同babydim情況一樣, 我都要mark低

首頁

尾頁

跳至