論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝在大快活見一個印傭帶住2個老人家去食早餐。個印姐細細粒衣著時髦,仲穿鼻環 我睇唔過眼係2個老人家share 一份早餐,個印就自己食一份。唔知點解見到咁既情境個心好唔舒服,覺得個2個老人家好慘

伯爵府

雖然可能係兩個老人家自己話share,但我見到呢d情況都會唔舒服!

公爵府

好媽媽勳章

冇野嘅, 有時老人家消化力唔好, 要少食多餐啫
我之前住美孚, 去大家樂食早餐, 見好多中年或者長者夫婦, 都係一pair人share一份早餐.

再者, 而家d快餐店份早餐好豐盛, 唔好話老人家, 我同我老公有時都可以share一份.

佢地只係按需消費啫, 我覺得你可能諗遠咗; 不過我欣賞你有慈悲心腸~ ^^

水晶宮

好奇怪, 如果老人家係細食或者想慳d share黎食點解唔叫工人煮早餐? 仲要出錢招呼埋佢食

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 琛媽 於 09-12-11 15:35 發表
好奇怪, 如果老人家係細食或者想慳d share黎食點解唔叫工人煮早餐? 仲要出錢招呼埋佢食

或者果日老人家鐘意出去食大家樂d早餐呢 ?? 咁樣可以出去行下順便消磨時間, 一日流流長.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

表面看其實無セ野,又無見楼主話看到两老人家吃到鞋ロ鞋面,我諗大家想太多勒。。。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 琛媽 於 09-12-11 15:35 發表

好出奇咩? 我們一家大細以前帶埋工人出去食早餐, 都係佢自己一份, 我同個仔share (細食)

我99同姑9都係架, 自己兩個share 一份, 工人自己一份

有時日日係屋企食, 間吾中都想出去食下..............

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 CrabPincers 於 09-12-11 17:24 發表

好出奇咩? 我們一家大細以前帶埋工人出去食早餐, 都係佢自己一份, 我同個仔share (細食)

我99同姑9都係架, 自己兩個share 一份, 工人自己一份

有時日日係屋企食, 間吾中都想出去食下.............. ...

嘻~ 我都係架
我逢星期六同囝囝上完堂, 都會出街食晏
通常都係點兩份, 我+工人+囝囝3份share
我覺得好alright, 又唔使夾硬食多於自己所需

民房

老人家係咁架啦... 我屋企個老人家錫工人多過自己人! 佢成日話人地離鄉背井已然好慘,唔好刻薄人咁話

首頁

尾頁

跳至