自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友係馬鐵飲嘢,比人捉左,要罸2000蚊..

點解罸2000蚊咁多...??有冇人知呢樣嘢???

update:(一場誤會, 警告信黎,應該阻嚇到佢,唔會有下次)

水晶宮

畀面勳章

吓 ~ 咁唔好彩 mouth: 不過我自已同屋企人
都唔會晌地鐵/火車入面飲野or 食野

.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好話我黑心, 我覺得抵罰架!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好貴 .

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁黑仔, 不過罰 $2000 貴左d

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

車廂內飲食其實這行為在港鐵附例中同屬違法,最高可被罰款港幣二千元 。而○六年港鐵便曾向一萬九千多名不顧及他人的乘客採取行動,發出近一萬五千個口頭勸喻和警告、四千三百封警告信和兩宗檢控,其中一宗個案正是檢控乘客在車廂內飲食。

http://www.leedeelive.com/viewthread.php?tid=36365

以06年全年先檢控兩個比例黎睇, 你朋友都算唔好彩啦, 你朋友便是全年兩個之中其中一個! 真係金多寶都有得佢中呀!

侯爵府

BK Milk勳章

原帖由 cathycheng131 於 09-12-11 15:37 發表

乘客須知不准飲食 ... 廣鐵路公司附例 , 任何人士如不遵守告示所列明的條款 , 會被檢控 , 最高罰款為 $2,000
網上SEACH到..希望幫到你..
不過有D唔明...其實基本上係人都知係唔比飲食..點解你朋友仲明知故犯??

公爵府

原帖由 cathycheng131 於 09-12-11 15:37 發表

嘩好金呀

男爵府

我之前大肚, 有次好肚餓想係火車攞個包出黎食, 一咬 ... 就俾d工作人員走埋黎stop我, 問我攞身分證, 寫左張warning letter俾我, 但係warning咋喎, 無罰錢呀 ....

大宅

嘩 ! 咁多 !
其實我覺得香港d公共交通工具通通唔比飲食係幾strict. 有時搭長途車, 都想慳番d時間用來食早餐.
不過我明白有d人真係無咩公德, 食到周圍污槽, 所以唯有set咁嘅條例, 我地唯有遵守.

男爵府

原帖由 SA豬豬 於 09-12-11 15:51 發表

乘客須知不准飲食 ... 廣鐵路公司附例 , 任何人士如不遵守告示所列明的條款 , 會被檢控 , 最高罰款為 $2,000
網上SEACH到..希望幫到你..
不過有D唔明...其實基本上係人都知係唔比飲食..點解你朋友仲明知故犯?? ...

我都唔知佢啊...而家睇睇下d資料..我諗我朋友係被警告...但佢以為係罰啊..等我call佢講下先....我就1年都唔會搭一次..
所以我唔知道而家罰得咁金...仲貴過掉垃圾

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 newcook 於 09-12-11 15:47 發表
唔好話我黑心, 我覺得抵罰架!

AGREED

我見過在東鉄有人食車仔麵、有人成份早餐咁食 (有奶茶、有發泡膠盒個D), 斯斯文文, 夠竟有無授過教育架。

離晒普

伯爵府

好似係要罰$2000架,無得話點解..因為依d係佢地既例囉...如果係港鐵裡面講粗口,佢地係有權罰你錢,無記錯好似要罰成$5000添,所以我成日都提c6唔好係裡面飲野,依家佢地有好多便衣捉人架,咁樣衰左就唔抵喇..
大b駿逸細b駿晞

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

地鐵同火車就一早知唔比食野, 仲會罰錢。

巴士我都係早果排先知唔得。

話說有次我地一行幾人, 其中一個fd買左枝mc don don雪糕, 一行出去巴士站, 都未吞得切, 見有車就NA NA 林衝左上去, 點知比個巴士佬鬧, 話: 你收埋我都當睇唔到 (大佬, 雪糕點收 ? 唔通放入褲袋咩?), 宜家仲o係我面前食, 你挑戰我呀 ?

我地 O 左咀....真係唔知原來唔可以食野...由細都大都見人在巴士食早餐....

果一刻....心諗....巴士佬唔知係咪退休POLICE黎...D 口吻咁激動嘅

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 牛精仔 於 09-12-11 16:43 發表
地鐵同火車就一早知唔比食野, 仲會罰錢。

巴士我都係早果排先知唔得

話說有次我地一行幾人, 其中一個fd買左枝mc don don雪糕, 一行出去巴士站, 都未吞得切, 見有車就NA NA 林衝左上去, 點知比個巴士佬鬧, 話: 你 ...
哈哈~唔係ma.....sorry~我忍唔住

男爵府

原來係警告信黎

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 susi1024169 於 09-12-11 17:08 發表
哈哈~唔係ma.....sorry~我忍唔住
真係唔知ar ma.....成日見人食早餐....

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

琥珀宮

原帖由 dada~0w0~ 於 09-12-11 17:46 發表
我由細到大都知..

不過都試過偷偷地

但.............早2個月, 我同fd 搭 kcr, 原本恰緊眼訓, 突然聽到有人 (司機) 用咪講, " xx 色衫果位女士, 請唔好再食麥當勞la" 我同我fd "o" 咀....當堂醒晒...

乜 ...
咁攪笑....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

update:(一場誤會, 警告信黎,應該阻嚇到佢,唔會有下次)

真係好彩只係WL, 下次唔好啦!

首頁

尾頁

跳至