自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

曾幾何時,好窮, 試過:

1. 銀行差幾蚊唔夠100蚊, ATM攞唔到錢, 叫同學過幾蚊黎湊夠100

2. 拆哂屋企D利是錢 + 數哂D大餅 + 將自己去完旅行用剩D唔同國家嘅外幣KAM平KAM賤賣比同學

3. 去到月中, 剩返廿蚊...

大家最窮時點生財呢 ? (打劫除外 )

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

勒緊肚皮 , 1日食1餐 , 行路翻工 .

子爵府

好媽媽勳章

賣報紙雜誌,汽水罐...
其實呢d都唔係長遠之計,嗱嗱聲跑多份partime,唔理咩工,總之唔使跳樓,除衫就做,先解決到眼前急

不過我諗而家d人邊會想辦法,無錢呀..公援囉!
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細個時冇錢又肚餓,
同其他同學係街市的"汁"坑渠錢買野食
次次都有收獲架, 不過唔多.

大宅

我都同意renren所講,不論什麼工,不論高級低級都要做,困境過再打算.

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我都試過銀行唔夠一百蚊.

大宅

現在的人只會去問政府取...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 kck811 於 09-12-11 17:09 發表
勒緊肚皮 , 1日食1餐 , 行路翻工 .
已經好肚餓, 仲要行路返工....諗起都慘

琥珀宮

原帖由 renren 於 09-12-11 17:09 發表
賣報紙雜誌,汽水罐...
其實呢d都唔係長遠之計,嗱嗱聲跑多份partime,唔理咩工,總之唔使跳樓,除衫就做,先解決到眼前急

不過我諗而家d人邊會想辦法,無錢呀..公援囉! ...
態度非常正確, 但今時今日, 真係唔係咁多人願意咁做, 寧願問阿公...

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我試過2餐食白麵包,食O左成個月......果時唔識生財唯有慳D 洗...
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

琥珀宮

原帖由 newchun 於 09-12-11 17:14 發表
細個時冇錢又肚餓,
同其他同學係街市的"汁"坑渠錢買野食
次次都有收獲架, 不過唔多.
以前在外國讀書 host family 成日同我講, 佢地地下好少有散子執架, 因為 money is money wor, 唔似香港人, 太細面額費事wu低身去執.....

不過, 佢地好多時都suggest 在賣煙d machine, 好多時找散子, d煙民成日都唔記得攞架 !

細個時7月14左右成街都有好多coins, 但阿媽唔比執架, 話係比鬼架wor...

琥珀宮

原帖由 Pui_Pui 於 09-12-11 17:39 發表
我試過2餐食白麵包,食O左成個月......果時唔識生財唯有慳D 洗...

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 09-12-11 17:39 發表
以前在外國讀書 host family 成日同我講, 佢地地下好少有散子執架, 因為 money is money wor, 唔似香港人, 太細面額費事wu低身去執.....

不過, 佢地好多時都suggest 在賣煙d machine, 好多時找散子, d煙民成日都唔記得攞架 !

細個時7月14左右成街都有好多coins, 但阿媽唔比執架, 話係比鬼架wor

係呀,以前成日都想去執架,不過驚鬼所以冇執....
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

細個幫亞媽做家務賺錢買0食 因為小學得5蚊0用錢 買一包細紙包飲品+包媽咪麵2塊紫菜 冇晒lu..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 Pui_Pui 於 09-12-11 17:39 發表

我都試過, 嗰時仲讀緊書, 好似係year 1, 借政府grant & loan又未批, 銀行得返$100.3, 雖然過$100可以ATM攞出嚟用, 但攞完得返三毫子, 仲邊敢攞?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個時中五出來, 想讀返書, 不過阿媽唔比, 咁搭叮叮返工, 午餐食面包, 再一星期同人地補兩份習, 成十一點幾先返屋企. 重要比一半屋企, 每日計埋車錢用唔多過十元, 捱左兩年就儲夠錢返轉頭讀書....

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好好彩從未試過窮到咁!但我系一個好慳儉既人!有份穩定既工!每個月都唔俾自己使晒份糧,萬一有咩事都可以有錢旁身!

禁止訪問

醒目開學勳章

琥珀宮

原帖由 77777 於 09-12-11 20:35 發表
個時中五出來, 想讀返書, 不過阿媽唔比, 咁搭叮叮返工, 午餐食面包, 再一星期同人地補兩份習, 成十一點幾先返屋企. 重要比一半屋企, 每日計埋車錢用唔多過十元, 捱左兩年就儲夠錢返轉頭讀書.... ...
你好厲害。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

暫時都未試過, 不過 而家都應洗則洗

首頁

尾頁

跳至