跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇 10 月 5 日出世既 BB? 大家分享下湊仔經 ^.^

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 superbabe 於 09-12-11 13:35 發表
有冇 10 月 5 日出世既 BB? 大家分享下湊仔經 ^.^

10月6日出世得唔得呀?

複式洋房

Hi 你好! 我個仔上星期去健康院磅重有 6.1kg, 身長 61cm. 每日飲 5 , 飲緊森永, 每餐 180-200ml, 飲奶時間約 7.30am ; 11:30am ; 3:30pm ; 7:30pm ; 11:30pm.

阿仔之前每次用 15-20分鐘就飲完, 但近期飲奶開始好扭計, 每次斷斷續續搞成個鐘.

請問你 BB 係仔定女阿? D 飲奶時間同份量係點阿?

男爵府

原帖由 superbabe 於 09-12-11 14:28 發表
Hi 你好! 我個仔上星期去健康院磅重有 6.1kg, 身長 61cm. 每日飲 5 餐, 飲緊森永, 每餐 180-200ml, 飲奶時間約 7.30am ; 11:30am ; 3:30pm ; 7:30pm ; 11:30pm.

阿仔之前每次用 15-20分鐘就飲完, 但近期飲奶開始好 ...

Hi~我個係bb囡黎架!星期二返健康院磅佢得4.66kg,身長就55cm屬中細碼b咋!佢之前飲開明治不過早兩個星期開始忽然由一日一兩次便便變左一日五六次,睇醫生又話無問題,不過建議我可以俾囡囡食一個星期豆奶先,所以家陣重食緊豆奶,但係黎緊我會慢慢同佢轉能恩。

我囡囡滿月之後飲奶就開始玩野,飲得小至於仲要係扭好耐先肯飲,以為大大下會好d,不過到依家都仲係咁,我都投哂降喇! 佢平均每餐只飲3-4安奶,所以我仲keep住3個鐘餵一次,一日食6餐。

好羨慕你囝囝可以飲咁多奶呀!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個女都係10月5日出世架,係催生,如果唔催生我諗應該唔會係呢日出世。
佢一日5餐,飲5~6安,last餐有時飲到6安半。
飲奶時間0715︿1115︿1515︿1915︿2315。
頭果個半月飲奶勁慢,飲成9個字~1個鐘,近半個月好多時半個鐘飲哂,有時20分鐘,有時又成10個字。

複式洋房

原帖由 mylovelyBB 於 09-12-11 15:01 發表

Hi~我個係bb囡黎架!星期二返健康院磅佢得4.66kg,身長就55cm屬中細碼b咋!佢之前飲開明治不過早兩個星期開始忽然由一日一兩次便便變左一日五六次,睇醫生又話無問題,不過建議我可以俾囡囡食一個星期豆奶先,所以家陣重食緊豆 ...

唔駛羨慕,200ml 係罐上面寫住 2-3 個月 5.8kg 既份量,但我個仔 2 個月已經 6.1kg,所以我諗佢應該要再飲多 d,不過佢好似你囡囡咁成日扭計唔肯飲,佢唔飲,我就幫佢掃風,比佢抖一陣再餵,重覆咁做直至佢飲晒為止.

我係第一胎,你呢? 

複式洋房

原帖由 mupooh 於 09-12-11 22:13 發表
我個女都係10月5日出世架,係催生,如果唔催生我諗應該唔會係呢日出世。
佢一日5餐,飲5~6安,last餐有時飲到6安半。
飲奶時間0715︿1115︿1515︿1915︿2315。
頭果個半月飲奶勁慢,飲成9個字~1個鐘,近半個月好多時半個鐘飲哂,有時20分鐘 ...

你好!我個仔就啱啱相反,佢未到 2 個月前每次用10-20 分鐘就可以飲晒樽奶,到 2 個月大後就用 30-60 分鐘,仲要有時飲剩 10-20ml!

請問你係第幾胎阿?好開心係度識到你同另一位大家個 BB 一樣大既媽媽!

男爵府

原帖由 superbabe 於 09-12-11 23:07 發表

唔駛羨慕,200ml 係罐上面寫住 2-3 個月 5.8kg 既份量,但我個仔 2 個月已經 6.1kg,所以我諗佢應該要再飲多 d,不過佢好似你囡囡咁成日扭計唔肯飲,佢唔飲,我就幫佢掃風,比佢抖一陣再餵,重覆咁做直至佢飲晒為止.

我係第一胎,你 ...

我今胎係第二胎,不過因為生上一胎已經係5年前既事,所以有好多湊b既野已經唔記得左。

係呢~你地個bb係邊間醫院出世架?睇下大家會唔會曾經係醫院見過?

我囡囡係瑪麗出世架。

複式洋房

原帖由 mylovelyBB 於 09-12-12 13:15 發表

我今胎係第二胎,不過因為生上一胎已經係5年前既事,所以有好多湊b既野已經唔記得左。

係呢~你地個bb係邊間醫院出世架?睇下大家會唔會曾經係醫院見過?

我囡囡係瑪麗出世架。 ...

我阿仔係東區醫院出世! 你幾時會轉返普通奶粉?

男爵府

原帖由 superbabe 於 09-12-12 19:05 發表

早兩日已開始轉,今日已經轉左三餐。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 superbabe 於 09-12-11 23:14 發表

你好!我個仔就啱啱相反,佢未到 2 個月前每次用10-20 分鐘就可以飲晒樽奶,到 2 個月大後就用 30-60 分鐘,仲要有時飲剩 10-20ml!

請問你係第幾胎阿?好開心係度識到你同另一位大家個 BB 一樣大既媽媽! ...

我係第二胎,大仔27個半月大。

複式洋房

我個仔近期唔知做咩, 飲奶扭得好緊要, 唔肯飲, 係咁喊, 但比人奶佢飲佢就即刻收聲同埋肯飲 (佢之前唔太肯飲, 所以我每日都係餵半個鐘), 又唔肯瞓, 抱佢/換片咩都試過都係咁喊, 好難搞...

男爵府

原帖由 superbabe 於 09-12-13 23:11 發表
我個仔近期唔知做咩, 飲奶扭得好緊要, 唔肯飲, 係咁喊, 但比人奶佢飲佢就即刻收聲同埋肯飲 (佢之前唔太肯飲, 所以我每日都係餵半個鐘), 又唔肯瞓, 抱佢/換片咩都試過都係咁喊, 好難搞... ...

唔肯飲奶樽而要飲人奶~佢想要個種安全感?

複式洋房

原帖由 mylovelyBB 於 09-12-14 12:55 發表

唔肯飲奶樽而要飲人奶~佢想要個種安全感?

我都唔知阿, 不過而家開始返番工, 好難餵人奶, 同埋我又得好少, 生完到而家都未試過谷奶, 有咩辦法?

男爵府

原帖由 superbabe 於 09-12-14 14:47 發表

我都唔知阿, 不過而家開始返番工, 好難餵人奶, 同埋我又得好少, 生完到而家都未試過谷奶, 有咩辦法?

我自己無餵人奶所以都唔知點可以谷多d奶,不過我係醫院聽餵母乳講座話飲魚湯、豆奶、鮮奶可以有多d奶,你試過未?同埋最緊要應該係多d埋身餵,咁就會刺激個腦去分泌多d乳汁。

男爵府

好媽媽勳章

我亞b都係東區生,不過係10月3日出世(中秋b),唔知大家有冇見過呢...因為我係6號出院。

原帖由 superbabe 於 09-12-12 19:05 發表

複式洋房

你幾多號床位阿?

複式洋房

我個仔係10月5號係威記出世架.近排都係玩奶好曳...3至4安..仲要喊住黎飲..喊喊下又飲.都唔知佢想定唔想飲..激壞...
除左飲奶勞氣D,其餘佢算乖...成日要人同佢傾偈同玩.

複式洋房

原帖由 Tsuikaren 於 09-12-19 00:08 發表
我個仔係10月5號係威記出世架.近排都係玩奶好曳...3至4安..仲要喊住黎飲..喊喊下又飲.都唔知佢想定唔想飲..激壞...
除左飲奶勞氣D,其餘佢算乖...成日要人同佢傾偈同玩. ...

我個仔近 lee 幾日唔止飲奶扭, 平時都一樣係咁扭, 抱又喊唔抱又喊, 我都冇辦法!
請問你仔仔而家幾重阿? 飲幾多奶阿?

大宅

我BB又係10月5日出世架, 3.3KG.

而家8個月大啦, 好曳架, 成日要人陪, 又唔肯食野, 無佢辦法.

首頁

尾頁

跳至