懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

嘩....開刀後用薑水沖涼'乸'到飛起丫 千祈唔好丫

別墅

開刀之後不可以用薑水沖涼的~~~

男爵府

I did. my doctor stick a big bandage which is waterproof. She says I can just take shower/bath as usual.
I don't feel 乸 at all... My pui yuet boils 薑水for me 沖涼 everyday!

別墅

係唔係開刀都要用薑水沖涼, 我媽媽話,如果沖完涼後覺得乸,係好喎!!!去風....我生第一胎時都有用薑皮沖涼,係雙手乸囉...都OK...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

cincin, 我係開刀既, 我都用薑水沖左一個月涼, 我個開刀傷口有防水膠布"痴"實, 所以係唔會入到水, 我出左院已經即刻沖涼, 過左大概個幾星期, 張膠布可以"meet"走, even用薑水沖涼, 個傷口表面已經埋哂口, 所以亦都唔會"那" ..... 唯獨是 ... 我個陪月煲既薑水都好薑吓, 佢話驅風好d, 所以會"那"眼同埋"那" pat pat ....

男爵府

wyeth冷知識勳章

我上月底開刀生完, 不過都係用薑皂沖, 醫生叮囑我最好唔好用薑水沖, 因佢有客試過 d 薑水"拿"溶咗塊防水膠布

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

my doctor used some waterproof bandage so i can take shower with water or ginger water.

男爵府

嘩 ... 咁都有? 我就唔信喇, 我一d事都無 ...
如果薑水可以"拿"得浴塊膠布, 我諗佢d皮裂開都似 .....

原帖由 k7jmok 於 09-12-11 12:44 發表
我上月底開刀生完, 不過都係用薑皂沖, 醫生叮囑我最好唔好用薑水沖, 因佢有客試過 d 薑水"拿"溶咗塊防水膠布

大宅

我都係開刀..我就用香茅煲水淋身囉,香茅同薑既功效都係一樣 ! 傷口係用防水膠布貼住跟本唔會入到水 !

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原帖由 cincin_ko 於 09-12-11 23:35 發表
tks everybody, then i will prepare the Ginger water too...

i think i will cut the ginger into slice & keep in fridge, when i come back i can take the sliced ginger for boiling~

d薑切開放雪櫃唔怕乾水咩?
請勿打招呼~

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 melody228 於 09-12-12 00:57 發表

d薑切開放雪櫃唔怕乾水咩?

可以用密實盒入住佢,唔會干架.

禁止訪問

我用薑皂

首頁

尾頁

跳至