跳至

首頁

尾頁

大宅

i'm waiting list

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

大宅

[quote]原帖由 kawaiiliz 於 09-12-12 00:59 發表
我 [/quote
你儿多no.呀????
我370呀

大宅

原帖由 kawaiiliz 於 09-12-12 00:59 發表

你幾多no.呀???
我370呀

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

放心啦, 我唸好多人會放返位出黎, 我今日都唔會去交錢 !

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Me too,I gave up my daughter's offer(pm).
I hope you receive good news soon!

原帖由 zoesychan 於 09-12-12 08:23 發表
放心啦, 我唸好多人會放返位出黎, 我今日都唔會去交錢 !

大宅

可吾可以講下点解放棄既????
thanks

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都放棄咗囝囝個offer (am)

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章

點解 am 都 give up 呢

原帖由 COE1205 於 09-12-13 09:19 發表

別墅

我都係waiting # 248...不過而家有d唔係咁想讀了, 想讀反d 活動教學的... 大家點睇????????

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我知好多沙田區媽媽都心儀聖幼/聖小。
所以本想自己不讀都吾想太多評語....想想各位或有其他睇法...都想分享一下...
我一直都想沙田區有間全面小小的天主教幼稚園/小學, 因我全家都是天主教徒。我很想子女都能讀天主教學校。
但在資料搜集時或報名階段所遇到的朋友(聖小/幼前或現家長)、教友(很難想像教友都出言相觀)、教育界朋友(有家人教書)、都不約而同叫我想清楚....

我說真這麽嚴重嗎?不是還有點名氣的嗎?我想兒女讀天主教啊, 沙田區已冇甚選擇了...

一位現在的聖小教友家長(兩個小孩都聖幼升聖小, 細的P.1)說: 我也是堅持同一宗教, 就近上學為二個孩子選了聖心,第一個時滿懷感恩, 到第二個時, 雖知學校不乎理想,已騎虎難下。(礙於制度, 次名子女不選兄姊的學校, 只能指望大抽獎,當時她不敢博)

她告訴我聖幼(她強調聖小尤甚),校政混亂,老師傳统僵化沒愛心,課程英文水平很不足...她舉了她親身幾個事例, 我不詳列了, 但我不想將來遇到這樣的情況。

她現在覺得不知怎算, 覺得細仔那步是行錯了,希望能有學校收就想轉校。

她給我的意見(她知我的是細女, 年尾生,難找學校):除非真係冇任何其他學校收, 冇書讀,你就讀一年聖幼, 再考其他出年repeat K1做大女吧...有你list 上求其一間收, 都吾好讀。

我無心在此生事端, 在這之前我也當聖心是理想學校。我並無身邊親人讀過, 能客觀分享。也許我遇到的幾位教友朋友,都是主觀,都是個別例子, 但是我選擇聽她們的意見, 所以我放棄了聖幼。

原帖由 sitterbobo 於 09-12-13 02:12 發表
可吾可以講下点解放棄既????
thanks

大宅

原帖由 COE1205 於 09-12-13 09:19 發表

你係0米讀緊嘉德麗???
我都係N1pm,而家1516
你呢點解放棄聖幼

大宅

原帖由 大寶寶 於 09-12-13 13:23 發表
我都係waiting # 248...不過而家有d唔係咁想讀了, 想讀反d 活動教學的... 大家點睇????????

我都係1516

大宅

原帖由 agugi 於 09-12-13 17:20 發表
所以本想自己不讀都吾想太多評語....想想各位或有其他睇法...都想分享一下...
我一直都想沙田區有間全面小小的天主教幼稚園/小學, 因我全家都是天主教徒。我很想子女都能讀天主 ...

thanks ur reply

洋房

可以o廿講, 我是一個較當機立斷的人, 係take 左2個月後已發現對小孩的方針同大方向可能跟自己好唔同, 已即時轉了
其實做家長選kg莫過於都係簡: 教學團隊有愛心, 教育是以小孩利益為最大依歸, 有多d發展空間比佢地發展思維,語言發展, 最重要學好品格教育紀律上都係好的已ok, 如果無一方面能夠比到的, 就只有好好的決定stay or leave. 至於其他人講其他野, 只有參考價值,反而唔夠真正體會直接.
但若覺得學校做到您想要的大部份, 那也不能要求過高

原帖由 agugi 於 09-12-13 17:20 發表
我一直都想沙田區有間全面小小的天主教幼稚園/小學, 因我全家都是天主教徒。我很想子女都能讀天主 ...

子爵府

醒目開學勳章

我已交了留位費 收了阿囡下午班
但如果有第2間offer (我們的first choice)
聖幼就放棄啦

大宅

原帖由 heiheigirl 於 09-12-14 14:53 發表
我已交了留位費 收了阿囡下午班
但如果有第2間offer (我們的first choice)
聖幼就放棄啦

which is ur first choice???

子爵府

醒目開學勳章

我們報了聖羅撤 但阿囡表現很差
機會真的????

大宅

原帖由 heiheigirl 於 09-12-15 17:33 發表
我們報了聖羅撤 但阿囡表現很差
機會真的????

我都有in哦

子爵府

醒目開學勳章

咁你想讀邊間多d呀??

首頁

尾頁

跳至