跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

想問下大家依家6week-7week的媽媽, 你地個肚有無唔舒服既感覺呀???我成日都覺得個肚好唔舒服, 仲食唔落野, 好辛苦呀, 有時仲訓得唔好tim, 其實咁正唔正常呢???有d擔心

大宅

正常~!我都好似你咁~!食唔落野,食得太飽又好想噁~!我上胎陀得好舒服~!但今胎就覺得好辛苦~!依家又搭唔到車喎~!一搭車就好想噁啦~!真係想快d過左3個月,可以舒服d丫~!大家一齊努力啦~!

男爵府

回覆 2# moonmoon^^ 的文章

有日坐我C6車車, 一黎唔夠訓, 二黎好似真係暈暈地 , 一落車就嘔到亞媽都唔應得 你依家幾WEEK呀, 產檢左未呀? 我都未BOOK= ="

複式洋房

我都係呀, 而家朝朝搭地鐵返工都好驚...有次搭到面青口唇白..仲標冷汗...所以之後要老公陪我搭啦....

大宅

肚痛,你係指個胃﹖定還是下腹﹖
我而家個下腹已經冇初初咁痛,
初初真係抽住抽住咁。
反而個胃唔舒服多左,
不過見到咁多媽媽都有類似問題,
我都放心d,起碼算正常啦。
Officially 6 週開始會嘔,(當中有人遲或早一d都唔出奇。)
我期望過多幾個禮拜胃口會返返來。

我都好怕去人多嘅地方,怕焗又怕逼,
朝早返工坐車坐地鐵超驚會嘔,
一來係未見肚,冇人知我有冇以為我有病怕左我。加上如果人地見唔到你個肚鑼咁大,
冇人會讓座俾你。企喺度,一邊顧住揸住個嘔吐袋嘔,一邊又要小心唔好跌親,都幾「呢hea」....

你地就好啦,有老公陪...我冇老公/男友,咩都要自己攪掂。(唔好誤會,我唔係做人二奶:lol: )

大宅

回覆 3# snowbaby521 的文章

hi~!我book左下個星期4係私家度照~!所以依家都未清楚自己幾多週~!上次最後經期係10月16號~!我諗到下個星期應該有8週~!你諗住會係邊度生丫~!??我應該會去返瑪莉~!

男爵府

回覆 4# echiang 的文章

希望到3個月無咁辛苦啦, 如果搭搭下地鐵嘔左出黎都幾驚@@所以媽媽真偉大^^

男爵府

回覆 5# koalababie 的文章

唔係肚痛呀, 係個肚成日好唔舒服咁!又食唔落野woo, 訓又訓得唔好!你番工搭地鐵有無拎定個膠袋呀, 而況萬一,一朝早刷牙就大獲啦, 作嘔到不得了, 攪到個肚痛痛地, 希望快d到3個月會舒服d啦~^^~

男爵府

回覆 6# moonmoon^^ 的文章

我就諗住政府,私家兩邊睇呀, 如果生就去私家生,不過我會順產, 因為信政府醫院唔過, 其實我2月份小產過黎, 個時bb已經有23week3日啦>.<之前成日見紅入醫院, 醫生都話無事, 起碼4次啦, 到有一日穿水去到醫院已經話要我終止懷孕,個心痛到想死咁, 所以今次我choose私家生同睇埋, 今次好多謝上天俾番個b我^^我一定一定要好小心^^你會係邊區照呀???

大宅

我由頭到而家都暫時只係嘔左兩次,
其餘時間都係作嘔嘔唔出,
又冇胃口有心機食嘢,
個胃滯住滯住咁,我起初以為「晨吐」
只發生在早上,
點知原來係24小時無時無刻侵襲....
睇怕仲有排捱。

原帖由 snowbaby521 於 09-12-12 01:54 發表
唔係肚痛呀, 係個肚成日好唔舒服咁!又食唔落野woo, 訓又訓得唔好!你番工搭地鐵有無拎定個膠袋呀, 而況萬一,一朝早刷牙就大獲啦, 作嘔到不得了, 攪到個肚痛痛地, 希望快d到3個月會舒服d啦~^^~ ...

男爵府

原帖由 snowbaby521 於 09-12-12 02:04 發表
我就諗住政府,私家兩邊睇呀, 如果生就去私家生,不過我會順產, 因為信政府醫院唔過, 其實我2月份小產過黎, 個時bb已經有23week3日啦>.

聽完你個故事,真係覺得好唔開心! 其實我都係上年5月有過第一胎, 一路都好好地, 點知到照oscar時醫生話小b係患咗好罕有嘅"脊柱裂", 要即時終止懷孕, 果時小b得12wk!! 果時我同你一樣, 好似世界沒日咁呀!! 所以我一路日日都keep住食葉酸, 好彩個天俾番個小b我!! 不過o黎緊都好驚照oscar, 有陰影呀!

大宅

回覆 3# snowbaby521 的文章

我第一胎都係葵芳果個醫生睇開~!所以今胎都會去返~!你唔好咁擔心~!你既小b一定會安全咁出世咖~!^^

男爵府

回覆 10# koalababie 的文章

我依家一刷牙就嘔 ,仲有個肚成日咕咕聲, 仲個胃滯住滯住咁, 你幾時預產期呀??會去邊到生呀

男爵府

原帖由 焦糖 於 09-12-12 12:33 發表

聽完你個故事,真係覺得好唔開心! 其實我都係上年5月有過第一胎, 一路都好好地, 點知到照oscar時醫生話小b係患咗好罕有嘅"脊柱裂", 要即時終止懷孕, 果時小b得12wk!! 果時我同你一樣, 好似世界沒日咁呀!! 所以我一 ...

今次已經係另外一胎黎, 所以唔使擔心^^上天今次俾番BB我地就係要我地好好照顧BB 咁你預產期幾時呀???同係邊生呀???我第一次產檢都未BOOK~

男爵府

原帖由 moonmoon^^ 於 09-12-12 16:05 發表
我第一胎都係葵芳果個醫生睇開~!所以今胎都會去返~!你唔好咁擔心~!你既小b一定會安全咁出世咖~!^^

係唔係近地鐵(格)離個間呀???不過我唔記得左叫咩名, 因為我之前有係個度BOOK過4D呀, 人地話幾好 其實今次都有D擔心,不過擔心黎都無用啦~係你既係你, 唔係你既就唔係你 我都要放鬆心情,

大宅

回覆 1# snowbaby521 的文章

係丫~!個醫生叫張智~!價錢平同好心細~!book左下個星期4照~!好緊張丫~!終於可以見到細b啦~!

大宅

halo..大家好呀, 我都係琴晚先知自己有o左, 今日去睇dr check, dr話應該得6wk, 我最後一次period係10月18, 呢胎第2胎, 生埋就可以收工啦~
moonmoon, 你講o個間照大概幾錢呀, 我o係葵涌番工, 去葵芳都幾方便喎~

但係我一o的唔舒服都冇, 完全冇o野喎....唔係見咁遲都未o黎m, 我都唔知自己有o左添呀~

大宅

回覆 1# koala小寶寶 的文章

hi~!普通產前檢查大約係$380,藥貴另計~!如果你要睇,就一定要早d打去book~!我上個月中一知道自己有左~已經打左去book啦~!都要去到今個月17號先有位丫~! 我今次都係第二胎丫~!你個bb依家幾大丫~!我丫女19個月~!

大宅

我個女下個月就3歲喇到時就會插班k1~
係呀, 我今日c dr佢話應該6個wk
點解你可以咁早知自己有o左o既??
仲幫我預約埋照ultrasound~ 24號就會去照~
其實我都唔照幾時再去做checkup好
你o係邊度登記呀, 我今日o係廣華排左期
dr張o個度做oscar幾錢呀??

大宅

回覆 1# koala小寶寶 的文章

我個女下年都讀n1啦~!終於可以輕鬆d~!因為諗住追多個~所以日日都有用紅d check住~!其實我依家都未知自己有幾多週丫~!我上次最後一次黎m係10月16號~!我朋友上個月都係張醫生度做左oscar~大約$1200左右~!我今次都會去返瑪莉生丫~!諗住等星期4照左依家幾週先去排政府~!

首頁

尾頁

跳至