論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

如果工人完左4年約. 我再想同佢續
我知如果做滿5年就要比長期服務金,所以考慮唔續.
不過如果工人agree 唔收長期服務金 而想留低
有無咩方法可以合法攪掂呢 ?

thanks

珍珠宮

原帖由 NICOLE123 於 09-12-11 17:01 發表
如果工人完左4年約. 我再想同佢續
我知如果做滿5年就要比長期服務金,所以考慮唔續.
不過如果工人agree 唔收長期服務金 而想留低
有無咩方法可以合法攪掂呢 ?

thanks ...

你信?
呢樣嘢等於佢應承你收少d 人工一樣, 都係違法, 佢亦可以做咗N年之後, 先去告你攞番!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 SandraLo 於 09-12-11 22:24 發表

你信?
呢樣嘢等於佢應承你收少d 人工一樣, 都係違法, 佢亦可以做咗N年之後, 先去告你攞番!

唔比點講都係犯法, 又點會有合法既方法唔比呢?!

大宅

同你情形一樣 工人已經四年 其實佢大至上都可以 想同佢再續約 不過奈何長期服務金真係太金 所以同佢講咗因為要俾長期服務金你 太太負擔唔到所以同你唔可以再續約 佢考慮完後同我講話可以唔要長期服務金 又話可以同我簽份協議書係佢自己話唔要 我有同返agent講佢叫我唔好搏 佢話之前都有d客同我情形一樣 又係同佢績咗約 點知最後都係反口又同勞工處講份協議書係僱主迫佢簽 到時你都講佢唔贏 不過agent都又講過又見過好例子大家續咗四個合約 最後印印都係無要長期服務金 大家好來好去結束賓主關係 不過個agent始終叫我唔好搏 到時搞到自己麻煩 所以我依家都十五十六好難決定 真係唔明白d條例 明明大家係合約制點解會有長期服務金呢樣野 合約完咗就係完咗點解我要俾長期服務金

公爵府

之前在我家做左四年的工人..我都好想同佢續..我囝好跟佢同聽佢話..我好放心..但最終因為長期服務金的關係都係無續到..我當時完全無諗過同佢簽唔取長期服務金同意書..因為我知道跟本無法律效用..何必比機會工人反轉豬肚時告自己的機會呢~

珍珠宮

原帖由 shirleymeiyi 於 09-12-12 10:51 發表
同你情形一樣 工人已經四年 其實佢大至上都可以 想同佢再續約 不過奈何長期服務金真係太金 所以同佢講咗因為要俾長期服務金你 太太負擔唔到所以同你唔可以再續約 佢考慮完後同我講話可以唔要長期服務金 又話可以同我 ...

呢d agent 就似樣d...... 叫人唔好犯法!

話可以同我簽份協議書係佢自己話唔要」~~ 佢根本唔須要話你迫簽!因為你一簽就已經用白紙黑字證明自己係違法, 就好似個工人話同你簽字佢唔會大肚一樣!雙方協議可以有約束力, 都要個樣嘢係合法先得!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

我問過勞工處, 如果係佢自己resign, 就唔需要比長期服務金, 不過, 唔知d工人姐姐, 最後玩唔玩嘢lu
希望每個人都開心, 健康, 善良!

男爵府

工人自己唔做, 係無, 你炒佢地, 就要比啦.
所以就有好多工人做左5年, 就博你炒, 有朋友試過, 個工人走出街shopping + cut hair, 逼個employer炒佢.

原帖由 bonnie_swk 於 09-12-12 19:21 發表
我問過勞工處, 如果係佢自己resign, 就唔需要比長期服務金, 不過, 唔知d工人姐姐, 最後玩唔玩嘢lu

大宅

究竟長期服務金係比幾多?

禁止訪問

大宅

原帖由 bbcome123 於 09-12-12 20:52 發表
究竟長期服務金係比幾多?

如果無改 gei 話,大約係:月薪 gei 2/3 x 年資,如果幾個約月薪有改變,就計最後一個月 gei 月薪。
e.g. 最後一個月月薪 $3,480,做左 6 年就要 pay $3,480 x 2/3 x 6 = $13,920

首頁

尾頁

跳至