跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2588421-4-1.html

由於再收到一歲生日會參加者求助, 希望找到一歲生日會餘款下落, 現請一歲生日會義工媽媽解畫:

1) 請作出一個財務報告, 清晰交代所有開支及所剩餘款;

2) 以我所知, 當日有會員忘記出席. 請問當時酒店是一開始已收全數, 還是先收按金? 可有機會退部份款項給未有出席的會員?

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

你好!
我是1歲party的財務,有關1歲pary財務表,我們可於這星期內發表,麻煩給我們多一點點時間!
而有關有媽咪忘記出席想退款事宜,到時會再一起回覆

王國長老

王國長老

謝謝答覆!

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

望著"求助"兩個字....
所以有所決定....
為著挽回個人的專嚴,為著表達對所謂對求助者提問之不滿…完全抺剎義工mami們的一份努力,浪費時間,用來照顧bb好過….

現發表聲明如下,聲明則謹屬個人立場,不代表0812 ~ 1歲party其他義工mami之立場 :

首先提交1歲party buffet收費之單據 和 $50 百佳coupon副本一張,

基本每個家庭,當每家庭2大人1BB計算,實已收回$198 x2 +$50 =$446

我用心用力去為大家做事…但原來大家喜歡計算數目….那我便與大家一起去算一下以下的數目……
1) 義工去收取SPONSOR,安排禮物事宜,充當運輸職責
2) 義工MAMI出錢出力出時間去睇場地、開會解決各問題,打電話去取SPONSOR
3) 設計証件,入証件
4) 設計BANNER,取BANNER
5) 收發相片,CHECK相片有冇問題,resize d相片
6) 做slide show
7) 安排遊戲
8) 找不是0812的義工當司儀…當禮物派發員
9) 食buffet時我想每人位義工及其另一半是其他參加者1/2…或許更少…..

如果那一位參加者/有出席者覺得我們做那麼多事是貪你的$54元,和已利用你有參加的名義來去呃其他 sponsor的物件後收起據為已有,又或者同我講hotel多數會有什麼10送1、回佣等等….我只澄清一次…没有!!!!
如再有疑問請直接與酒店查詢…單號:31030 (Banquet)
另外,如發現$50百佳coupon也是假的,也包退$50現金
有關退回款項請pm我(bk name: cactiw),我會退回$54現金給你,也請同時交回你的禮物包和抽回來的禮物給我們,禮物包每個家庭都一樣,我們每個參加者抽到的禮物都有留底,請放心!!
我們做那麼多事…亦不期望你會怎去多謝我們,但請給回我們作為義工的一點點專重,我們會很感謝你們,謝謝!!!

再次重申退款事宜只屬於我個人的意願!!!!!我亦只會回應埋這一次…我覺得批評者跟本全心攪事…但係就講到好有道理,以為有份俾錢就大晒,你返工老板要你地做多少少…你都係老板背後講事講非啦….講到尾都係為利益…為著數…有著數就收聲,以為人攞左你好多著數就出聲…...做野就冇份…happy完就出晒黎攪事…仲要藏頭露尾,有什麼不可直接問我地,要向超板問嗎???一點良知也没有….既然那麼不滿我們的所作所為,早應該不去參加,因此絕對歡迎退款!!!

超版們…”原來一百個人出來講野就會變成事實”係真架,那我以後會同人講你有100個支持者先好上黎bk玩呀!!!

大宅

而有關想退款的出席者我已pm聯絡,如没有收到pm,請pm電話和email給我...謝謝!!

複式洋房

7周年華麗國民

我晌一歲生日會個post只見到人多謝義工, 為何超版list條link出黎話收到人求助既??? 十分攪笑囉~! =0=

大宅

另外,如想退款,請於最遲下星期三(16/12)前聯絡,如日子前没有收到則當放棄退款之權利
聯絡方法重申一次是先PM...後麻煩再EMAIL至先前跟大家聯絡開的email address,這樣會較為保障大家不會又說我已pm你..但又没有得到回覆等等的問題!!
敬請各退款者留意!!!

複式洋房

咪係囉...都唔知係咩人"求助"呢??! 真係曬心血..令人失望!!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

各位參與一歲生日會Party的義工,超版確實是收到有參加一歲生日會的會員求助,希望超版幫忙跟進一歲生日會的款項問題,所以我們才會發帖詢問相關人士.
此舉絕不是要質疑任何有份在是次生日會出力的義工們,請勿歪曲超版的原意.

而cactiw提到的 [超版們…”原來一百個人出來講野就會變成事實”係真架,那我以後會同人講你有100個支持者先好上黎bk玩呀!!!]

一直我都表明不會理會各位的私人問題,而超版看這次事件只是看有關人士所提出的証明而追查餘款到底在何人手上及後如何處理.
至於對我說過任何話的我都不會多加評論或意見.
喜歡留在BK的會員,必定認為有所得著才會繼續在BK分享.在這裡,不必要有100個支持者才可,只要有懂得包容及尊重他人不同言論者,BK隨時歡迎各位進來.

大宅

誠如camper (蜜蜂) 所言,貨真價實我真係唔怕人講囉....但我個人係覺得值唔值得的問題!!!

我用心待人..原來得到的係人地的不信任...
你用心同我share..我好願意無私的奉獻....但你計我...我咪計返你咁解
真係有真正參加者好聲的問我會回答....但係要靠其他人去問反而係獲得一個不專重....一般參加者可能不會明白...但作為義工...實在心有不甘

就好似你老公想問你每月家用的去向...但會叫你奶奶去問你..而不是直接的問...你會有何感受???? 那你們可明白我們的感受嗎??

超版主,我真想問你究竟有多少個人問你覺得我們有問題,你才會問我地呢??是1位??還是多位??那些都是1歲party參加者嗎?
如果係,你叫佢地直接問我便可,我可回答他們問題!!!

複式洋房

7周年華麗國民

歡唔歡迎我都要插咀, 我自己玩開班媽媽朋友, 平時都有攪開大party, 發起人話幾錢,我地就會比幾錢, 更加唔會叫攪活動既人交盤數出黎list俾我地睇下洗左去邊,同埋有幾多餘額and餘資晌度etc。點解我地個個都從來唔過問?? 係因為我地每一個媽媽都信任攪手and 義工們, 佢地義務攪funtion唔容易, 又要買野,又要落手落腳。就算個funtion有餘額+餘物資, 我地班媽媽都唔會太再意比果位攪手。 衰d講句, 請人攪到要比人工人地啦, 有既咪當人工$囉。而你地呢?? 你地班人反而一d感謝都冇, 得來既結果都只係一肚氣, 事問咁樣仲會有邊個企出黎再同大家攪活動吖?? 本來1件好快樂既事, 演變成咁既結局, 真係勁爆冷囉~~

王國長老

原帖由 cactiw 於 09-12-12 12:10 發表
誠如camper (蜜蜂) 所言,貨真價實我真係唔怕人講囉....但我個人係覺得值唔值得的問題!!!

我用心待人..原來得到的係人地的不信任...
你用心同我share..我好願意無私的奉獻....但你計我...我咪計返你咁解
真係有真正 ...

我絕對明白及認同所有義工們的付出,要成功辦一個大型活動所付出的心力是無容置疑的.這點相信每一位家長都會感激.

但希望您都能體諒參與者,就這幾日討論區掀起的話題,大部份焦點都在於大型活動上,有會員對此擔心亦是正常.他/她們未必是對您不信心才會向超版求助,反之只是想公開處理餘款或數目等問題,讓所有參與者都能清楚明白,不要重演半歲生日會事宜.希望您唔好唔開心.

而超版確實是收到有會員求助,人數及名稱恕我不會公佈,超版開此主題亦只是應會員要求而希望參與者可以公開商討事情,我們亦不會介入大家所達成的共識.

站在超版立場只有一個,是希望各位能平息事件,回復0812和平友愛的氣氛.

謝謝!

Red2008

複式洋房

7周年華麗國民

我想問, 點解哩d事要拎出黎晌bk平台講架呢?? 你話好多會員都有d咁既疑問(私底下問), ok,冇問題! 但點解問番義工們哩d問題, 都要上bk傾呢?? 你唔識私底下問完之後再解答番比d 有疑問既媽媽架咩?? 何況活動都唔係bk攪既?? 晌度咁正義敢企出黎問人交盤數出黎公開, 完全似攪事多過解決問題啦...
乜你地冇msn架咩?? 就算冇,不如約埋出黎大家坐低慢慢篤計數機啦!! 何必好似做show咁拎出黎比人睇吖...大可以私底下傾完,再post個貼子出黎公開解釋比d有疑問既參加者呢?? 攪到個平台風氣咁差,你身為超版處理手法都唔岩喇~~ 何必攪成咁呢...

王國長老

大家請唔好再就此問題討論該如何負責啦,負責一歲生日會的財務cactiw已經立即出來回應.大家比點時間財務整理是必須的,如再這樣討論對cactiw 並不公平.

複式洋房

7周年華麗國民

晌bk招收會員參加, 但你地攪個party即係私底下既party啦... 咁都同bk冇咩關係架.. 如果個個晌bk平台私底下約出黎,都同bk有關係既..咁咪好唔得閒?? 不過, 我都好登d義工慘... 攪得咁辛苦, 最後有咁既結果, 我完全感覺到d義工個心晌度刺痛緊... 唔緊要啦~~ 件事解決左之後, 就唔好再義務攪活動~~ 幾個朋友出黎私底下聚下慶祝下就算喇.. 做咁多野冇人領情架, 幾個朋友出黎交心會快樂好多.. :)

原帖由 camper 於 09-12-12 13:03 發表
銀座:

唔係bk搞,咁又係bk招收會員參加,事前有無經bk批准呢!

我係搞手都會係bk公開帳目,因為唔駛煩,今日2個會員問,明天3個,後天又來4個,我點應付

除非我有晒參加者既地址或者email,盤數做好,就一人一份副本,交代數 ...

王國長老

camper,銀座,
謝謝兩位的意見,現階段已無須在這問題上辯論了,就讓cactiw靜心整理資料公開予是次生日會的參與者吧!

Red2008

複式洋房

7周年華麗國民

咁都岩既... 你都有你既道理,haha!! 不過我都係果句啦... 最好有關人仕, 解決問題就晌msn/出黎傾 會好d囉... 公開係要公開既??但就5係咁樣去公開咁解決哩d問題囉...我相信大家0812既媽媽都唔想一入黎平台就覺得風氣差啦, 最後, 都係果句,以和為貴。我唔再評論d咩, 始終唔關我事。我繼續潛水喇... 希望有個完美結局。 :) 閃!

原帖由 camper 於 09-12-12 13:23 發表
銀座,

要同bk無關,好簡單,去第二個forum搞囉,就算買賣二手野,唔關bk事,只要賣家係bk出post,買家拎野,都會上bk講啦,唔通又叫人唔好出聲,私下解決咩

唔好講到係義工就大晒,數目要分明,我係參加者,我拎可出人工俾佢地 ...

大宅

超級版主,
你呢個版一d都唔持平...對我地一d都唔公平...你地對講來講去交數...你地說有權要知數,那我都有權知邊個問...不如當我乜都冇做過有攪過...你只係去食一個buffet...我真的誠諾你地你俾返晒d野我...我俾返錢你地好過....我心會好過d

要我地去包容時...人地又有冇包容過專重過我地先!!!

我只回應埋呢一次,你可私下pm我讓我知道邊個問..我會直接同佢解釋,
其他問題...我亦有權不喜歡上你這個bk網和不再作答,不竟這亦只是一個討論評台...參加者想查數...可以直接找我,我無任歡迎!!!

大宅

有參加生日會的mami事前知道有幾多位是有份做攪手/義工的mami?除了大臣子一人外,就只有這幾天因半歲生日會發生餘款問題后,才知道cactiw 是一歲生日會的財務,參加者不是向討論區負責人求找可以向誰人求助呢?
既然財務cactiw都已說過稍後會公開帳目給大家,現在是時候爭論嗎?

王國長老

王國長老

原帖由 cactiw 於 09-12-12 13:43 發表
超級版主,
你呢個版一d都唔持平...對我地一d都唔公平...你地對講來講去交數...你地說有權要知數,那我都有權知邊個問...不如當我乜都冇做過有攪過...你只係去食一個buffet...我真的誠諾你地你俾返晒d野我...我俾返錢 ...

持唔持平相信有公論, 負責人有權唔交數, 但大家都會心目中有定論.

邊個會員求助, 我地唔會透露, 係邊個問有乜關係? 如果係光明正大, 交一交數, 問心無愧, 唔係人地唔想信任, 而家發生咁大件事, 希望知道數目亦好正常.

如果真係咁介意, 我會建議會員以後只同熟人搞party, 講明唔會交數, 大家好好醜醜講定先.

參加過party既會員有知情權利, 唔可以話想睇下盤數就等於唔信任, 因為有時亦有可能計錯數, 或者資料有誤, 何必太敏感?

我唔希望0812變成一個罵戰區, 我已收到其他0812會員心聲, 希望0812變回和平討論區, 我亦唔想再見到一d人再搬私怨黎講, 超版已經盡力維持公義, 唔好用壓力逼使超版作任何一方打手.

catciw交代過, 其他會員如果冇提問, 件事應該告一段落.

如果有會員破壞討論區和平, 版主會將會員禁言.

edea

首頁

尾頁

跳至